Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Το αγαπημένο μοναστήρι του Πούτιν



Σ' ένα καταπράσινο νησί, στη μέση μιας μεγάλης λίμνης Λαντόνκα
 στη βόρεια Ρωσία βρίσκεται το δημοφιλέστατο μοναστήρι Βαλαάμ, όχι μόνο για τους απλούς ρώσους αλλά και για τον πρόεδρο Πούτιν.

Στη νέα ρωσική εποχή, παρακολουθούμε την αναζωπύρωση του θρησκευτικού συναισθήματος στη Ρωσία, αλλά και τις νέες σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στην ρωσική εκκλησία και την ρωσική κυβέρνηση.

Η εκκλησία του μοναστηριού αναστηλώνεται –όπως συμβαίνει και στα περισσότερα ρωσικά μοναστήρια, που γνωρίζουν νέα περίοδο ακμής. Στη Ρωσία εξακολουθεί να υπάρχει διαχωρισμός της εκκλησίας από το κράτος. Αλλά η Ορθοδοξία, αποτελεί μέρος της εθνικής ταυτότητας των Ρώσων.

Στο μοναστήρι καθημερινά καταφθάνουν πολλοί πιστοί, αλλά και τουρίστες. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι από τους τακτικούς επισκέπτες του μοναστηριού.
Στο μοναστήρι,πολλοί πιστοί αποφασίζουν να βοηθήσουν στην πλούσια συγκομιδή μήλων στους κήπους του.

Η ρωσική εκκλησία είχε γνωρίσει σκληρή καταπίεση ιδιαίτερα τα πρώτα μετεπαναστικά χρόνια της σοβιετικής εποχής. Στην τσαρική Ρωσία υπήρχαν περισσότερες από 50.000 εκκλησίες αλλά στα χρόνια πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χιλιάδες κληρικοί εκτελέστηκαν.

Ο τριαντάχρονος πατήρ Ιωσήφ, αποτελεί τη νέα γενιά των μοναχών, μετά τα 70 χρόνια της σοβιετικής κυριαρχίας. Είναι απόφοιτος αμερικανικού σχολείου. Επισημαίνει ότι το μοναστήρι διαθέτει μια μοναδικά πολύτιμη εικόνα της ντυμένη στα κόκκινα Παναγία του Βαλαάμ. 

Είναι η μοναδική χριστιανική εικόνα που έχει κάνει ταξίδι με διαστημόπλοιο, κάνοντας 488 φορές το γύρο της γής, το 2005.

Το μοναστήρι Βαλαάμ, επισκέπτονται πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι με πρώτο και καλύτερο τον πρόεδρο Πούτιν. Ο οποίος επανειλημμένα έχει δηλώσει πως ο εξτρεμισμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της Ρωσίας. «Οι εξτρεμιστές θέλουν να διαλύσουν τη Ρωσία και οι πιστοί θα πρέπει να προστατευθούν».
Γεγονός είναι πως η ρωσική εκκλησία, άντεξε στη δοκιμασία του παρελθόντος και αναμένεται να συνεχίσει την πορεία της και στα επόμενα χρόνια.