Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Der Spiegel: «Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση χρέους»




Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «βλέπει» σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, λίγο μετά την επίτευξη συμφωνίας στους κόλπους της ΕΕ για το «Σύμφωνο για το ευρώ».
«Όλο και περισσότεροι εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τελικά την αναδιάρθρωση του χρέους της» επισημαίνει ο συντάκτης του άρθρου, που αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα μας πέτυχε πιο ευνοϊκούς όρους ως προς το επιτόκιο και το χρόνο δανεισμού, έχει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργεί η «κατακόρυφη μείωση των δημοσίων εσόδων από τη φορολόγηση εισοδημάτων κατά 10%» κατά το δίμηνο 2011. «Η πτώση αυτή καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να αποφευχθεί από την ελληνική κυβέρνηση η λήψη περαιτέρω μέτρων λιτότητας» εκτιμά το περιοδικό.
Άλλωστε, το άνοιγμα της ψαλίδας του ελληνικού, του ιρλανδικού και του πορτογαλικού spread, επισημαίνει το Der Spiegel, αποτυπώνεται στις δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτές τις τρεις χώρες, ενώ το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας ουσιαστικά αποτελεί μια «μετριοπαθή εκδοχή οικονομικής διακυβέρνησης και τη μερική εναρμόνιση της φορολογικής πολιτικής των χωρών-μελών της ευρωζώνης».
Το «Σύμφωνο για το ευρώ» προβλέπει κάθε χρόνο τον προσδιορισμό των οικονομικών στόχων από τους ευρωπαίους ηγέτες, ενώ στη συνέχεια, οι στόχοι αυτοί θα εφαρμόζονται στα κράτη-μέλη με τη μορφή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στις γερμανικές ενστάσεις που προέβαλλε η Μέρκελ, καθώς δεν ήθελε να συναινέσει στην αύξηση της συμμετοχής της Γερμανίας στο μηχανισμό. Μάλιστα, ο συντάκτης αποκαλύπτει ότι η συμφωνία για το σύμφωνο ολοκληρώθηκε μόλις την τελευταία στιγμή.
http://www.newscode.gr