Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Τρία χρόνια από τη ζωή μας χάσαμε λόγω κρίσης! Τι δείχνουν οι αριθμοί

Τρία χρόνια από τη ζωή μας χάσαμε λόγω κρίσης! Τι δείχνουν οι αριθμοί

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά τρία χρόνια από τη ζωής μας χάσαμε λόγω κρίσης. Τι δείχνουν οι έρευνες
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Οι επιπτώσεις από τα συνεχή τσεκουρώματα στον τομέα της Υγείας γίνονται σιγά σιγά εμφανή καθώς μειώνεται ξεκάθαρα πια το προσδόκιμο επιβίωσης.  
Ενώ μέχρι πριν από πέντε χρόνια το προσδόκιμο επιβίωσης για τους Έλληνες ήταν τα 81 έτη πλέον έχει κατέβει στα 78. Και δεν είναι μόνο αυτό.
 
Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα πια τις επιπτώσεις από τις συνεχείς περικοπές στον τομέα της Υγείας. Έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας έδειξε ότι: 
 
Ένας στους τρεις Έλληνες ασθενείς αναγκάζεται να διαφοροποιήσει τη θεραπεία του, αραιώνοντας τη συχνότητα λήψης φαρμάκου, ώστε να διαρκέσει περισσότερο, λόγω οικονομικής αδυναμίας να αγοράζει φάρμακα.
 
Το 60% των χρονίως πασχόντων αντιμετωπίζουν οικονομικούς περιορισμούς ή λίστες αναμονής στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες Υγείας.
 
Οι χρονίως πάσχοντες έχουν μειώσει κατά 30% τις επισκέψεις τους σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά την τριετία 2011 – 2013.
 
Οι χρονίως πάσχοντες έχουν μειώσει κατά 50% τις δαπάνες τους για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κατά την τριετία 2011 – 2013.
 
Το επίπεδο της αυτοεκτίμησης της υγείας των χρονίως πασχόντων έχει μειωθεί κατά 60% από το 2012.
 
Και σα να μην έφθαναν αυτά οι Έλληνες είναι υποχρεωμένοι το 2014 να θεραπευτούν με 371 εκατ. ευρώ λιγότερα καθώς τόσο θα μειωθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Από 2,371 δις που θα κλείσει το 2013, το 2014 θα πέσει στα 2 δις ευρώ κάνοντας ασθενείς, φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακοποιούς αλλά και γιατρούς να κάνουν έκκληση να μην πέσει η δαπάνη κάτω από 2,25 δις ευρώ. 
 
" Κανείς Έλληνας δεν μπορεί να το δεχθεί. Όταν μάλιστα το προσδόκιμο επιβίωσης σταδιακά μειώνεται στη χώρα μας, από τα 81 έτη που ήμασταν πέσαμε στα 78 έτη" επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρησιακών Ελλάδος Κώστας Φρουζής. 
 
"Θα είναι ντροπή  να έχουμε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην μπορούμε να βρούμε φάρμακα" σημείωσε εμφατικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας ( ΠΕΦ) Δημήτρης Δέμος.