Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Ραντεβού στην Ουάσιγκτον




 

Ένα από τα πρώτα ραντεβού του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, μόλις επέστρεψε από τα ιερά χώματα της Αργεντινής ήταν να δει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα έχει διακριτική παρουσία. 

Ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνεργασία με τις διπλωματικές μας αποστολές σε Βραζιλία και Αργεντινή ήταν εκείνος που φρόντισε με κάθε λεπτομέρεια τα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα. 

Τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος σημειωτέον διατηρεί άριστες σχέσεις με την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού είχε συναντήσει ο Αλέξης Τσίπρας πριν ξεκινήσει τα συναρπαστικά τουΗμερολόγια Μοτοσικλέτας στην Λατινική Αμερική. Κρατήστε την συνεργασία του Αλέξη Τσίπρα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στην άκρη της μνήμη σας. Το πιο πιθανό είναι να έχει κάτι από το μέλλον.

Ήταν καλοκαίρι του 2011 και ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης απολάμβανε το πρωινό του στο ξενοδοχείο «Ποσειδών» της Χρυσής Ακτής της Πάρου,  εδώ που συνήθιζε να διαμένει και ο φίλος του Γιώργος Παπανδρέου στην διάρκεια των διακοπών του. Ο οικονομολόγος θα ήταν αυτός που θα έφερνε πιο κοντά τον Αλέξη Τσίπρα με τον Γιώργο Παπανδρέου. Να σημειώσουμε ότι οι σχέσεις του Γιάννη Βαρουφάκη με τον Γιώργο Παπανδρέου αναθερμάνθηκαν όταν ο Γιώργος εγκατέλειψε το Μέγαρο Μαξίμου. Η οικογένεια Παπανδρέου χρεώνει εξίσου στον Βενιζέλο με τους Σαρκοζί και Μέρκελ την βίαιη απομάκρυνσή του από την εξουσία. Δεν χρειάζεται πλούσια φαντασία για να ισχυρισθεί κανείς πως οι Παπανδρέου ζουν για την μεγάλη ρεβάνς από τον σημερινό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη η συνειδητοποίηση από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, ότι το να κυβερνάς μια χώρα δεν είναι το ίδιο με την προεδρία του 15μελούς, τον αναγκάζει να αναζητήσει ισχυρές συμμαχίες στην διεθνή σκακιέρα. 

Και παρά το νεαρό της ηλικίας του και την απρόσμενη εκτόξευση των ποσοστών του κόμματός του, το κάνει με τον καλύτερο τρόπο. Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η ευρεία προβολή του Αλέξη Τσίπρα τα αμερικανικά ΜΜΕ και η οικειότητα με την οποία τον αντιμετωπίζουν. CNN, Guardian, Times, είναι μερικά από τα βαριά ονόματα της αμερικανικής μηντιακής βιομηχανίας που φρόντισαν να πλέξουν το εγκώμιο του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Η συμβολή των Παπανδρέου-Βαρουφάκη σ αυτό δεν ήταν αμελητέα. Κάποιοι κάνουν λόγο και για Αμερικανούς συμβούλους οι οποίοι βρίσκονται στο think tank του Αλέξη και η φημολογία τους θέλει να αμείβονται από συγκεκριμένα συμφέροντα αλλά αυτό για την ώρα παραμένειαστικός μύθος.
Αυτό που είναι χειροπιαστή πραγματικότητα είναι η επιχείρηση «ταξίδι στις ΗΠΑ» που βρίσκεται σε εξέλιξη με τις επαφές της Κουμουνδούρου με την Ουάσιγκτον να πυκνώνουν. Το σενάριο να βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας στις ΗΠΑ πριν τον Αντώνη Σαμαρά ακούγεται εφιαλτικό για τον Αντώνη Σαμαρά. 
Ο σημερινός πρωθυπουργός με την ως τώρα θητεία του στο Μαξίμου έχει καταταγεί από τον Λευκό Οίκο στο γερμανικό στρατόπεδο. Αυτό το γνωρίζει η Αθήνα και κάνει ότι μπορεί να εξευμενίσει τον θείο Σαμ. 
Μία από αυτές τις κινήσεις ήταν να σπεύσει να του δώσει 183 εκατομμύρια ευρώ για ανταλλακτικά των F16  ενώ από το αδιόρθωτο ελληνικό Πεντάγωνο ετοιμάζουν νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα του αιώνα αξίας 10 δις ευρώ.

Ακούγεται σοκαριστικό για μια χρεοκοπημένη χώρα να ετοιμάζεται να  δώσει 10 δις σε εξοπλιστικά προγράμματα αλλά δυστυχώς πρόκειται για μια πραγματική πραγματικότητα με φόντο μια εφιαλτική ηγεσία που δεν διδάσκεται από τον πόνο του λαού. 

