Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Μετέωροι 250 καθηγητές λόγω συγχωνεύσεων γυμνασίων και λυκείων


 
Την οργανική τους θέση κινδυνεύουν να χάσουν περίπου 250 καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Θεσσαλονίκης, εάν τελικά προωθηθούν οι συγχωνεύσεις γυμνασίων και λυκείων. Η εκτίμηση αυτή προέρχεται από τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών, που συμμετείχαν στη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Περισσότερα από 50 σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης εμπλέκονται στη διαδικασία των συγχωνεύσεων, γεγονός που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον εκπαιδευτικό κόσμο. Βέβαια, οι εισηγήσεις των διευθύνσεων εκπαίδευσης βρίσκονται στο στάδιο της διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να διαμορφωθούν οι προτάσεις που θα αποσταλούν στο υπουργείο Παιδείας.
«Δημιουργούνται ζώνες ερημοποίησης στις πιο ευαίσθητες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης με τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις σχολείων. Μία συνάδελφος είπε ότι η πρόταση για κλείσιμο σχολείου στη Μενεμένη αποτελεί πραγμάτωση του εφιαλτικού ρητού "όπου κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μία φυλακή"», επισήμανε ο πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Τρανός. Εκτίμησε δε ότι 180 εκπαιδευτικοί της δυτικής Θεσσαλονίκης και συνολικά 250 στο νομό θα μείνουν... στον αέρα και θα κινδυνεύσουν να χάσουν την οργανική τους θέση. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί, σύμφωνα με τον κ. Τρανό, θα βρεθούν στη διάθεση της υπηρεσίας και μπορούν να μετακινηθούν είτε εντός είτε εκτός Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των πέντε ΕΛΜΕ του νομού συμμετείχαν δεκάδες καθηγητές και γονείς, οι οποίοι συναντήθηκαν με τους αντιπεριφερειάρχες, Απόστολο Τζιτζικώστα, Ευθύμη Φωτόπουλο και Διονύση Ψωμιάδη. «Τα κονδύλια για την παιδεία αντί να αυξηθούν κόβονται. Με τέτοιες τακτικές προσχηματικής διαβούλευσης και τέτοιες πολιτικές υποβάθμισης της παιδείας, να είναι σίγουροι ότι θα μας βρουν απέναντί τους», τόνισε ο κ. Φωτόπουλος.
Ο περιφερειάρχης
Σε ανακοίνωσή του για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπαρχουσών μικρών και μεσαίων σχολικών μονάδων, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, υποστήριξε ότι είναι μια απόφαση απαράδεκτη και αδικαιολόγητη. «Η προχειρότητα και η παντελής έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου και ενημέρωσης των αρμόδιων οργάνων της εκπαιδευτικής κοινότητας προκαλούν ερωτηματικά. Αγωνιστήκαμε εδώ και χρόνια να μειώσουμε τη διπλοβάρδια και πετύχαμε να την κατεβάσουμε από το 38% στο 10%. Αγωνιστήκαμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διδασκαλίας για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τώρα έρχεται η κυβέρνηση και ακυρώνει αυτόν τον αγώνα. Χωρίς να ρωτήσει κανέναν, ζητά απλώς να γίνουμε συνένοχοι σε μια απόφαση με την οποία διαφωνούμε κάθετα. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην υποβάθμιση του ελληνικού σχολείου και της παιδείας γενικότερα», πρόσθεσε ο κ. Ψωμιάδης.
Χτες το μεσημέρι εκπρόσωποι διδασκαλικών συλλόγων πραγματοποίησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διευθύνσεις εκπαίδευσης του νομού Θεσσαλονίκης. Τη Δευτέρα, οι ΕΛΜΕ, γονείς και μαθητές προγραμματίζουν να παρέμβουν σε συνάντηση της ΚΕΔΚΕ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, όπου θα ενημερώσουν τους δημάρχους για το πρόβλημα των συγχωνεύσεων.
ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