Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

ΚΡΥΦΑ ΓΚΑΛΟΠ: ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΤΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

      
kalpi

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, όπου μελετούν καθημερινά και με μεγάλη προσοχή τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που φτάνουν στα χέρια τους. Με την απαγόρευση της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων να είναι σε ισχύ από την περασμένη Παρασκευή, οι επιτελείς της λεωφόρου Συγγρού αποφεύγουν να διοχετεύσουν συγκεκριμένα νούμερα προς τα έξω. Αφήνουν όμως να εννοηθεί ότι το κόμμα τους είναι πρώτο, και μάλιστα με μια σχετική διαφορά. Φαίνεται λοιπόν ότι έχει κλείσει σημαντικά η ψαλίδα στο λεκανοπέδιο, όπου στις 6 Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει πρώτος με μεγάλη διαφορά.
Την ίδια ώρα, πάντως, κλίμα ευφορίας καλλιεργεί και στην Κουμουνδούρου, όπου, όπως υποστηρίζουν για λόγους κυρίως ψυχολογικής τόνωσης, οι τελευταίες μετρήσεις που διαθέτουν παρουσιάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα. Αν και οι διαρροές και από τις δύο πλευρές γίνονται με το σταγονόμετρο, αυτό που φαίνεται να είναι πια βέβαιο είναι ότι και τα δύο κόμματα αθροιστικά θα συγκεντρώσουν ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, κάτι που φανερώνει ότι η πόλωση έχει περάσει στο εκλογικό σώμα. Πτώση φέρεται να σημειώνουν τα ποσοστά τόσο του ΠΑΣΟΚ, που προσπαθεί να κρατηθεί σε διψήφιο ποσοστό, όσο και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και του ΚΚΕ.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα των κρυφών δημοσκοπήσεων, που συνεχίζονται να διεξάγονται καθημερινά, αποστέλλονται και στα κεντρικά γραφεία μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, τραπεζικών οργανισμών και ξένων πρεσβειών, φανερώνοντας έτσι τον ανορθολογικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης.
Οι δημοσκοπήσεις όμως δεν φτάνουν μόνο στα γραφεία των κομμάτων (και αλλού), αλλά και στις εταιρίες στοιχήματος, που επιτρέπουν μέσω Διαδικτύου το ποντάρισμα στο αποτέλεσμα των εκλογών. Μία από τις μεγαλύτερες στον χώρο διεθνώς, η bwin, την περασμένη Παρασκευή έδινε ως φαβορί τη Νέα Δημοκρατία για την πρωτιά στις κάλπες, με απόδοση 1,80, ενώ η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ είχε απόδοση 1,90. Χθες η απόδοση της Ν.Δ. έπεσε στο 1,60 και εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στο 2,20, δείχνοντας ότι η εταιρία... οσμίζεται «γαλάζια» νίκη στις εκλογές.
Παράλληλα, μία άλλη κορυφαία εταιρία διεθνώς στον χώρο του διαδικτυακού στοιχήματος, η Betfair, «πληρώνει» με 1,75 τη νίκη της Ν.Δ. και με 2,30 τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας κι εκείνη με τη σειρά της ότι θεωρεί σαφώς πιθανότερη την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της Κυριακής. Πρώτη τη Ν.Δ. «βλέπουν» και η Vistabet και η Sportingbet, με 1,75 (και οι δύο εταιρίες), έναντι 1,95 που δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
http://makeleio.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2244:2012-06-13-20-36-52&catid=4:2012-02-11-12-49-59&Itemid=2