Ο λόγος που η συγκυβέρνηση επιταχύνει τις αγορές των ανταλλακτικών για τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη της Π.Α δεν είναι άσχετος από το φλερτ Τσίπρα-Ουάσιγκτον. Ο Σαμαράς τρέμει στην ιδέα ότι μπορεί να του σκάσουν ένα πρωί νέα «Ίμια», όπως συνέβη με τον γερμανόφιλο Σημίτη, ο οποίος πέρα από το «ευχαριστώ στους Αμερικανούς» μέσα στη Βουλή των Ελλήνων εξήγγειλε και πραγματοποίησε το εξοπλιστικό πρόγραμμα του αιώνα που ήταν βουτρηγμένο στις μίζες και τις αρπαχτές, συμβάλλοντας στην σημερινή κατάντια της χώρας.Ο Σαμαράς τρέμει τα δικά του Ίμια καθώς η επιλογή να πέσει στην αγκαλιά της Μέρκελ προκαλεί εκνευρισμό στον θείο Σαμ.

Για την ώρα η αντίδραση των Αμερικανών αρκείται στο έντονο φλερτ με τον Αλέξη Τσίπρα. Πληροφορίες μάλιστα της τελευταίας στιγμής θέλουν να έχει ορισθεί με την συμβολή συγκεκριμένου Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε μια συγκεκριμένη εκδήλωση του αμερικανικούΔημοκρατικού Κόμματος ενώ στα σκαριά βρίσκεται και φωτογραφικό στιγμιότυπο του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αλέξης που πιτσιρικάς διαδήλωνε έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία φωνάζοντας «Έξω οι βάσεις του θανάτου» και «Αμερικάνοι go home» ετοιμάζεται, με την βοήθειά τους, να κυβερνήσει την Ελλάδα χωρίς να χρεισθεί να εγκαταλείψει πανικόβλητος την εξουσία στους 6 πρώτους μήνες. Την ίδια στιγμή στην επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα ποντάρουν και πολλά κορυφαία στελέχη της ΝΔ που βλέπουν με δυσπιστία το «γερμανικό πάθος» του Αντώνη Σαμαρά.
Οι εξελίξεις όπως όλα δείχνουν θα είναι καταιγιστικές.
Διαβάστε κι αυτό>


O ΘΕΙΟΣ ΣΑΜ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΡΕΒΑΝΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ

