Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Β. ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ:Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών - Η αιφνιδιαστική έκδοση των εγκυκλίων αποσπάσεων

ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ

ΤΗΛ. 6974 750409

FAX: 210 3442287 Αθήνα, 19/05/2012

Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών - Η αιφνιδιαστική έκδοση των εγκυκλίων αποσπάσεων


Η αιφνιδιαστική έκδοση των εγκυκλίων απόσπασης των εκπαιδευτικών σε υπηρεσίες και φορείς καθώς επίσης και από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ δημιούργησε εύλογα ερωτηματικά για σκοπιμότητες και έλλειψη σοβαρής αντιμετώπισης του όλου θέματος των αποσπάσεων.

Η νέα πολιτική ηγεσία (Γενικός Γραμματέας και Υπουργός) αδιαφορώντας για τη δέσμευση της προηγούμενης ηγεσίας για ουσιαστική συνεργασία με τους αιρετούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τη διαδικασία μοριοδότησης των αποσπάσεων προχώρησε στην έκδοση των εγκυκλίων απόσπασης χωρίς έστω και τυπικά να ενημερώσει τους Αιρετούς.

Είχα τονίσει κατ’ επανάληψη ότι ιδιαίτερα σήμερα που οι εκπαιδευτικοί βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις εξαιτίας της οικονομικής τους εξαθλίωσης, οι αποσπάσεις θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη σοβαρότητα, προσοχή και υπευθυνότητα.

Ως αιρετός κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαδικασία και τη μοριοδότηση των κριτηρίων απόσπασης με στόχο να οδηγηθούμε σε ένα πιο δίκαιο, αντικειμενικό και αδιάβλητο σύστημα αποσπάσεων. Δυστυχώς και για το σχολικό έτος 2012-2013 οι αποσπάσεις στις υπηρεσίες και φορείς θα πραγματοποιηθούν και πάλι χωρίς μοριοδότηση. Τα γενικά κριτήρια που αναφέρονται στην εγκύκλιο είναι για το «θεαθήναι».

Ελπίζω πως η αιφνιδιαστική έκδοση της εγκυκλίου να μη συνδέεται με προσπάθεια πλήρους ελέγχου αυτών των αποσπάσεων.

Η εγκύκλιος σχετικά με τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ έχει συμπεριλάβει αλλαγές που έχουν σχέση με τη μοριοδότηση των χρόνων υπηρεσίας, με τους εκπαιδευτικούς σε χηρεία, την συνυπηρέτηση κλπ. Αλλαγές που δεν αντιμετωπίζουν το όλο θέμα με βάση τις θέσεις και τις προτάσεις που καταθέσαμε στην επιτροπή ως Αιρετοί του Κλάδου.

Ταυτόχρονα, θέλω να επισημάνω τα εξής:

· Οι αποσπάσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν φέτος εγκαίρως για να μη ζήσουμε και πάλι τις περσινές τραγελαφικές καταστάσεις.

· Στις περιοχές που δεν θα ικανοποιηθούν αιτήσεις απόσπασης εκπαιδευτικών να μην προσληφθούν αναπληρωτές.

· Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που συνάδελφοί μας αντιμετωπίζουν ή αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα (π.χ. αιφνίδιος θάνατος συζύγου, αποδεδειγμένα έντονα ψυχολογικά προβλήματα κλπ.) θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να δοθεί δυνατότητα στο ΚΥΣΠΕ με ομόφωνη και πλήρως αιτιολογημένη απόφαση να εντάξει τις περιπτώσεις αυτές στις κατά προτεραιότητα αποσπάσεις. Ας μην ξεχνούμε πως πίσω από τους αριθμούς μορίων υπάρχουν άνθρωποι…

· Οι αποσπάσεις των ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να προηγηθούν αυτών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται για απόσπαση στην Πρωτοβάθμια.

· Δικαίωμα αίτησης απόσπασης θα έπρεπε να έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί ακόμα και οι νεοδιόριστοι εφόσον αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας.

· Με βάση την εγκύκλιο στις κατά προτεραιότητα αποσπάσεις υπάγονται μεταξύ άλλων και οι σύζυγοι προσωπικού δημοτικής αστυνομίας. Εν τοιαύτη περιπτώσει γιατί δεν πρέπει να υπαχθούν στις κατ’ εξαίρεση αποσπάσεις οι σύζυγοι εκπαιδευτικών;

· Για την απόδειξη του ποσοστού αναπηρίας, όσοι συνάδελφοι δεν διαθέτουν γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα αφού ως γνωστό το ΚΕ.ΠΑ υπολειτουργεί.

Τα όσα πρωτοφανή, απαράδεκτα και τραγελαφικά ζήσαμε φέτος, εξαιτίας της απύθμενης ανευθυνότητας και αναλγησίας της πολιτικής ηγεσίας, ελπίζω να μην τα ξαναζήσουμε.


Πάντα στη διάθεσή σας



Παληγιάννης Βασίλης