Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

60.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΦΩΝΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΠΟΥ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΑΝ ΤΗΝ Χ. ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

1Του Σταύρου Φανφάνη

Όλα ξεκίνησαν από ιδιαίτερα δεικτικά και συκοφαντικά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι «η εκπαιδευτικός Χαρά Νικοπούλου έβαλε στα μικρά παιδιά να γράψουν την λέξη Θεός και να ζωγραφίσουν την μορφή του» κάτι που απαγορεύεται αυστηρά στο Ισλάμ.

Υπήρξε ένας καταιγισμός κατηγοριών μέσα από μια επίθεση, η οποία όμως στην πορεία αποδείχθηκε δίχως κάποιο έρεισμα, δε βασιζόταν σε αληθινά περιστατικά και ο σχολιασμός εκτός από κακεντρεχής ήταν και άκρως συκοφαντικός.  
Η Χαρά Νικοπούλου αντέδρασε νομικά προσέφυγε στην δικαιοσύνη, έδωσε το περιθώριο της αποκατάστασής της δια του Τύπου και όταν δεν υπήρξε η παραμικρή κίνηση ανθρώπινης αντιμετώπισης άσκησε αγωγές και δικαιώθηκε.

Οι αγωγές στράφηκαν κατά της εφημερίδας «Γκιουντέμ» με κατηγορουμένους την Χουλιά Εμίν  και τον Τζεμίλ Καπζά  και κατά της εφημερίδας  «Μιλλέτ» με κατηγορούμενο τον Τζεγκίς Ομέρ και την Μιλλέτ Media O.E. που την πρωτοχρονιά του 2010,  αναφερόταν στην δασκάλα του Μεγάλου Δερείου λέγοντας ότι στην περίοδο των διακοπών του μειονοτικού σχολείου μεταξύ άλλων έβαλε ως εργασία στο σπίτι την αντιγραφή της λέξης «Θεός» και την απεικόνισή του. Στηλίτευαν την ενέργεια της κ. Νικοπούλου λέγοντας ότι θα έπρεπε να μετανιώσει και να τιμωρηθεί παραδειγματικά  παίρνοντας ως δεδομένο αυτό το γεγονός.


ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΗΤΑΝ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Αποδείχθηκε σε πρώτο αλλά και σε δεύτερο βαθμό κατά την εκδίκαση των υποθέσεων ότι καμία εργασία με τέτοιο περιεχόμενο δεν είχε δοθεί, απλά στις 7 Δεκεμβρίου που διδασκόταν τα παιδιά το γράμμα «Θ» είχε δοθεί ως εργασία η αντιγραφή των λέξεων «θάλασσα, Θεός, Θησαυρός και θρανίο» στα καθήκοντα της επόμενης μέρας! Πρωτόδικα αποδείχθηκε ότι το γεγονός που αναφερόταν στα δημοσιεύματα ήταν απόλυτα ψευδές και επιβεβαιώθηκε και με τις αποφάσεις του Εφετείου που εκδόθηκαν στις 22 Μαρτίου του 2013 μειώνοντας απλά τις οικονομικές αξιώσεις της προσφεύγουσας.

Ο δικηγόρος της εκπαιδευτικού Ευτύχιος Νικόπουλος σχολιάζοντας στο «Χ» το περιεχόμενο των αποφάσεων του Εφετείου τόνισε: «Η έκδοση των αποφάσεων του πολιτικού Εφετείου Θράκης, ήρθε να επιβεβαιώσει το πρωτοδίκως αναγνωρισθέν ψεύδος και κατασκευασμένο των δημοσιευμάτων που στόχο είχαν να πλήξουν την τιμή την αξιοπρέπεια και το ποικιλοτρόπως αναγνωρισθέν έργο της Χαράς Νικοπούλου επιβεβαιώνοντας και σε δεύτερο βαθμό την συκοφαντική δυσφήμιση δια του Τύπου. Αποτελεί δικαίωση ηθική για την ίδια την Χαρά κι έμμεση αναγνώριση ότι το λειτούργημά της το ασκεί με ευσυνειδησία, απόλυτο αίσθημα εκπαιδευτικού και εθνικού καθήκοντος, χωρίς να ξεφεύγει ποτέ από τα νόμιμα.

Οι όποιες προσπάθειες σπιλώσεως του ονόματός της και του έργου της κατέπεσαν πανηγυρικώς και οι συκοφάντες θα πρέπει να σεβαστούν τις δικαστικές αποφάσεις συμμορφούμενοι με αυτές».

Η αξίωση που επιδικάστηκε για την εφημερίδα  «Γκιουντέμ»  είναι 30.000 ευρώ  κι ενώ έγινε προσπάθεια επικοινωνίας με τον δικηγόρο Χαλήλ Μουσταφά δεν υπήρξε κάποια απάντησή του. Όπως προέκυψε δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ σε καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία, ούτε από την εφημερίδα Μιλλέτ στην οποία επιδικάστηκε το ποσό επίσης των 30.000, ενώ θα ασκηθεί αναίρεση για 60.000 ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι η εφημερίδα «Μπιρλίκ» και ο εκδότης της Ιλχάν Ταχσίν για του ίδιου περιεχομένου δημοσίευμα είχε ζητήσει δημόσια συγνώμη κι έτσι παύθηκε εκείνη η αγωγή.

Οι συγκεκριμένες όμως δύο εφημερίδες και οι υπεύθυνοί τους απέφυγαν την διαλλακτική οδό, εμμένοντας στα δημοσιεύματά τους που επιχείρησαν να πουν ότι ήταν «απλή αναπαραγωγή κειμένων του διαδικτύου» κάτι που ουδέποτε επιβεβαιώθηκε.

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΟΚΡΑΤΗΣΗ

Η οδός πλέον είναι μονόδρομος, αφού σύμφωνα με τα ένδικα μέσα προβλέπεται σε περίπτωση μη καταβολής των οικονομικά επιδικασθέντων ποσών, η προσωποκράτηση. Οι  κατηγορούμενοι αντί να σπεύσουν να αποκαταστήσουν την τρωθείσα τιμή της κ. Νικοπούλου επιχείρησαν να φουντώσουν και να παραπλανήσουν την όλη εικόνα μιλώντας για διώξεις του Τύπου, για προσπάθεια φίμωσης, υπήρξε κινητοποίηση δημοσιογράφων, δίνοντας διάσταση στο θέμα ενώ κάπως έτσι αναμένεται να κινηθούν και όταν δουν ότι θα οδηγηθούν στην φυλακή πληρώνοντας το τίμημα της πράξης τους όπως προβλέπεται μέσα από το νομικό μας πολιτισμό.

Ήδη γίνονται κινήσεις, όπως πληροφορούμαστε, σε πολλά επίπεδα για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, ενώ όπως είναι γνωστό για τα οικονομικής φύσης εγκλήματα οι φυλακές που δέχονται κατηγορουμένους είναι ο Κορυδαλλός, το γυναικείο και ανδρικό τμήμα.
 http://www.agioritikovima.gr/ethnika/32603-eur%CE%BF-apo