Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Πνίγει το λαό του στο αίμα το κτήνος της Σύρτης



ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ Ο ΚΑΝΤΑΦΙ 
 
 
Τρίπολη, Λιβύη
Με πυροβολισμούς και χρήση δακρυγόνων επιχειρούν οι δυνάμεις ασφαλείας του Καντάφι να διαλύσουν εκατοντάδες διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους της λιβυκής πρωτεύουσας την Παρασκευή. «Ήρθε η ώρα της Τρίπολης» λένε οι αντικαθεστωτικοί, τονίζοντας ότι όταν επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης εναέριας κυκλοφορίας, θα επιτεθούν.

Μαρτυρίες για δεκάδες νεκρούς στην πόλη Αλ Ζαουίγια, κοντά στην Τρίπολη, μάχες στρατιωτών-αντικαθεστωτικών και στο Ρας Λανούφ, με τους αντάρτες να λένε ότι κατέλαβαν το αεροδρόμιο.

Όπως μεταδίδει το Al Arabiya, υποστηρικτές του Καντάφι συγκρούστηκαν με αντικαθεστωτικούς κοντά στην Πράσινη Πλατεία, στο κέντρο της Τρίπολης. Η εκπρόσωπος του UNHCR, Μελίσα Φλέμινγκ, δήλωσε ότι πολλοί από τους ξένους πολίτες που προσπαθούν να φύγουν, είναι τρομαγμένοι από την κατάσταση και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη μέσω Αλγερίας.

  • Τρομοκρατημένοι χιλιάδες ξένοι που έχουν εγκλωβιστεί στην Λιβύη
  • Σήμα για τον Καντάφι και 15 συνεργάτες του εξέδωσε η Interpol
Την Παρασκευή στην Τρίπολη, δυνάμεις ασφαλείας, πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν τις συμπλοκές, ενώ απαγόρευσαν την πρόσβαση στο σημείο.

Νωρίτερα, δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που κατέβηκαν στους δρόμους μετά την προσευχή της Παρασκευής στη συνοικία Τατζούρα, φωνάζοντας «ο Καντάφι είναι εχθρός του Θεού».

Σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου Reuters, στην περιοχή ακούγονται και πυροβολισμοί, δεν είναι σαφές όμως αν ήταν στον αέρα ή πάνω στο πλήθος.

Εν τω μεταξύ, δεκατέσσερα οχήματα που μετέφεραν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας κατευθύνονταν στην Τατζούρα, όπου έχουν ξεσπάσει οι ταραχές.

Οι αντικαθεστωτικοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες να πέσει το καθεστώς. Εκπρόσωπός του δήλωσε, σύμφωνα με το Al Jazeera, ότι οι Λίβυοι αντάρτες θα επιτεθούν στην Τρίπολη, μόλις εφαρμοστεί ζώνη απαγόρευσης κυκλοφορίας από τη διεθνή κοινότητα.

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν το απόγευμα της Παρασκευής στη Αλ Ζαουίγια, 50 χλμ δυτικά της Τρίπολης, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος επιτέθηκαν και βομβάρδισαν την πόλη με πυρά πυροβολικού σε μία προσπάθεια να την ανακαταλάβουν. Συγκρούσεις σημειώθηκαν ακόμη στη Χάσρα, δυτικά της Ζαουίγια.

Σύγχυση για τον αριθμό των νεκρών στην πόλη με μάρτυρες να αναφέρουν ότι είναι περισσότεροι από 15, ενδεχομένως και πάνω από 30 ή 40, ενώ δεκάδες είναι και οι τραυματίες. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, λένε αυτόπτες, που εκφράζουν φόβο ότι ο αριθμός θα αυξηθεί.

Ο αρχηγός των ανταρτών στην Αλ Ζαουίγια, συνταγματάρχης που εγκατέλειψε τις τάξεις του στρατού, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των μαχών και αντικαταστάθηκε, ανέφεραν οι εξεγερμένοι.

Πάντως η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι η πόλη έχει ανακαταληφθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Μάχες στη Μπρέγκα, επίθεση στη Βεγγάζη

Ο εκπρόσωπος των ανταρτών, Αμπντάλα αλ-Μάχντι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ότι οι δυνάμεις των ανταρτών απέκρουσαν προσπάθεια των δυνάμεων του Καντάφι να καταλάβουν το αεροδρόμιο της Μπρέγκα στα ανατολικά.

Πρόσθεσε ότι οι αντικαθεστωτικοί έχουν συλλάβει περίπου 50 μισθοφόρους.

«Επόμενος στόχος είναι η Τρίπολη εάν τεθεί σε εφαρμογή ζώνη απαγόρευσης της εναέριας κυκλοφορίας» είπε.

Αντίθετα, η κυβέρνηση διέψευσε την πληροφορία λέγοντας ότι η πόλη δεν έπεσε και ότι οι δυνάμεις της κυνηγούν «μια ομάδα τρομοκρατών και σαμποτέρ».

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία και η Γαλλία δήλωσαν ότι η κλιμάκωση της βίας θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης εναέριας κυκλοφορίας.

Το βράδυ της Παρασκευής η αεροπορία βομβάρισε αποθήκη πυρομαχικών στη Βεγγάζη που από ημέρες είναι στον έλεγχο των ανταρτών προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων, ανέφερε το Al Jazeera.

Μάχες ξέσπασαν, εν τω μεταξύ, στο πετρελαϊκό λιμάνι Ρας Λανούφ στα ανατολικά.

Σύμφωνα με αντάρτη, οι αντικαθεστωτικοί έριξαν ρουκέτες και πυραύλους σε στρατιωτική βάση στο Ρας Λανούφ, ενώ σημειώνονται συγκρούσεις και ακούγονται ισχυρές εκρήξεις. Αν και νωρίτερα οι αντάρτες είχαν δηλώσει ότι κατέχουν το αεροδρόμιο, αργά το βράδυ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε την πόλη και ότι «επικρατεί ηρεμία».

Πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τους αντάρτες στην Ατζνταμπίγια, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες υπήρξε και ρίψη ρουκετών.

Ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters μετέδωσε ότι οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν το αεροδρόμιο που βρίσκεται στην περιοχή.

Σύμβουλος του ηγέτη των ανταρτών δήλωσε ότι θα πρέπει οι ξένες δυνάμεις να προχωρήσουν σε αεροπορικές επιδρομές, για να βοηθηθούν οι αντάρτες στην ανατροπή του καθεστώτος.

Παράλληλα, ο ίδιος ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μούσταφα Αμπντελ Τζαλίλ, έκανε λόγο για «νίκη ή θάνατο» και κάλεσε τους υποστηρικτές του «να μην σταματήσουν μέχρι να απελευθερώσουν ολόκληρη τη χώρα».

Δεκτό το σχέδιο του Τσάβες


Σε μία άλλη εξέλιξη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Χαλέντ Κάιμ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση κάνει δεκτό το σχέδιο μεσολάβησης που πρότεινε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ουγκό Τσάβες. Για την μεσολάβηση θα συσταθεί επιτροπή από αφρικανικές, ασιατικές και λατινοαμερικανικές χώρες με σκοπό «την αποκατάσταση της ηρεμίας και της ειρήνης».

Παραταύτα, ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, είχε την Πέμπτη απορρίψει το σχέδιο, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει δεκτή βοήθεια από τη Βενεζουέλα.

Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό