Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

O Άγιος Βασίλης δεν ξέχασε τη συγκυβέρνηση



sel_81357221120Ο Άγιος Βασίλης στάθηκε καλός φέτος με την τρικομματική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.
Με κορδέλα πολύχρωμη και φιόγκο στο κεφάλι τούς έφερε δώρο το… τέλειο θύμα για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ήδη διαγραμμένος από το ΠΑΣΟΚ, με μεγάλο σόι και πολλές εξαδέλφες, θα αποτελέσει το επόμενο διάστημα το σημείο αναφοράς για την κάθαρση στην πολιτική ζωή του τόπου, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία, από τη «λίστα Λαγκάρντ» έχουν εξαιρεθεί δύο συγγενικά του πρόσωπα.
Η είδηση αυτή, εκτός από το ότι χαροποίησε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, δίνοντας μια μικρή ανάσα ζωής στο κόμμα του, υπήρξε και ένα καλό στόρι για τις γιορτινές μέρες… Ανάμεσα στη «Σιλά» και τον «Σουλεϊμάν», τα δελτία ειδήσεων μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών με λεπτομέρειες για το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Παπακωνσταντίνου, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα φορολογικά και τις απολύσεις που έρχονται.
Χωρίς πολιτική στέγη, ταυτισμένος με την κυβέρνηση που έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο, ο Παπακωνσταντίνου έγινε το πρόσωπο πάνω στο οποίο θα εκτονωθούν ποικιλοτρόπως εκατομμύρια Έλληνες που ζητούν δικαίωση, ενώ η κυβέρνηση συνεργασίας με τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής θα μπορέσει να τεκμηριώσει, έστω και ανεπαρκώς, τη δεδηλωμένη πρόθεσή της να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες όπου υπάρχουν.
Αποστάσεις
Η αλήθεια είναι ότι τα σενάρια για την εμπλοκή του Παπακωνσταντίνου με τη λίστα είναι πολλά. Άλλοι τον χαρακτήρισαν ανόητο, επιπόλαιο, αλαζόνα και αμετροεπή, ενώ κάποιοι άλλοι κράτησαν αποστάσεις από το θέμα λέγοντας ότι η εμπλοκή του μπορεί να είναι καθοδηγούμενη ή ακόμη και στημένη…
Όποιο από τα σενάρια πάντως και εάν υιοθετήσει κανείς, η αλήθεια είναι ότι μέχρι νεωτέρας οι εξαδέλφες του πρώην υπουργού θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα ποσά τα οποία υπήρχαν στους λογαριασμούς τους ήταν και νόμιμα και φορολογημένα. Αλλιώς… της φυλακής τα σίδερα είναι για τους λεβέντες. Τώρα, για το εάν είναι στημένη η ιστορία, ο Παπακωνσταντίνου δεν θα μπορέσει να το αποδείξει ποτέ, εκτός εάν βρει το CD με τη λίστα που είχε χάσει – αν και τώρα δεν θα τον πιστεύει κανείς…
Όμως, επειδή μόνο στα παραμύθια η ευτυχία από ένα καλό δώρο κρατάει για πάντα, από σήμερα η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από αυτήν την υπόθεση, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποιεί και τον κυβερνητικό εταίρο του πρωθυπουργού Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. τον οποίο βάζει στο κάδρο με το αιτιολογικό ότι ήξερε.
Στο Μαξίμου πάντως θεωρούν ότι η κυβέρνηση είναι κερδισμένη από τον χειρισμό της υπόθεσης Παπακωνσταντίνου, αφού στελέχη της άφησαν να εννοηθεί ότι η υπόθεση θα φτάσει μέχρι το ειδικό δικαστήριο. Έτσι, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, θα έχει κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση της τρικομματικής κυβέρνησης απέναντι σε αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό το θέμα να κρατηθεί στην επικαιρότητα όσο περισσότερο καιρό γίνεται.
Φόβος για μπούμερανγκ
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, ωστόσο, δεν κρύβουν την αγωνία τους μήπως τελικά η υπόθεση αυτή γυρίσει πάνω τους σαν μπούμερανγκ, δεδομένου ότι θέμα ευθυνών υπάρχει και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος επίσης είχε στα χέρια του τη λίστα και δεν είχε μιλήσει. Έτσι, ενώ πιστεύουν ότι επικοινωνιακά το θέμα τούς «πάει», από την άλλη φοβούνται τις εξελίξεις και τις ενδεχομένως δυσάρεστες αποκαλύψεις, τη στιγμή μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να κάνει σημαία την εμπλοκή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την υπόθεση.
Με λίγα λόγια, οι παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται διχασμένοι για το εάν και πόσο ακόμη θα πρέπει να διατηρηθεί στην επικαιρότητα το θέμα της λίστας Λαγκάρντ, δεδομένου ότι τα αλλά θέματα με τα οποία έχουν να καταπιαστούν, μοιάζουν με ωρολογιακές βόμβες. Η ψήφιση του φορολογικού και η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι τα πρώτα θέματα στην κυβερνητική λίστα, αλλά και στη λίστα των… πολιτών, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες έδειξαν έμπρακτα ότι έχουν πια κατρακυλήσει στο δόγμα «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».
Επειδή όμως οι Ευρωπαίοι έχουν συνδέσει με απόλυτο τρόπο την εκταμίευση των δόσεων με τα έσοδα στα κρατικά ταμεία, οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι. Με δεδομένο δε ότι η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα αποφασιστεί από το Eurogroup στις 21 Ιανουαρίου, τα πράγματα μοιάζουν ιδιαίτερα δύσκολα. Από αυτά, όπως είναι γνωστό, τα 9,2 δισ. ευρώ θα πάνε πάλι στους δανειστές μας, ενώ άλλα 7,2 εκατομμύρια θα μπουν στις τράπεζες.
Αγκάθι ακόμα παραμένει το θέμα των μετατάξεων και απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων, αφού μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κάποιες από τις προβλεπόμενες κινήσεις. Επομένως, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι στη συνέχεια θα πήγαιναν σε προβληματικές υπηρεσίες, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος μάλιστα έχει δεσμευθεί ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση, βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα στις προθέσεις και τις πράξεις του.
Έτσι το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να κάνει πράξη πολλές, ιδιαίτερα επώδυνες, δεσμεύσεις του μνημονίου. L1
Από “το Ποντίκι”