Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Πρόταση Βόμβα από τον Πέτρο Δούκα: "Λαϊκός Καπιταλισμός" - ΤΟΛΜΗΣΤΕ..!


Την περασμένη Παρασκευή, η ΄Τρόϊκα’ ομολόγησε πως το ‘Μνημόνιο’ δεν επαρκεί για την έξοδο από την κρίση και πως χρειάζεται να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες πώλησης όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. (divestment= πώληση, όχι αξιοποίηση).  
H βασική ιδέα είναι πως με 50 δισεκ. έσοδα από αποκρατικοποιήσεις μπορεί να επαναγοράσεις 70 δισεκ. Δημοσίου χρέους και να γλυτώσεις τόκους 3,5 δισεκ.ευρώ ετησίως!
Αντί όμως να συζητάμε ποιά είναι η ‘πραγματική’ αξία κάθε ΔΕΚΟ και πως θα υλοποιηθεί με απόλυτη διαφάνεια ένα πρόγραμμα αποκρατικοποίησης, προτείνω να μοιρασθεί όλη η κρατική περιουσία που σήμερα αποτελματώνεται και απαξιούται στους πολίτες.  Απ‘ τα συρτάρια των γραφείων των Υπουργών κατ’ευθείαν στα σπίτια των Ελλήνων… Πως;
Ζητάμε από τους πολίτες νέους φόρους, χωρίς να τους δίνουμε τίποτα. 
Προτείνω:
α. να μετοχοποιηθούν όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις και φορείς που έχουν εμπορικό αντικείμενο,
β. να εισαχθούν οι μετοχές τους με συνοπτικές διαδικασίες στο ΧΑΑ (είχα περάσει σχετικό νόμο το 1993),
γ. να μοιρασθούν οι μετοχές τους στα 11 εκατομμύρια ελλήνων που θα μπορούν ελεύθερα να τιςδιαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο.
Τουριστικά Ακίνητα, Ολυμπιακά Ακίνητα, Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (αφού διασπαστεί σε 3-4 εταιρείες για να είναι πιο διαχειρίσημο το τεράστιο χαρτοφυλάκιό τους), Λιμάνια (ανά δέσμες 3 λιμανιών η κάθε μία δέσμη), Αεροδρόμια (ανά δέσμες 7 αεροδρομίων η κάθε μια δέσμη), Μετρό, Προαστιακός, Κρατικά Λαχεία, ΟΔΙΕ, κ.α., 
θα μπορούσαν να αποδοθούν κατευθείαν στους πολίτες με ταυτόχρονη εισαγωγή των μετοχών στο ΧΑΑ.
Τυχόν μεγαλοεπενδυτές που θα ενδιαφερόντουσαν να επενδύσουν και να αποκτήσουν τον καταστατικό έλεγχο οποιασδήποτε από τις παραπάνω εταιρείες, θα απευθύνοντο κατευθείαν στους πολίτες μέσω του Χρηματιστηρίου και όχι σε άσχετους υπουργούς.
ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ; Μα έτσι προχώρησε η ιδιωτικοποίηση στις σοβιετικού τύπου οικονομίες της Πολωνίας και της Τσεχοσλοβακίας.
ΠΡΟΤΕΙΝΩ, όταν κάποιος πολίτης πουλήσει κάποιες από τις μετοχές του μέσω του Χρηματιστηρίου, το 30%-35% από αυτά που θα εισπράξει να φορολογείται ‘αυτοτελώς’ για να έχει και κάποιο σημαντικό όφελος το Δημόσιο και με αυτά τα χρήματα να επαναγοράσει όσο χρέος μπορεί….
ΟΦΕΛΗ: Ενεργοποίηση (απο-αποτελμάτωση) της διαχείρισης των φορέων ατυτών, προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και διεθνών επενδυτών, τόνωση του Χρηματιστηρίου, τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Πέτρος Δούκας