Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Η πρόταση δυσπιστίας πρόβα για το μεγάλο συνασπισμό ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ…


SAMARAS-TSIPRAS2Όλα τα πολιτικά φαινόμενα δείχνουν ότι πάμε με μαθηματική ακρίβεια στο μεγάλο συνασπισμό. Η πλήρης αλλαγή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες σχεδόν συμπίπτουν πλέον με αυτές της κυβέρνησης Παπαδήμου!!! είναι το προοίμιο αυτού του συνασπισμού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με το σύνθημα «Κυβερνώσα Αριστερά» και τις απόλυτες θέσεις  «για κατάργηση των μνημονίων και ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ». Αφού πήρε κατ’ αρχήν την ψήφο των αριστερών και κυρίως εκείνων του ΠΑΣΟΚ και ξεκόλλησε από το 4%, σήμερα και περνώντας από διάφορα στάδια, κατέληξε στις θέσεις «ευρώ πάση θυσία και διαπραγμάτευση του μνημονίου». Δηλαδή ακριβώς στις θέσεις της ΝΔ.  Όμως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας, δεν έμεινε μόνο εκεί, αλλά με καταστροφολογική επιχειρηματολογία (κάτι που δεν το κάνει ούτε η ΝΔ), από το Όστιν του Τέξας, κατατρόμαξε τους Έλληνες για την περίπτωση που εξέλθουμε από το ευρώ. Δηλαδή ό,τι ακριβώς μας έλεγε και ο κ. Παπαδήμος.
Ο μεγάλος συνασπισμός ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει για δύο απλούς λόγους:
Πρώτον, αυτοδυναμία δεν πρόκειται να υπάρξει, επομένως θα πάμε σε συγκυβέρνηση. Όμως εξ αρχής, δύο κόμματα (ΚΚΕ και ΧΑ) για διαφορετικούς λόγους το καθένα, τίθενται εκτός κάποιας συγκυβέρνησης. Ταυτόχρονα ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ βρίσκονται σε συνεχή κάθοδο. Επομένως αυξάνει κατακόρυφα ο βαθμός δυσκολίας να σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ και κάποιο ή κάποια από τα μικρότερα κόμματα. Μάλιστα ενδέχεται κάποιο από τα μικρότερα κόμματα να βγει και εκτός Βουλής. Αυτό αναγκαστικά θα οδηγήσει σε κάποιας μορφής συγκυβέρνηση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Δεύτερον, όταν η «μητρόπολη» δηλαδή η Γερμανία επιλέγει τον μεγάλο συνασπισμό, δεν μπορεί να νοηθεί ότι το οικονομικό «προτεκτοράτο» της θα συνεχίσει να κάνει θεατρινισμούς δήθεν πολιτικής αντιπαράθεσης, για αφελείς ψηφοφόρους και να κινδυνεύσει η ζωτική για τα συμφέροντά της πολιτική της στην Ευρωζώνη.
Αν κάποιοι αναρωτιούνται γιατί ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει ξαφνικά και εντελώς «εν κενώ» μια πρόταση δυσπιστίας που ενίσχυσε την μνημονιακή κυβέρνηση και την έβγαλε από τη δύσκολη θέση, ας λάβουν υπόψη τους και τα πιο πάνω.
Πέτρος Χασάπης