Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Τόμας Βίζερ: «Θα πάω για σκι και μετά θα τα βρούμε με τους Έλληνες»…


Άκρως προκλητική είναι η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Ο κ. Βίζερ με περίσσιο θάρρος στα όρια του… θράσους απάντησε: «Θα πάω για σκι και μετά θα τα βρούμε με τους Έλληνες».

Παρόλο που οι δηλώσεις του εν λόγω προσώπου έγιναν υπό το καθεστώς ανωνυμίας, αφήνοντας την υπόνοια ότι πρόκειται για αξιωματούχο, το «Έθνος» σήμερα αποκαλύπτει πως πρόκειται για τον πρόεδρο του EuroWorking Group.

Ο εν λόγω κύριος αρχικά μίλησε για «αργή πρόοδο» της Ελλάδας στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση ποσού ύψους 1 δισ. ευρώ, που υπολείπεται από τη δόση του Ιουλίου.

Ο Βίζερ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει «χάσμα χιλιομέτρων και δισεκατομμυρίων» ανάμεσα στην Τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση, στο θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2014. Παράλληλα πρόσθεσε ότι χωρίς συμφωνία, οι εταίροι της Ελλάδας δεν μπορούν να γνωρίζουν τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2014.

«Είμαστε πολύ μακριά από την επίτευξη συμφωνίας», ανέφερε ο πρόεδρος του EuroWorking Group σύμφωνα με το ΑΠΕ, εκφράζοντας τις αμφιβολίες του για το αν θα υπάρξει συμφωνία ακόμη και τον Δεκέμβριο. «Στενεύουν τα περιθώρια» δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι όσο η ελληνική πλευρά καθυστερεί δεν θα εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις των δανείων.

Παράλληλα, ο Βίζερ μίλησε για την ανάγκη να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα.

Επεσήμανε πως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν ότι η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι πολύ πιο δύσκολη από τη δημοσιονομική προσαρμογή. «Η βραδεία προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί σημαντική απώλεια για το δυναμισμό του προγράμματος», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κόστος που θα έχει για την Ελλάδα η αναβολή των διαπραγματεύσεων, απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει πραγματική εκτίμηση.

«Το έχουμε ξαναζήσει αυτό» πρόσθεσε και συνέχισε: «Είναι πάντα καλό να είναι κανείς εντός χρονικών ορίων, παρά να καθυστερεί. Κάθε καθυστέρηση είναι ένα πρόβλημα. Μικρή καθυστέρηση σημαίνει μικρά προβλήματα και μεγάλη καθυστέρηση σημαίνει μεγάλα προβλήματα».

Αντιδρώντας στις διαρροές από τις Βρυξέλλες αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί και δεν θέλει να διαπραγματευτεί πραγματικά με την τρόικα. Υποκρίνεται ότι διαπραγματεύεται στην Ευρώπη, όταν το μόνο που κάνει είναι ασκήσεις υποταγής στους δανειστές».

Παράλλα, η ΔΗΜΑΡ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «οι ανώνυμες διαρροές από τις Βρυξέλλες και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και επιβαρύνουν το κλίμα της διαπραγμάτευσης, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όριά της».

Την Παρασκευή στην Αθήνα η Τρόικα, μετά το Eurogroup
Την Παρασκευή, μια ημέρα μετά το Eurogroup, αναμένεται να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, ενώ μετά το Ecofin του Σαββάτου θα επιστρέψει και ο υπουργός Οικονομικών για να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις.

Αξιωματούχος του υπουργείου τόνισε ότι δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για το πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι «έσπασε ο πάγος» με την τρόικα και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Για το φόρο ακινήτων τόνισε ότι το σημαντικό είναι «να τηρηθεί ο δημοσιονομικός στόχος και περισσότεροι να πληρώσουν λιγότερα»

πηγή


Πηγή: http://www.logiosermis.net/2013/11/blog-post_8809.html#ixzz2keIPIT7U