Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Τα μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ που προτείνει η Αθήνα στην Τρόικα

Τα μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ που προτείνει η Αθήνα στην Τρόικα
Πεπεισμένος, ότι η συμφωνία με την Τρόικα θα κλείσει πριν από το τέλος του έτους, εμφανίστηκε χθες, μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Ακόμη, συμπλήρωσε ότι, όσον αφορά στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, τα μέτρα που προτείνονται στην Τρόικα είναι διαθρωτικού χαρακτήρα και αντιστοιχούν σε 1,3 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.
Συγκεκριμενοποιώντας τα μέτρα, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι αυτά αφορούν στις «τρύπες» στη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, στη μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και πρόσωπα δημοσίου δικαίου, στις συγχωνεύσεις οργανισμών κυρίως στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας και στην αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με την επιβολή ποινών σε όσους το παραβιάζουν.
Μάλιστα, τα μέτρα αυτά θα παρουσιαστούν στην ομάδα Τόμσεν από τον Γιάννη Στουρνάρα, την προσεχή Κυριακή. «Θέλουμε να πείσουμε ότι τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του 2014 είναι αξιόπιστα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, που θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο».
Όσον αφορά στο ένα από τα 4 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, και ειδικότερα αυτό που αφορά στην αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αντίρρηση με την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, αλλά δεν δέχεται η εταιρεία να χάσει τον εξαγωγικό της προσανατολισμό.
736e32a8b7b081770215bee5f8c50ee1 XL
Τόνισε ακόμη πως εξήγησε στους ομολόγους του στο Eurogroup ότι, λόγω γεωγραφικής θέσης, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να διατηρεί μεγάλο στρατό και οφείλει να έχει αμυντική βιομηχανία, η οποία θα είναι ανταγωνιστική και θα μπορεί να εξάγει.
Μιλώντας, επίσης, για τους πλειστηριασμούς, ξεκαθάρισε ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να αρθούν, από 1ης Ιανουαρίου, όλα τα μορατόρια, διότι οι απώλειες για τις τράπεζες θα είναι μεγάλες.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι ο κ. Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος με τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας τονίζοντας ότι ενδεχόμενη λήψη τέτοιων μέτρων θα είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα.


Read more: http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/370581/ta-metra-ypsoys-1-3-dis-eyro-poy-proteinei-i-athina-stin-troika#ixzz2kjvDP3Ur