Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Έρχονται νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα μέχρι τις 8 Ιουλίου - πλήρες ρεπορτάζ

Σύστημα αντικειμενικών αξιών, που θα προσεγγίζει επακριβέστερα από το σημερινό τις πραγματικές αξίες των ακινήτων, θα επικαιροποιείται τακτικά και αυτόματα και θα οδηγεί όχι μόνο σε αυξήσεις αλλά και σε μειώσεις τιμών, προετοιμάζει ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο οι νέες αντικειμενικές αξίες να έχουν διαμορφωθεί μέχρι τις 8 Ιουλίου, όπως γράφει σε ρεπορτάζ του το kerdos.gr. 



Για την όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτικότερη απεικόνιση των τιμών θα λαμβάνονται υπόψη στοιχεία πραγματικών αγγελιών και αγοραπωλησιών, όπως αυτές προκύπτουν από συμβολαιογραφεία, μεσιτικά γραφεία αλλά και από την Τράπεζα της Ελλάδος και των υπηρεσιών του υπουργείου.

Ακριβώς για τον λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε χθες στη σύσταση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία θα πρέπει μέχρι το καλοκαίρι να διαμορφώσει τις νέες τιμές, λαμβάνοντας υπόψη πέντε βασικά κριτήρια, που αναφέρονται στην απόφαση του υπουργού κ. Ι. Στουρνάρα, αλλά και τις προτάσεις των τεχνικών συμβούλων μεταξύ των οποίων για πρώτη φορά περιλαμβάνονται στελέχη της αγοράς με συμμετοχή εκπροσώπων από εταιρείες ακινήτων, μεσιτικά γραφεία, του ΙΟΒΕ του Τεχνικού Επιμελητηρίου και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών στα πλαίσια του έργου της η νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα μπορεί να καλεί και να συμβουλεύεται άλλους φορείς της αγοράς, με γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο, όπως ενδεικτικά, εκπρόσωπου της Ενωσης Μεσιτών Ελλάδος, της Ενωσης Ιδιοκτητών Ελλάδος, της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Ελλάδος, του Συλλόγου Συμβολαιογράφων.

Εργο της επιτροπής αυτής είναι η αξιοποίηση του πορίσματος και των προτάσεων της Ομάδας Εργασίας, για τη μελέτη και εισήγηση για την αναθεώρηση της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών προκειμένου να παρουσιάσει ένα νέο νομικό πλαίσιο υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, που θα βασίζεται στη δημιουργία «Τράπεζας Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων» με τη συλλογή στοιχείων από τις μισθώσεις, τις μεταβιβάσεις και τις εκτιμήσεις σε όλη την επικράτεια. Για τον σκοπό αυτό και την επεξεργασία των πληροφοριών που θα συλλεχθούν συστήνεται στο υπουργείο Οικονομικών μία Κεντρική Επιτροπή Καθορισμού Αντικειμενικών Αξιών. 

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ

Μέχρι τη δημιουργία της «Τράπεζας Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων» και την καταγραφή σε αυτήν ικανού αριθμού πληροφοριών από όλη την Ελλάδα, η Κεντρική Επιτροπή Καθορισμού Αντικειμενικών Αξιών θα προβεί στις ακόλουθες άμεσες ενέργειες.
- Αναγωγή των τιμών που παρήγαγαν οι επιτροπές του 2005 (οι τελευταίες επιτροπές που βασίσθηκαν σε πρωτογενή στοιχεία) με εφαρμογή των παραπάνω δεικτών μεταβολής σε σημερινές αξίες.
- Αναγωγή των τιμών που παρήγαγε η υπηρεσία, ομογενοποιώντας συνολικά στην επικράτεια τις τιμές που παρήγαγαν οι επιτροπές του έτους 2005.
- Αναγωγή των τιμών που έχουν συλλέξει και παράξει με την ισχύουσα διαδικασία οι εν ενεργεία επιτροπές από το 2009 και μετά, με την εφαρμογή και σε αυτές δεικτών μεταβολής.
- Σύνθεση των παραπάνω τιμών σε νέες αναπροσαρμοσμένες τιμές ζώνης (ΤΖ).
- Ελεγχο των τιμών που θα προκύψουν (με αντιπαραβολή με τις εκτιμήσεις του έτους 2012).

Μετά την ολοκλήρωση του έργου της, η επιτροπή θα παραδώσει το πόρισμά της στον υπουργό Οικονομικών με τη διάρκεια λειτουργίας της να ορίζεται για τρεις μήνες από την υπογραφή της χθεσινής απόφασης.

