Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Έντονη δυσαρέσκεια βουλευτών της ΝΔ για τους χειρισμούς με τη Siemens


«Μας θεωρούν και μας μεταχειρίζονται ως αναλώσιμους» αναφέρουν – Οργή για τους χειρισμούς του Υπουργείου Οικονομικών

Έντονη δυσαρέσκεια βουλευτών της ΝΔ για τους χειρισμούς με τη Siemens
Το βαρύ κλίμα που ήδη επικρατεί στους κόλπους της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, επιδεινώθηκε μετά την εξέλιξη που οδήγησε στη ματαίωση της ονομαστικής ψηφοφορίας για την επικύρωση της συμφωνίας συμβιβασμού του Ελληνικού Δημοσίου με τη SIEMENS.
Όπως είναι γνωστό, η συμφωνία ήρθε στη Βουλή για να επικυρωθεί αφού, τεχνηέντως, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος δεν την είχε υπογράψει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας. Έτσι η «καυτή πατάτα» πέρασε στα χέρια του νυν Υπουργού κ. Γ. Στουρνάρα και της σημερινής κυβέρνησης που επέλεξε, ως λύση, την επικύρωσή της από τη Βουλή με τροπολογία.
Ο κ. Βενιζέλος υπήρξε ο αρχιτέκτονας του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη SIEMENS, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο, δεν προχώρησε στην επικύρωσή της, φοβούμενος προφανώς ότι θα στοχοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Οι φόβοι του κ. Βενιζέλου ήταν μάλλον βάσιμοι, αν αναλογιστεί κανείς τι συνέβη με τις καταγγελίες Ρουμελιώτη, που οδήγησαν τους δύο εισαγγελείς να στείλουν τη δικογραφία στη Βουλή.
Με δεδομένη την άρνηση της ΔΗΜ.ΑΡ , που ήταν αποφασισμένη να καταψηφίσει τη συμφωνία, υπήρχαν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (πάνω από 12) που δεν θα ψήφιζαν. Μπροστά στο ενδεχόμενο της καταψήφισης, ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε διαδοχικά με τονΠρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής αλλά και τον κ. Στουρνάρα, για να βρεθεί φόρμουλα ώστε να μη διεξαχθεί η ψηφοφορία.
Είναι άγνωστο ποιος έκανε τις επαφές με τη SIEMENS, προκειμένου να υπάρξει δήλωση της Γερμανικής εταιρίας ότι θεωρεί ως γενόμενη και ισχύουσα τη συμφωνία και δεν πρόκειται να θέσει ζήτημα για την εκπνοή των προθεσμιών, που προβλέπονταν για την υπογραφή της εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου. Με την κίνηση αυτή, η συμφωνία των δύο πλευρών δεν χρειαζόταν να περάσει για κύρωση από τη Βουλή.
Έτσι λοιπόν και κυριολεκτικά στο παρά πέντε, ο κΣταϊκούρας ανακοίνωσε στη Βουλή αυτή την εξέλιξη και απέσυρε την τροπολογία με αποτέλεσμα να ακυρωθεί και η ονομαστική ψηφοφορία επί του θέματος.
Η ανακοίνωση προκάλεσε ανακούφιση στους Βουλευτές της Ν.Δ που με «βαριά καρδιά», θα ψήφιζαν «ναι» στην ονομαστική ψηφοφορία. Ταυτόχρονα όμως πυροδότησε κύμα οργής που έχει συσσωρευτεί στις τάξεις των «γαλάζιων» βουλευτών.
Στο στόχαστρο ο Γ. Στουρνάρας
Οι Βουλευτές της Ν.Δ. πνέουν μένεα κατά του Υπουργείου Οικονομικών για τους χειρισμούς του, καθώς θωρούν ότι η κυβέρνηση εξετέθη και ο ίδιος τους εξέθεσε.
Θεωρούν -και δικαίως- ότι η λύση που επελέγη τελικά θα έπρεπε να είχε επιλεγεί από την αρχή, χωρίς να χρειαστεί να τους αναγκάσουν να ψηφίσουν την επικύρωση της συμφωνίας συμβιβασμού με τη Siemens.
Μεγαλύτερη οργή εξέφρασαν νέοι και πρωτοεκλεγέντες βουλευτές, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να συνδέσουν το όνομά τους με ζητήματα για τα οποία δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη. Μάλιστα, κάποιοι απ' αυτούς δεν «μάσησαν» τα λόγια τους, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με συναδέλφους τους.
«Μας θεωρούν και μας χρησιμοποιούν ως αναλώσιμους. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν είμαστε ούτε πιόνια ούτε εκτελεστικά όργανα. Μας φέρανε εδώ να ψηφίσουμε μία συμφωνία που άλλοι διαπραγματεύθηκαν και για την οποία έχουμε σοβαρές ενστάσεις» επισήμαναν κάποιοι.
Με αιχμηρό τρόπο άλλοι σημείωναν: «Η συμφωνία αυτή αφορά όσους έχουν σκελετούς στις ντουλάπες τους. Εμείς ούτε τηλεφωνικά κέντρα, ούτε μίζες, ούτε οικοσκευές πήραμε από τη SIEMENS. Κάποιοι θέλουν να μας μετατρέψουν σε πλυντήριο και να μην μπορούμε να βγούμε στον κόσμο».
Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για ονομαστική ψηφοφορία, αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ. δεν ήταν καν στη Βουλή. Είναι άγνωστο αν και ποιοι θα έρχονταν την ώρα της ψηφοφορίας, είναι όμως βέβαιο ότι κάποιοι θα απείχαν ηθελημένα.
Τα χθεσινά γεγονότα στη Βουλή, που αποτυπώνουν το κλίμα που υπάρχει στα μέλη του Κοινοβουλίου, αποτελούν «καμπανάκι» για την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τη Ν.Δ.