Το βράδι της Τρίτης 6 Νοεμβρίου του 2012 που ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδιζε τις αμερικανικές εκλογές η Χίλαρυ Κλίντον γνώριζε ότι είχε τελειώσει πολιτικά.
Όλο αυτό το διάστημα η Αμερικανίδα υπουργός των Εξωτερικών ήταν η πιο σκοτεινή αντίπαλος του Μπαράκ Ομπάμα. Πολύ πιο επικίνδυνη και από τον Μιτ Ρόμνευ. Αποδεχόμενη την ήττα της έσπευσε να δηλώσει ότι τον Ιανουάριο του 2013 θα παραιτηθεί και ήδη ο πλανητάρχης ζήτησε από τον Τζον Κέρι να αναλάβει επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. 
Το λόμπι των Κλίντον ποτέ δεν είδε με καλό μάτι τον Ομπάμα. Ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν εμπόδιο τόσο στις δουλειές του ζεύγους όσο και στις πολιτικές φιλοδοξίες της Χίλαρυ. Μην ξεχνάτε ότι η Χίλαρυ ήταν η εσωκομματική αντίπαλος του Ομπάμα για την αρχηγία των Δημοκρατικών.Για τέσσερα χρόνια, ο σημερινός πλανητάρχης είδε τα μαλιά του να ασπρίζουν, έκανε την καρδιά του πέτρα και έδωσε όλες του τις δυνάμεις για να επανεκλεγεί, με μία Χίλαρυ να του τραβάει διαρκώς το χαλί-η Ντόρα μπροστά της είναι αγγελούδι.
Ο Ομπάμα νίκησε κατά κράτος. Κατάφερε να επανεκλεγεί και πλέον είναι απαλλαγμένος και από τον δημοσιονομικό βραχνά μια και τα βρήκε με τους Ρεπουμπλικάνους. Έτσι έχει όλη την άνεση να πάρει την ρεβάνς από τους Γερμανούς και την Μέρκελ οι οποίοι με την βοήθεια των Κλίντον επικράτησαν μέσα στο 2012. 
Η πιο καίρια νίκη της Μέρκελ ήταν τον Μάιο του 2012 που ο Ντομινίκ Στρος Καν από την σουίτα 2806 του Sofitel βρέθηκε στις φυλακές των ΗΠΑ κατηγορούμνος για βιασμό. Σε ένα video που κυκλοφόρησε μερικές μέρες αργότερα βλέπουμε δύο τύπους που βρίσκονται στο ξενοδοχείο συγχαίρουν ο ένας τον άλλο. Η αίσθηση ότι κάποιοι την είχαν στήσει στον Στρος Καν ήταν από διάχυτη. Με το ΔΝΤ να μένει για μεγάλο διάστημα ακέφαλο η Μέρκελ και ο Σαρκοζί έπαιζαν μπάλα χωρίς αντίπαλο. Λίγους μήνες μετά θα έτρωγαν και τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου που εντός και εκτός της χώρας είχε το παρατσούκλι «αμερικανάκι».
Ο Ομπάμα παρακολουθούσε παθητικά- έχοντας να αντιμετωπίσει και τα δικά του εσωτερικά προβλήματα- την επέλαση της Γερμανίας στην διεθνή πολιτική σκακιέρα.
Στο Λευκό Οίκο πιστεύουν πως πίσω από το «στήσιμο» του Στρος Καν βρίσκονται η Κλίντον.
Αν αυτό είναι απλά μια θεωρία συνομωσίας η πραγματικότητα δεν θα το μάθουμε σύντομα. Ακούστε τώρα και μια «άλλη θεωρία συνομωσίας». Αυτή λέει πως το χτύπημα στην Χίλαρυ κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν. Η υπουργός Εξωτερικών δεν γλίστρησε και έπεσε καθώς έπλενε σκάλες. "Χτύπησε" αρκετές χιλιάδες πόδια πάνω από το έδαφος και καθώς επέβαινε στο στρατιωτικό ελικόπτερο που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις της. Οι συνθήκες του «ατυχήματος» παραμένουν άγνωστες και σε μια χώρα που ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιοι βρίσκονται πίσω από την δολοφονία των Κέννεντυ μην περιμένετε άμεσα απαντήσεις.
Το γεγονός είναι ότι η Χίλαρυ Κλίντον δεν είναι πλέον εμπόδιο στο δρόμο του Ομπάμα. Η καυτή πατάτα είναι πλέον στην γερμανική καγκελαρία η οποία βλέπει την εκδίκηση του λόμπι του Ομπάμα να πλησιάζει. Η Χίλαρυ είναι εκτός κυκλοφορίας, η σκιά του Σίλβιο απειλεί τον Ομπάμα και ένα νέο πρόσωπο κλειδί για τους Αμερικανούς βρίσκεται στο προσκήνιο. Ο Alexis Tsipras, ο οποίος πριν επιστρέψει στην Αθήνα από την Αργεντινή βρέθηκε για λίγες ώρες σε αμερικανικό έδαφος, είχε «ευαίσθητες» συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο και προετοίμασε ένα ταξίδι στις ΗΠΑ που πολλοί θεωρούν ότι θα γίνει πριν από εκείνο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά!
Ο Alexis Tsipras  που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να βάλει τον Γιώργο Παπανδρέου στο κάδρο της προανακριτικής είναι για τους Αμερικανούς το δυνατό χαρτί στην ανακοπή της γερμανικής επέλασης στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή ο Πάνος Καμμένος ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση εξαφανίζοντας τους εσωτερικούς του αντιπάλους. Σύμφωνα με πληροφορίες αποκαλύψεις για την θητεία του Μαρκόπουλου στο υπ. Πολιτισμού θα δικαιώσουν τον Πάνο Καμμένο ο οποίος είναι υπέρ της σύμπλευσης με τον Αλέξη Τσίπρα κάτι με το οποίο διαφωνούσε ο Μαρκόπουλος. Απεναντίας ο  Καμμένος δεν κρύβει την εκτίμησή του στο πρόσωπο του Χρήστου Ζώη η επιστροφή του οποίου στους Ανεξάρτητους Έλληνες θα έδινε νέα δυναμική στο κόμμα.

Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι πολύ σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα κενά στο οικονομικό του πρόγραμμα θα βρεθεί μπροστά με διαφορά 4-5 ποσοστιαίες μονάδες από την Νέα Δημοκρατία. 

Σ΄αυτή την περίπτωση η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων με φιλοαμερικανικό προσανατολισμό είναι κάτι που θα ανέτρεπε τους συσχετισμούς σε βάρος της Γερμανίας, η οποία για ολόκληρο το 2012 είναι καβάλα στο άλογο.

Μείνετε συντονισμένοι…