Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Τα μπαϊράκια των βουλευτών τρομάζουν τη συγκυβέρνηση


Τα μπαϊράκια των βουλευτών τρομάζουν τη συγκυβέρνηση



Υπόγεια ανταρσία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εναντίον της τροπολογίας που επικύρωνε τον συμβιβασμό της κυβέρνησης για το σκάνδαλο της Siemens ανάγκασε τον Ευάγγελο Βενιζέλο να τηλεφωνήσει στον Αντώνη Σαμαρά και να ζητήσει την παρέμβασή του ώστε να αποσοβηθεί κυβερνητική κρίση.
Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να αποσυρθεί η επίμαχη τροπολογία και λίγο αργότερα, ο υφυπουργός Χρήστος Σταικούρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση την αποσύρει όχι λόγω της πίεσης που δέχτηκε από βουλευτές που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση, όπως είπε, αλλά γιατί η Siemens διαμήνυσε ότι δεν είναι απαραίτητη.
Κατά της τροπολογίας τάχθηκαν από χθες αφενός βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Μάρκος Μπόλαρης, Θάνος Μωραϊτης, Γιάννης Δριβελέγκας), και αφετέρου βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (Οδυσσέας Βουδούρης, Νίκος Τσούκαλης). Οι δύο τελευταίοι είχαν δηλώσει επίσημα ότι θα καταψηφίσουν την τροπολογία, όπως άλλωστε είχαν καταψηφίσει στη Βουλή και την ίδια τη σύμβαση με τη Siemens. Ο κ. Μπόλαρης από την πλευρά του δημοσιοποίησε τις αντιρρήσεις του με μήνυμά του στο facebook όπου προειδοποιούσε ότι διαφωνεί με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, παρότι η συμφωνία είχε κλείσει όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο κ. Βενιζέλος.
Κάθετη διαφωνία ΔΗΜΑΡ για συμβιβασμό με τη Siemens
Αλλά και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ σήκωσαν μπαιράκι για τoν συμβιβασμό με τη Siemens. Οπως είχε δηλώσει χθες στην Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Τσούκαλης «ήμασταν εξ αρχής κατηγορηματικά αντίθετοι με τον συμβιβασμό που επετεύχθη και θα καταψηφίσουμε την τροπολογία», ενώ την ίδια στάση είχε τηρήσει και ο βουλευτής του κόμματος κ. Βουδούρης ο οποίος είχε δηλώσει ότι «η υπόθεση Siemens ζυγίζει δισεκατομμύρια κι αυτό με τη ρύθμιση που κάναμε το στερηθήκαμε».
Προκειμένου να ξεπεράσει αυτό το «πολεμικό» κλίμα o κ. Βενιζέλος επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό και στη συνέχεια και με τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη και αποφάσισαν να μην προχωρήσει τελικά η τροπολογία για να αποφευχθεί μεγαλύτερη κρίση που ξεκίνησε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία της Siemens.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ανταρσία βουλευτών των δύο κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη υποχώρηση της κυβέρνησης που φοβούμενη ότι θα ξεκινήσει γαιτανάκι αντιδράσεων, απέσυρε την τροπολογία.
Μέτωπο κατά των μέτρων
Την ίδια ώρα, στα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση δημιουργείται ένα άτυπο μέτωπο κατά των μέτρων 11,8 δις ευρώ που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με την τρόικα. Πέραν των δύο βουλευτών της ΔΗΜΑΡ (Οδυσσέας Βουδούρης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης) που έχουν απειλήσει ανοιχτά ότι ενδέχεται να καταψηφίσουν ορισμένα άρθρα στη Βουλή, το μέτωπο των «ανταρτών» επεκτείνεται τώρα και στη ΝΔ.
Την ώρα που στο πρωθυπουργικό γραφείο γινόταν χθες η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αρκετοί βουλευτές της ΝΔ επέκριναν με έντονο ύφος τα νέα μέτρα, δείχνοντας και τις διαθέσεις τους για την ώρα της ψηφοφορίας.
