Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Δυο χρόνια πριν-ΓΑΠ: «η κυβέρνηση απλώς ζητεί μια λευκή επιταγή για να συνεχίσει ατελέσφορες,αναξιόπιστες και αδιέξοδες πολιτικές»


ΒΗΜΑ: 06/03/2009

Αντιμέτωπος με το αίτημα του πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή για συναίνεση άνευ όρων και σχεδίου (ΣΣ. Ψέμματα από το ΒΗΜΑκαθώς ο Καραμανλής είχε ζητήσει συναίνεση επί 6 συγκεκριμένων σημείων) βρέθηκε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ.Παπανδρέου . Η συζήτηση κάποιες στιγμές ήταν πολύ ζωντανή και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ εμμέσως πλην σαφώς έθεσε ζήτημα εκλογών, λέγοντας ότι τη λύση θα δώσουν οι πολίτες.


«Αισθάνομαι ότι η κυβέρνηση απλώς ζητεί μια λευκή επιταγή για να συνεχίσει ατελέσφορες,αναξιόπιστες και αδιέξοδες πολιτικές,ενώ χρειάζεται πραγματικά μια νέα κατεύθυνση η χώρα.Και αυτό σημαίνει και μια νέα κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Παπανδρέου μετά το πέρας της συνομιλίας του με τον Πρωθυπουργό. Επανέλαβε ότι δεν διαπίστωσε την ύπαρξη σχεδίου της κυβέρνησης και τόνισε: «Φοβάμαι ότι έχει σχέδιο μόνο μιας χρήσης,και αυτής προεκλογικής,ενώχρειάζεται μια διαφορετική κατεύθυνση»

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ άκουσε τον Πρωθυπουργό να του περιγράφει το βάθος της κρίσης και την κατάσταση που αντιμετώπισε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρουν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρέδωσε στον κ. Καραμανλή το έντυπο με το σχέδιο του ΠαΣοΚ για την πράσινη ανάπτυξη, το οποίο παρουσίασε λίγες ώρες αργότερα στην Αίγλη του Ζαππείου. Μίλησε για αναξιοπιστία της κυβέρνησης και επανέφερε τις πέντε προτάσεις που είχε καταθέσει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ ο κ. Καραμανλής του είπε ότι δεν υπάρχει ένδειξη για συλλογική αντιμετώπιση της επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ότι «ο καθένας ενεργεί για τον εαυτό του». Ηεντύπωση που μεταφέρουν οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου πάντως είναι ότι η χθεσινή συνάντηση εντάσσεται στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τα περιθώρια για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός δήλωσε στον κ. Παπανδρέου ότι δεν του έχει παράσχει τη στήριξη που θα ανέμενε τόσο στις συνθήκες της τρέχουσας κρίσης όσο και κατά το παρελθόν. Ηταν το σημείο όπου, όπως μετέφεραν συνομιλητές του προέδρου του ΠαΣοΚ, η συζήτηση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών έγινε πολύ ζωηρότερη καθώς ο κ. Παπανδρέου αντέτεινε: «Τα τελευταία πέντε χρόνια έχω καταθέσει τόσες προτάσεις στις οποίες θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε και απορρίφθηκαν όλες από την κυβέρνηση» (κάτι που επανέλαβε και δημοσίως έξω από το Μέγαρο Μαξίμου). 

Στη συνέχεια απευθύνθηκε στον κ. Καραμανλή λέγοντάς του ότι δεν διαθέτει τα μέσα και τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει την κρίσιμη κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα. «Τη λύση θα δώσουν οι πολίτες» είπε ακολούθως ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. 

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ υπογράμμιζαν μετά το πέρας της συνάντησης ότι η πρόταση για τη διενέργεια εκλογών και τη συμφωνία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εξακολουθεί να ισχύει, ακόμη και αν δεν διατυπώθηκε με τις ίδιες ακριβώς φράσεις στη χθεσινή συνάντηση. Οπως τόνιζαν, άλλωστε, ο χαρακτήρας της συνομιλίας δεν περιελάμβανε το σκέλος της υποβολής αιτημάτων για εκλογές, δεδομένου ότι αυτό ήταν και κάτι στο οποίο πόνταρε επικοινωνιακά η κυβέρνηση, βάσει της επιχειρηματολογίας περί επίδειξης υπευθυνότητας και τήρησης ανεύθυνης στάσης.