Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ο Σαμαράς τελειώνει... μέσα κι έξω


Ο Όλι Ρεν το ξεκαθάρισε ότι οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο δεν διατίθενται να πάρουν αποφάσεις για το ελληνικό Χρέος πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι μετά την διάψευση του success story και την συνολική κυβερνητική αποτυχία, ο πρωθυπουργός Αντώνης 
Σαμαράς μέχρι τον ερχόμενο Μάιο θα περιορίσει τον ρόλο του σε αυτόν της επιβολής καθ΄υπόδειξη της τρόικας νέων επώδυνων μέτρων στον ελληνικό λαό.

Συνεπώς, αν βέβαια καταφέρει η ετοιμόρροπη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου να φτάσει μέχρι τον Μάιο, ο πρωθυπουργός δεν θα έχει καμία δυνατότητα να παρουσιάσει κάποια "ελληνική νίκη" κάποιον "ελληνικό θρίαμβο" στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει. Ταυτόχρονα η ελληνική οικονομία θα βυθίζεται σε μεγαλύτερη ύφεση και ο βαθμός εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας θα αυξάνεται με καταστροφικές επιπτώσεις σε ότι αφορά στον κοινωνικό ιστό. Στις ευρωεκλογές τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας θα συρρικνωθούν θυμίζοντας εκείνα του ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου. Τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής φαίνονται εξάλλου από τις συνεχείς διαρροές ότι δήθεν "ο Σαμαράς ετοιμάζεται για τη μεγάλη σύγκρουση με τους δανειστές", εξαιτίας της αδυναμίας να επιβάλλει νέα βάρβαρα μέτρα. Ας πρόσεχαν. Εξάλλου ο πρωθυπουργός διάλεξε τον δρόμο της μη διαπραγμάτευσης μέχρι σήμερα και της υποτελούς στάσης στο Βερολίνο και στα διευθυντήρια των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης. 

Αν ο πρωθυπουργός δεν υπακούσει στα κελεύσματα των δανειστών, όπως πράττει μέχρι σήμερα με απόλυτη συνέπεια και προσήλωση, τότε θα αναγκαστεί να προκηρύξει σύντομα εκλογές, καθώς θα χάσει τα όποια ερείσματα του είχαν απομείνει στους κόλπους της διεθνούς τοκογλυφίας, του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας. Αν παραστήσει το "σκληρό καρύδι", θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αντικατάστασής του από κάποιον μεταβατικό πρωθυπουργό (Εξάλλου η ιστορία έχει δείξει ότι οι μνημονιακοί πρωθυπουργοί, όπως και ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι αναλώσιμοι), χωρίς να αποκλείεται ότι μία τέτοια... επιπλοκή δεν θα οδηγήσει και πάλι σε εκλογές, αφού η συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής είναι έτσι κι αλλιώς αδιέξοδη. 

Εκτός όλων των παραπάνω, ακόμη και η Τρόικα αμφισβητεί τόσο το πρωτογενές πλεόνασμα όσο και το ότι θα βγει η Ελλάδα στις αγορές μέσα στο 2014, ενώ το χρέος της χώρα μας σύμφωνα με τη Eurostat έχει εκτιναχθεί στο 169,1%, γεγονότα που φανερώνουν την πλήρη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής. 

Την ίδια στιγμή η κάλυψη που παρείχε απλόχερα το Μέγαρο Μαξίμου στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την αμαρτωλή και σκανδαλώδη σύμβαση του 2010 για τα υποβρύχια και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, προκαλεί μεγάλες αναταράξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, δεδομένου ότι η ΝΔ ήταν το κόμμα το οποίο σταθερά από το 2010 μέχρι σήμερα έκανε λόγο για σκάνδαλο. Πράγματι στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας έχει ξεσπάσει αληθινός πόλεμος: Οι Καραμανλικοί έχουν ξεσηκωθεί εδώ και καιρό διαφωνώντας με την ακροδεξιά στροφή του κόμματος, η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ μοιάζει καζάνι που βράζει και είναι έτοιμο να εκραγεί, ενώ τώρα η κριτική προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού προέρχεται και από τους ίδιους τους Σαμαρικούς.

Χαρακτηριστικά είναι δύο άρθρα της σαμαρικής ενημερωτικής ιστοσελίδας antinews.gr, με το ένα να φέρει τον τίτλο ότι "Η ΝΔ δεν είναι «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για το ΠΑΣΟΚ" (Διαβάστε ΕΔΩ) και το άλλο "Τα συγχωροχάρτια προκαλούν..." (Διαβάστε ΕΔΩ). Στα δύο αυτά άρθρα ασκείται σφοδρή κριτική στην απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να παρέχει κάλυψη στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ αναφέρεται ότι "Η ΝΔ αδειάζεται μόνη της". 

Όπως καθίσταται απολύτως αντιληπτό και ενώ οι πιέσεις από την τρόικα γίνονται όλο και πιο έντονες, ο πολιτικός χρόνος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έχει τελειώσει. Ο ίδιος με την στρατηγική του επιλογή να προσδέσει τη χώρα στο άρμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, οδήγησε τη χώρα ένα ακόμη βήμα προς την καταστροφή και είναι δύσκολο να πάρει πίσω τις υπογραφές υποτέλειας που έβαλε το φθινόπωρο του 2011. Εξάλλου ο μοναδικός σύμμαχος του Αντώνη Σαμαρά μέχρι σήμερα ήταν η Άγκελα Μέρκελ, η οποία, όμως, πλέον δεν έχει χρόνο λόγω της πολιτικής κατάστασης στη Γερμανία να ασχοληθεί με την... πολιτική διάσωση του Σαμαρά. Παράλληλα όπως λέγεται έντονα στους κόλπους της ΝΔ, η οφθαλμοφανής εξάρτησή του από τον Ευάγγελο Βενιζέλο έχει προκαλέσει την οργή της εκλογικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας, ενώ την ίδια στιγμή πολλά στελέχη του κόμματος έχουν ξεκινήσει συζητήσεις ώστε αργά ή γρήγορα να τεθεί θέμα αλλαγής ηγεσίας. Όπως έλεγε πρόσφατα στέλεχος της ΝΔ "Ο Σαμαράς θα μετατρέψει το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σε Πολιτική Άνοιξη".

Όπως και να έχει ο το πολιτικό κεφάλαιο Αντώνης Σαμαράς, μία από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας, οδεύει προς το τέλος του. Όσο πιο γρήγορα προκηρυχτούν εκλογές, τόσο πιο μεγάλες θα είναι οι πιθανότητες να ανασυγκροτηθεί παραγωγικά και να διασωθεί η χώρα. Ο πρωθυπουργός και η λαομίσητη κυβέρνησή του δεν έχουν πλέον κανένα στήριγμα, ούτε στο εσωτερικό της χώρας, ούτε στο εξωτερικό