Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Χρειάζεται προσοχή η τελευταία έξαρση των κρουσµάτων νέας γρίπης


Τους 62 έφθασαν ήδη οι νεκροί από τη νέα γρίπη, ενώ 110 ασθενείς νοσηλεύονταν προσβεβληµένοι από τη νόσο σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, µέχρι χθες. Οπως λέει ο κ. Σ. Τσιόδρας, παθολόγος - λοιµωξιολόγος στο ΚΕΕΛΠΝΟ, πέρσι η νέα γρίπη ήταν µια νόσος που λόγω του «αγνώστου» είχε φοβίσει επιστηµονική κοινότητα και κοινό. Φέτος, µπορεί να υπάρχει µεγάλη αύξηση των κρουσµάτων τις τελευταίες ηµέρες, αλλά οι επιστήµονες γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να προσέξουµε και υπάρχουν ασφαλή και δοκιµασµένα εµβόλια. 

Εµφανίστηκε απότοµα φέτος η γρίπη; 


Οχι, αλλά επειδή βλέπουµε τον τελευταίο καιρό ότι αυξήθηκε απότοµα ο αριθµός των κρουσµάτων, κρίναµε ότι είναι η κατάλληλη στιγµή να ευαισθητοποιήσουµε και να αφυπνίσουµε τον κόσµο. 

Με ποιον τρόπο;


Θα πρέπει να ενηµερώσουµε ότι υπάρχει έξαρση και επίσης ποια είναι τακατάλληλα µέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν αµέσως για τον εµβολιασµό, τις θεραπείες κ.λπ. Υπάρχει ειδική τηλεφωνική γραµµή για την ενηµέρωση; 




Οχι. Δεν έχουµε ειδικό τηλεφωνικό αριθµό για τη γρίπη φέτος. Οποιος αισθάνεται έντονα συµπτώµατα ή ανησυχεί µπορεί να τηλεφωνεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ στο 210-5212.000. 

Ποια είναι τα γενικά προληπτικά µέτρα; 


Η προληπτική υγιεινή των χεριών, να αποφεύγουµε να βάζουµε τα χέριαστη µύτη, το στόµα και τα µάτια,να πετάµε αµέσως το χαρτοµάντιλο, να καλύπτουµε τον βήχα µας για να µην φθάνουν τα σταγονίδια στους άλλους. Τα παιδιά να µην αλλάζουν µολύβια και µπογιές. 

Και τα πιο ειδικά…


Οι άνθρωποι που ανήκουν σε οµάδες υψηλού κινδύνου να απευθύνονται µε το παραµικρό σύµπτωµα στον γιατρό. Και οι υψηλού κινδύνου δεν είναι µόνον αυτοί που πάσχουν από χρόνια νοσήµατα, αλλά καιοι παχύσαρκοι και οι έγκυοι. 

Ποιοι θα πρέπει να εµβολιαστούν; 


Οσοι ανήκουν σεαυτές τις οµάδες.Οι απόλυταυγιείς δεν προβλέπεται από τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εµβολιασµού να κάνουν υποχρεωτικά το εµβόλιο. 

Οι έγκυοι;


Μόνον εκείνες που βρίσκονται στο δεύτερο και το τρίτο τρίµηνο της κύησης. 

Ακόµη και τώρα που τελειώνει η περίοδος της γρίπης; 


Φυσικά. Τώρα είναι που υπάρχει έξαρση στη χώρα µας, προς το τέλος της. Δεν θα πρέπει να υποτιµάµε τα επιδηµιολογικά δεδοµένα. Είναι απαραίτητος ο εµβολιασµός. 

Φέτος ο ιός προτιµά τους νέους; 


Εξακολουθούµε να έχουµε σοβαρά περιστατικά, αλλά σε µεγαλύτερες ηλικίες όσον αφορά τους θανάτους,σε σχέση µε πέρυσι. Το 75% των ασθενών που παρουσιάζουν σοβαρά συµπτώµατα είναι κάτω των 65 ετών. 

