Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Αρχισαν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές στις 18 Μαΐου -Τι λένε τα γκάλοπ

Αρχισαν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές στις 18 Μαΐου -Τι λένε τα γκάλοπ
Και ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνέχισαν τις κόντρες με αφορμή τις ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών και των ευροεκλογών φαίνεται πως σιγά σιγά φουντώνουν και τα σενάρια που θέλουν να στήνονται κάλπες και για πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Σύμφωνα με όσο ακούγονται στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μετατρέψει τις διπλές εκλογές σε τριπλές. Μάλιστα μετά την απόφαση ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών να πραγματοποιηθεί στις 18 Μαίου, μία εβδομάδα νωρίτερα από τις Ευρωεκλογές ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο.
Αν και η ελληνική προεδρία στην ΕΕ είναι ένα βασικό εμπόδιο για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά φαίνεται πως προτείνουν να στηθούν την πρώτη Κυριακή  18 Μαίου βουλευτικές κάλπες, μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές.
Με τον τρόπο αυτό, ισχυρίζονται, οι ψηφοφόροι που θα θελήσουν να δώσουν ψήφο αποδοκιμασίας στα κυβερνητικά κόμματα να το πράξουν στις ευρωεκλογές. 
Τα γκάλοπ δείχνουν πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια ώρα οι φανερές και μυστικές δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η διαφορά που τον χωρίζει από τη Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζεται από τους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά μικρή και μάλιστα αυτοί που τον συμβουλεύουν να προχωρήσει σε βουλευτικές εκλογές τονίζουν πως θα μπορέσει όχι μόνο να κλείσει η ψαλίδα, αλλά και να καλυφθεί η διαφορά.
Μάλιστα συνομιλητές του κ. Σαμαρά ισχυρίζονται πως έχουν στα χέρια τους αποτελέσματα γκάλοπ, τα οποία δίνουν το πράσινο φως για να στηθούν πρόωρες κάλπες. Ανθρωποι από το περιβάλλον του πρωθυπουργού εισηγούνται μάλιστα ότι οι πρόωρες εκλογές τον Μάιο θα κόψουν τον δρόμο στη Χρυσή Αυγή.
«Οι πολίτες θα εκλέξουν κυβέρνηση και δημάρχους την πρώτη Κυριακή 18 Μαίου. Την δεύτερη Κυριακή 25 Μαίου θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν ψήφο διαμαρτυρίας ή να στηρίξουν άλλα κόμματα» ισχυρίζονται.
Φωνές από την Κουμουνδούρου για τις ημερομηνίες
Εντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση της κυβέρνησης να διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών στις 18 Μαΐου και μαζί με τις ευρωεκλογές να γίνει ο δεύτερος γύρος. Η Κουμουνδούρου υποστήριξε πως οι ευρωεκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν μαζί με τον πρώτο γύρο των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση, καθώς ο νόμος για τον Καλλικράτη προβλέπει ότι οι ευρωβουλευτές εκλέγονται μαζί με τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους.
Συνεπώς, επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν οι ευρωεκλογές διεξαχθούν στις 25 Μαΐου, την ίδια ημέρα να στηθούν και οι κάλπες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και όπου χρειαστεί δεύτερος γύρος, να πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή, 1η Ιουνίου.
Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής: «Μαθαίνουμε ότι μέσα στον πανικό τους για την επερχόμενη συντριπτική τους ήττα, μαγειρεύουν διάφορα εκλογικά συστήματα και εκλογικά σενάρια, με στόχο τη φαλκίδευση της θέλησης του λαού, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2014. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μεταφέρει τις ευρωεκλογές ούτως ώστε να συμπέσουν με τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών της Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για πολύ φτηνό τέχνασμα, το οποίο μόνο το φόβο τους μπροστά στην εκλογική ήττα αποδεικνύει. Διότι γνωρίζουν ότι οι ευρωεκλογές που θα προηγηθούν του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών θα είναι ένα ηχηρό χαστούκι στις δυνάμεις του Μνημονίου. Και δεν θέλουν να πάνε σε δεύτερο γύρο περιφερειακών με την ήττα των ευρωεκλογών στο κεφάλι.
Σκανδαλίδης: Δεν ξέρω εάν ΠΑΣΟΚ- ΝΔ θα βγάλουν τετραετία
Σαφείς επιφυλάξεις όσον αφορά την κυβερνητική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με την Νέα Δημοκρατία εξέφρασε ο βουλευτής και πρώην υπουργός του κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος τόνισε πως η συνεργασία των δύο κομμάτων έχει «ημερομηνία λήξης», η οποία σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη είναι ο χρόνος διεξαγωγής των επόμενων εθνικών εκλογών.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κώστας Σκανδαλίδης αναφερόμενος σχετικά με το πότε θα διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές, είπε «οι ευρωεκλογές ποτέ δεν έριξαν κυβέρνηση», ωστόσο δήλωσε πως δεν είναι απόλυτα βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. «Μου ζητάτε να γίνω μάντης» ,απάντησε σε σχετική ερώτηση και προσέθεσε ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις, όπως η οριστικοποίηση του προϋπολογισμού μετά από συμφωνία με την Τρόικα.
Ραγκούσης: «Αισχρός παλαιοκομματισμός οι προσπάθειες Μιχελάκη»
Σφοδρότατη επίθεση στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος ανακοίνωση επίσημα την ημερομηνία διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών, έκανε ο Γιάννης Ραγκούσης.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» είπε χαρακτηριστικά «Αισχρός παλαιοκομματισμός και παράβαση του νόμου οι προσπάθειες Μιχελάκη».


Πηγή: Αρχισαν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές στις 18 Μαΐου -Τι λένε τα γκάλοπ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/134678#ixzz2nHL5TNbN