Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Το αντιρωσικό ξέσπασμα της Κλίντον παγώνει τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας



Tο σχόλιο της Αμερικανίδας υπ. Εξωτερικών για «σοβιετοποίηση» προκάλεσε την οργή του Κρεμλίνου 

Του Robert Bridge 
Russia Today News

27 Δεκεμβρίου 2012 
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους 

Ο υπουργός Τύπου του Ρώσου Προέδρου δήλωσε σε συνέντευξη ότι τα σχόλια που έκανε πρόσφατα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών για«σοβιετοποίηση της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Χωρών» φανερώνουν την παντελή άγνοιά της όσον αφορά στις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή. 

Τα πρώην σοβιετικά κράτη τα οποία απαρτίζουν την Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Χωρών» (CIS) εξακολουθούν να διέρχονται μια φάση προσαρμογής στις συχνά σκληρές συνθήκες της διαδικασίας εκδημοκρατισμού σε ένα διεθνώς παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. To σχόλιο της Κλίντον, επομένως, άγγιξε κάποιες ευαίσθητες χορδές. 

Η Αμερικανίδα υπ. Εξωτερικών ερμήνευσε τις προσπάθειες που καταβάλλονται στα πλαίσια της διαδικασίας ολοκλήρωσης στην Κοινοπολιτεία ως «απόπειρα επανασοβιετοποίησης της περιοχής». 

«Δεν θα την ονομάσουν έτσι, φυσικά», είπε η Κλίντον. «Θα την πουν ‘τελωνιακή ένωση’. Θα την αποκαλέσουν ‘Ευρασιατική Ένωση’ και όλα τα συναφή. Αλλά ας μην γελιόμαστε. Γνωρίζουμε ποιος είναι ο πραγματικός τους στόχος και προσπαθούμε να βρούμε αποτελεσματικούς τρόπους να επιβραδύνουμε την διαδικασία ή να την εμποδίσουμε».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Russia 24, o εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκώφ, δήλωσε: 

«Tα σχόλια της Κλίντον φανερώνουν την παντελή άγνοιά της όσον αφορά τις φυσικές διαδικασίες οι οποίες ωριμάζουν σε όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. 

Ο συσχετισμός αυτών των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη με κάτι που η ίδια αποκάλεσε «σοβιετοποίηση» δείχνει, αν μη τι άλλο, την ανικανότητά της να κατανοήσει τις μεταβολές που λαμβάνουν χώρα στην πρώην Σοβιετική Ένωση».

Η αλήθεια είναι ότι η Ρωσία και τα κράτη της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Χωρών ακολουθούν την τάση που παρατηρείται και σε άλλες περιοχές του κόσμου για σφυρηλάτηση διαφόρων οικονομικών και πολιτικών ενώσεων, καθώς και αμυντικών συμμαχιών. Εν προκειμένω, η Μόσχα διερωτάται αν η Κλίντον έχει ξεχάσει ότι το ΝΑΤΟ, το οποίο συνεχίζει να εκτελεί την αποστολή διείσδυσής του στον χώρο των πρώην σοβιετικών χωρών, αποτελεί θλιβερό ενθύμιο της ψυχροπολεμικής περιόδου. Μάλιστα, ένα πρόσφατο δημοψήφισμα έδειξε ότι η πλειοψηφία των Ρώσων πολιτών είναι της γνώμης ότι η Δυτική αμυντική συμμαχία έχει προ πολλού πάψει να έχει την οποιαδήποτε σχέση με τους στόχους της ιδρυτικής διακήρυξής της και κανονικά θα έπρεπε να διαλυθεί. 

Επίσης, η Κλίντον παρέβλεψε τις βασικές διαφορές μεταξύ της νοούμενης ως ολοκλήρωσης κατά την σοβιετική περίοδο και του τι εννοείται με την λέξη «ολοκλήρωση» σήμερα. Μία από τις διαφορές αυτές είναι ότι στην σοβιετική εποχή όλες οι αποφάσεις λαμβάνονταν στη Μόσχα προκειμένου να ευθυγραμμίζονται όλες οι «σοβιετικές δημοκρατίες» με την κομμουνιστική ιδεολογία. 

Η σημαντικότερη διαφορά, ωστόσο, έγκειται στο γεγονός ότι όλες οι πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση, οι οποίες παρατηρούνται στον μετασοβιετικό χώρο σήμερα είναι πάνω απ’ όλα ανοιχτές και δημοκρατικές. Κανένα κράτος δεν πιέζεται ή εκβιάζεται να γίνει μέλος οποιασδήποτε από τις διάφορες περιφερειακές συμμαχίες που έχουν συγκροτηθεί. 

Το Ουζμπεκιστάν, για παράδειγμα, αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να προβεί σε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία θα ενημερώνει τον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) ότι ακυρώνει την συμμετοχή του στην αμυντική συμμαχία. Η δε Μόσχα έχει ήδη διευκρινίσει ότι η συμμετοχή στον CSTO είναι ελεύθερη επιλογή της εκάστοτε χώρας. 

Ο Πεσκώφ δεν παρέλειψε επίσης να υπενθυμίσει στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών ότι η ολοκλήρωση αποτελεί στις μέρες μας μια αναπόφευκτη πραγματικότητα: 

«Στο σημερινό γίγνεσθαι, με δεδομένη την συχνότητα των παγκόσμιων οικονομικών αναταράξεων, τον παράγοντα του απρόβλεπτου στην παγκόσμια οικονομία, την αδυναμία να κάνει κανείς έστω και μεσοπρόθεσμες προβλέψεις, σε έναν κόσμο όπου η οσμή της κρίσης βρίσκεται παντού, η μόνη βιώσιμη τάση είναι η τάση της ολοκλήρωσης, με όλες τις διαδικασίες που αυτή απαιτεί».

Το 2011 ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε τα σχέδιά του για τη δημιουργία μιας «Ευρασιατικής Ένωσης» την οποία θα απαρτίζουν η Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές χώρες. 

Σε άρθρο του που είχε δημοσιευθεί τότε σε ρωσική εφημερίδα, ο Πούτιν επιχείρησε να περιγράψει την πρωτοβουλία του εκείνη: 

«Δεν πρόκειται επ’ ουδενί λόγω για μια νεκρανάσταση της Σοβιετικής Ένωσης. Θα ήταν αφέλεια να επιχειρήσει κανείς να αποκαταστήσει ή να αντιγράψει κάτι το οποίο ήδη εγκαταλείφθηκε στο παρελθόν. Πρόκειται, αντίθετα, για ένα εγχείρημα ολοκλήρωσης, βάσει νέων αξιών, πολιτικής και οικονομικών πρακτικών. 

Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα μοντέλα ολοκλήρωσης μεταξύ της Ρωσίας και άλλων χωρών της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Χωρών, όπως ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), μια διακρατική αμυντική συμμαχία την οποία αποτελούν 8 κράτη-μέλη της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων, και η Τελωνειακή Ένωση, μια οικονομική συμμαχία που ενώνει την Ρωσία, το Καζακστάν και την Λευκορωσία».