10 Γιατί δεν εµβολιάστηκε ο κόσµος; 


Επειδή πέρυσι απαξιώθηκε το εµβόλιο. Στην πραγµατικότητα εµβολιάστηκαν εκατοµµύρια άνθρωποι και δεν υπήρξε κανένα πρόβληµα. 

11 Τι αποτελεσµατικότητα έχει; 


Περίπου 50%, αλλά είναι ιδιαίτερα σηµαντική για τα άτοµα υψηλού κινδύνου,καθώς µπορεί να σώσει τη ζωή τους και να γλιτώσουν από µεγάλη ταλαιπωρία. 

12 Γιατί ο ιός έχει «χτυπήσει» περισσότερο τη Βόρεια Ελλάδα; 




Ισως επειδή έχει πιο χαµηλές θερµοκρασίες και όπως είναι γνωστό ο ιός µπορεί να επιβιώσει σε κάποιο σηµείο µε κρύο αρκετά µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα. 

13 ∆ηλαδή εάν χαλάσει ο καιρός θα έχουµε νέα αύξηση κρουσµάτων;




Εξαρτάται καθαρά από το επίπεδο ανοσίας του πληθυσµού. Πάντα όµως µεµονωµένα περιστατικά µπορεί να εµφανίζονται λίγο συχνότερα. 

14 Με ποια συµπτώµατα να πάµε στο γιατρό;


Μεταξύ των συµπτωµάτων της γρίπης είναι οπολύ υψηλός πυρετός – άνω των 38,5βαθµών Κελσίου – ο οποίος επιµένει ακόµη και µε παυσίπονα, αντιπυρετικά για περισσότερες από 48 ώρες, η δύσπνοια και ο έντονος πονοκέφαλος. 

15 Φάρµακα ποιοι πρέπει να πάρουν; 


Ολοι όσοι έχουν επιβεβαιωµένη γρίπη και επιπλέον προληπτικά όσοι εµφανίσουν έντονα τα συµπτώµατα και ανήκουν σε οµάδα υψηλού κινδύνου. 

16 Υπάρχει διαθεσιµότητα στα φαρµακεία; 


Εάν κάποιος δεν µπορεί να βρει σε φαρµακείο αντιιικά, µε την ιατρική γνωµάτευση σε κέντρο υγείας ή νοσοκοµείο θα του δοθούν αµέσως. 

17 Οταν σε µια οικογένεια αρρωστήσει κάποιος, θα πάρουν όλοι φάρµακα; 





Εάν υπάρχει άτοµο υψηλού κινδύνου στην οικογένεια,τότε θα πρέπει να πάρουν προληπτικά τη µισή δόση από αυτήν που θα λάβει αυτόςπου έχει νοσήσει. Οι υπόλοιποι τίποτα. 18 Υπάρχει σχέδιο να κλείσουν τα σχολεία;




Οχι. Δενυπάρχει, διότι δεν χρειάζεται. 

19 Εάν εµφανιστεί κρούσµα στον παιδικό σταθµό ή το σχολείο, τι να κάνουν οι γονείς; 




Τα παιδάκια που είναι άρρωστα να µείνουν στοσπίτι µέχρι να εξαφανιστούν τα συµπτώµατα. Για τα άλλα παιδιά δεν υπάρχει κανένα πρόβληµα. 

20 Θα πρέπει να αποφεύγονται τα παιδικά πάρτι σε κλειστούς χώρους; 




Οχι. Μόνο εάν είναι έναπαιδάκι άρρωστο να µην πηγαίνει στο πάρτι ή εάν κάποιος ανήκει σε οµάδα υψηλού κινδύνου. Αλλά αυτό δεν είναι οδηγία, είναι πρόταση για προφύλαξη.
http://www.tanea.gr