Επί επτά ώρες, στα γραφεία της Ν.Δ. επί της Λεωφόρου Συγγρού, σε ενημέρωση για τα μέτρα, αρκετοί από τους περίπου 100 βουλευτές του κόμματος που παρέστησαν έστειλαν προειδοποιητικά μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το κλίμα ήταν πολύ βαρύ και πριν αρχίσει η συνεδρίαση επικράτησε ένταση καθώς μέλη της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στην αίθουσα εκφράζοντας έντονα τη δυσφορία τους για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ δεν έλειψαν και τα μικροεπεισόδια κατά την προσέλευση των υπουργών.
Οι συνδικαλιστές της ΝΔ μοίραζαν φυλλάδια και καλούσαν τους βουλευτές να μην ψηφίσουν τα μέτρα. Οταν εμφανίστηκαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αδωνις Γεωργιάδης τους αποδοκίμασαν με τη φράση «τι ήρθατε να κάνετε εδώ, εσείς ψηφίσατε τα μνημόνια». Μόλις ο κ. Γεωργιάδης επιχείρησε να προστατεύσει την κυρία Μπακογιάννη του επιτέθηκαν φραστικά οι συνδικαλιστές λέγοντας «Πάρε το μνημόνιο και φύγε από δω».
«Εμείς σας ψηφίζουμε μη το ξεχνάτε, πρέπει να μας ακούσετε» είπαν κατά την άφιξη του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα που λογομάχησε με τους παριστάμενους λέγοντας «δεν πάτε στο διάβολο» !
Απειλή για την εσωτερική συνοχή
Παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε να δοθούν απαντήσεις από τους παριστάμενους υπουργούς, τα όσα ακούστηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων της Συγγρού έδειξε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και ότι η ηγεσία του κόμματος δεν είχε πλήρη εικόνα και της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Γιώργος Βλάχος έθεσαν θέμα σύγκλισης της κοινοβουλευτικής ομάδας για να ενημερωθούν από τον Πρωθυπουργό για τα σκληρά μέτρα που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση.
«Άκουσα ότι συζητάτε το απαράδεκτο e-mail της τρόικας. Άρα κύριε υπουργέ συζητάτε και την κατάργηση του πενθημέρου. Αυτό είναι κόκκινη γραμμή και δεν καταπίνεται» είπε ο κ. Κακλαμάνης, ενώ άφησε και αιχμές στο οικονομικό επιτελείο λέγοντας: «Περίμενα να μας πείτε ποια είναι τα 5,5 δισ. ευρώ που διαπραγματεύεστε και ποια τα 6,5 που συμφωνήσατε». Στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης έθεσε θέμα αποδοχών του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου και είπε στο τέλος: «Φεύγω περισσότερο ανήσυχος».
Αίσθηση προκάλεσε και η διαφοροποίηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που είπε «Είχαμε τάξει πολλά απ' ότι φαίνεται προεκλογικά» και τάχθηκε κατά της μείωσης των μισθών των ενστόλων. Ο νεοεκλεγείς βουλευτής Καρδίτσας Κώστας Κοντογεώργος είπε «Ξέρουμε ότι είμαστε αναλώσιμοι, αλλά θέλουμε να μάθουμε αν υπάρχει ελπίδα, αφού πρόκειται να θυσιαστούμε». Επίσης έθεσε το θέμα της προεκλογικής δέσμευσης του κ. Σαμαρά για την εξεταστική για το μνημόνιο, ζητώντας να προχωρήσει η διαδικασία.
Στη ΝΔ υπάρχουν και βουλευτές που θα ψηφίσουν τα μέτρα χωρίς διαρροές αλλά οι αντιρρήσεις παραμένουν. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη που διερωτήθηκε αν τα μέτρα είναι τα τελευταία και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη ότι θα είναι τα τελευταία μέτρα, αλλιώς, αν δεν βγει η εξίσωση, κινδυνεύει να καταρρεύσει το πολιτικό σύστημα».
Ανησυχία στο ΠΑΣΟΚ
Η Ιπποκράτους ανησυχεί ότι μετά το «χτύπημα» εκ μέρους βουλευτών στο θέμα της Siemens δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και νέο κύμα ανταρσίας με αφορμή το πακέτο μέτρων 11,8 δις. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος συνάντησε την κοινοβουλευτική ομάδα προκειμένου να πείσει για την ανάγκη να ψηφιστεί το πακέτο των μέτρων δεν κρύβει την ανησυχία του για το αν θα αντέξουν οι κοινοβουλευτικές ομάδας των κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση στην ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή.


Πηγή: Τα μπαϊράκια των βουλευτών τρομάζουν τη συγκυβέρνηση | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/67645#ixzz26MXhCbce