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΕΙΣ

Το σίγουρο πάντως είναι ότι ακόμη και σήμερα ουδείς γνωρίζει πλέον ποια είναι η ακριβής απόκλιση μεταξύ αντικειμενικών και τιμών αγοράς, καθώς μέρα με τη μέρα όχι μόνο πέφτουν οι εμπορικές αξίες, αλλά γίνονται σχεδόν μηδενικές αγοραπωλησίες. Οι λιγοστές, ωστόσο, συναλλαγές που πραγματοποιούνται, δείχνουν ότι οι οκτώ στις δέκα περιπτώσεις αγοραπωλησιών στην Αττική πραγματοποιούνται κάτω από τις αντικειμενικές αξίες. Ετσι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, αφού στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι πωλήσεις ακινήτων γίνονται κάτω από τις αντικειμενικές τιμές. Ειδικά για τα παλαιά ακίνητα η μείωση των τιμών μπορεί να φθάσει ακόμη και το 30%. Από την άλλη πλευρά, δεν θα λείψουν και αυξήσεις σε περιοχές εκείνες που λόγω υποδομών παρουσιάζουν ζήτηση και έχουν αναπτυχθεί, καθώς οι αντικειμενικές αξίες μένουν παγωμένες τα τελευταία έξι χρόνια. Οι μειώσεις αφορούν κυρίως στις παραδοσιακά ακριβές περιοχές των βορείων και νοτίων προαστίων και οι αυξήσεις σε φθηνότερες περιοχές των δυτικών προαστίων.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της Βουλιαγμένης και του Ηρακλείου, στις οποίες οι εμπορικές τιμές σήμερα βρίσκονται κατά 41% και 35% αντίστοιχα κάτω από τον μέσο όρο των αντικειμενικών αξιών. Αντίθετα, σημαντική αύξηση στις τιμές των αγοραπωλησιών παρουσιάζουν οι περιοχές του Περάματος, του Κερατσινίου, του Περιστερίου και της Πετρούπολης, όπου οι εμπορικές τιμές είναι αυξημένες από 14%-38% σε σχέση με τον μέσο όρο των αντικειμενικών αξιών της κάθε περιοχής. 

ΝΤΟΜΙΝΟ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΣΕ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΛΗ

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο μεταβολών σε φόρους και τέλη, που επιβαρύνουν τα ακίνητα, όπως:
- Ο ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.
- Ο νέος ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας, που θα επιβληθεί και θα αντικαταστήσει το τέλος ηλεκτροδότησης και τον ΦΑΠ.
- Ο φόρος μεταβίβασης για την αγορά πρώτης κατοικίας.
- Ο φόρος κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
- Ο φόρος εισοδήματος με βάση τα νέα τεκμήρια.
- Η κατάρτιση των συμβολαίων.

Προϋπολογισμός και ΕΕΤΗΔΕ

Στο ΕΕΤΗΔΕ βασίζει το υπουργείο Οικονομικών τις ελπίδες του για την επίτευξη του στόχου των εσόδων εάν λάβει κανείς υπόψη τα προσωρινά στοιχεία που δείχνουν νέα βουτιά των εισπράξεων τον Μάρτιο. Πληροφορίες κάνουν λόγο για πτώση των εισπράξεων από τους έμμεσους φόρους πάνω από το 10% και ειδικά του ΦΠΑ κατά 15%. Θετική από την άλλη πλευρά είναι η εικόνα των εισπράξεων από τα τελωνεία, οι οποίες εμφανίζονται αυξημένες λόγω των εσόδων από τους εκτελωνισμούς των καπνικών προϊόντων. Εάν πάντως εκταμιευθούν οι επιστροφές φόρων ύψους 800 εκατ. ευρώ που έχουν συσσωρευθεί μέχρι τέλος Μαρτίου εξαιτίας των πιέσεων της τρόικας, αντί των 200 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος του υπουργείου, δεν αποκλείεται το ποσοστό της μείωσης των δημοσίων εσόδων να ξεπεράσει το 25%. Κάτι που θα φανεί στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, αφού τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν προβολές προσωρινών στοιχείων.

Κατόπιν αυτών, εξηγείται η επιμονή της τρόικας αλλά και του υπουργείου Οικονομικών για διατήρηση και εφέτος του ΕΕΤΗΔΕ, το οποίο έστω και κουρεμένο κατά 10% - 15% θα αποφέρει πάνω από 4 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την ένταξη σε αυτό των αγροτεμαχίων και την είσπραξη του ΦΑΠ των παρελθόντων ετών.
http://www.eirinika.gr/gr/blog/itsnews1/ellada/antikeimenikes.asp