Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

H Kύπρος θα αναζητήσει ενδεχομένως συνδυασμό δανείων από ΕΕ και από τρίτη χώρα, και πιο συγκεκριμένα τη Ρωσία ή και την Κίνα

Λευκωσία: Με τις αποφάσεις για την προσφυγή ή όχι της Κύπρου στον ευρωπαϊκό Μηχανισμό στήριξης να αναβάλλονται για την ερχόμενη εβδομάδα, στοιχείο κλειδί φαίνεται ότι αποτελεί το πιθανό ρωσικό δάνειο.
Οι πληροφορίες συνηγορούν στο ότι αυτό θα έχει θετική κατάληξη, ωστόσο τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αφήνουν ανοικτό το σενάριο και του Μηχανισμού.
Σύμφωνα μάλιστα με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ανδρέα Μαυρογιάννη, το ποσό που ενδέχεται να ζητηθεί από το Μηχανισμό μπορεί να προσεγγίσει τα €4 δισ.
Ο κ. Μαυρογιάννης σε δήλωση στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σημείωσε ότι καμία απόφαση δεν είχε ληφθεί ωστόσο ακόμη.
Παράλληλα, ανέφερε πως η χώρα θα αναζητήσει ενδεχομένως συνδυασμό δανείων από την ΕΕ και από τρίτη χώρα, και πιο συγκεκριμένα τη Ρωσία ή και την Κίνα. «Τα πάντα είναι στο τραπέζι», είπε.
Την Τετάρτη, ο κ. Σιαρλή είπε ότι η σωστή διαδικασία σε περίπτωση αίτησης στο Μηχανισμό είναι αυτή να γίνεται σε ημέρες που οι αγορές είναι κλειστές όπως στην περίπτωση της Ισπανίας.
Όμως, σημείωσε, «δεν πρόκειται να ανακοινώσουμε ως Κύπρος εκ των προτέρων ημερομηνία εάν τελικά αυτή θα είναι η επιλογή μας».
Η χθεσινή μέρα είχε χρωματιστεί έντονα με φήμες ότι η Κύπρος επρόκειτο να προσφύγει στο Μηχανισμό το Σαββατοκύριακο, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται κατά τρόπο ξεκάθαρο, ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Οι ενδείξεις τοποθετούν τις όποιες εξελίξεις την επόμενη εβδομάδα.
Περισσότερα στο σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»