Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Εξ αιτίας των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και νέα υποβάθμιση της Ελλάδας.


Το είπαμε κατ’ επανάληψη ότι η κυβέρνηση και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός που την στηρίζει δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι από την τροπή που πήραν τα πράγματα στη Σύνοδο Κορυφής της 25-3-2011. Αρχικά επισημάναμε ότι Δεν πήρε επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου ο Παπανδρέου.

Στη συνέχεια με άλλη ανάρτηση επισημάναμε ότι όχι μόνο δεν έδωσαν την επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δις και τη μείωση του επιτοκίου, τα οποία άφησαν για τον Ιούνιο και αφού πρώτα διαπιστώσουν ότι η χώρα μας εκπληρώνει τις «υποχρεώσεις» της, αλλά επιπλέον....
πέρασαν και παράγραφο που προβλέπει, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2013.

Τη διαπίστωση όμως αυτή δεν την κάναμε δυστυχώς μόνο εμείς αλλά και  ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος υποβάθμισε και πάλι κατά δύο βαθμίδες, σε ΒΒ- από ΒΒ+ προηγουμένως, την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδας.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι αναλυτές του οίκου (προς επιβεβαίωσή μας), η υποβάθμιση αυτή ακολουθεί τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που έλαβε χώρα στις 24 και 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες και τα οποία επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες ότι η αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να αποτελεί «αναγκαία προϋπόθεση» του δανεισμού από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM), που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2013.