Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Mεθοδεύσεις για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν


cyprus-avnan-COFFE

Επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν θα σημάνει την ποδηγέτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Σε μεθοδεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν έχουν αποδυθεί εσχάτως ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Τουρκία, επιχειρώντας να εκμεταλλευτούν στον έπακρο τη δύσκολη οικονομική συγκυρία σε Αθήνα και Λευκωσία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα (2004-2007) και νυν αντιπρόεδρος της RAND Corporation, Charles Ries, υποστηρίζει πως μια λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν θα απέφερε στρατηγικά και οικονομικά οφέλη στη Λευκωσία καθώς και πως «η οικονομία της [Κυπριακής Δημοκρατίας] θα ήταν πολύ ισχυρότερη ενώ δεν θα είχε τις αμφισβητήσεις από την Τουρκία του καθεστώτος του αερίου».

Η επιχειρηματολογία Ries ταυτίζεται απόλυτα με εκείνη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu, ο οποίος δήλωσε προ εβδομάδος πως «εάν οι Ελληνοκύπριοι αποδέχονταν το σχέδιο Ανάν, η Κύπρος δεν θα αντιμετώπιζε οικονομική κρίση και δεν θα έφτανε σε σημείο να ζητήσει οικονομική στήριξη».

Ο πρώην πρέσβης δηλώνει ευθαρσώς πως οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται εδώ και χρόνια να υπάρξει λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στις γραμμές του σχεδίου Ανάν, την οποία χαρακτηρίζει σημαντική για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο.

Οι διαθέσεις του διεθνούς παράγοντα είχαν αποκαλυφθεί όμως παραμονές των κυπριακών εκλογών από τους New York Times:

«Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Κύπρου πρέπει να δώσει στις Βρυξέλλες τη δυνατότητα να σπρώξουν τους Ελληνοκύπριους στη συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους για να ενωθούν σε μια χαλαρή ομοσπονδία, του είδους που είχε προταθεί το 2004 από τον τότε γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν».

strategyreports.wordpress.com/