Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Bloomberg: Οι εκλογές κρίνουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Υπό τον τίτλο «η "χτυπημένη" από την ύφεση Ελλάδα κοντά στην ψήφο που θα κρίνει τη μοίρα της στο ευρώ»...
Bloomberg: Οι εκλογές κρίνουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ
το Bloomberg επισημαίνει την πιθανή ανάγκη σχηματισμού μίας κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.



«Υπάρχουν δύο ανησυχίες» σημειώνει η επικεφαλής οικονομολόγος του βρετανικού Standard Chartered, Σάρα Χιούιν. «Πρώτον μπορεί να χρειαστεί χρόνος για τα δύο κεντρικά κόμματα να διαπραγματευθούν για ένα συνασπισμό εξουσίας, μετά τις εκλογές. Δεύτερον, χωρίς καθαρή εντολή από το λαό, η νέα κυβέρνηση είναι πιθανό να αντιμετωπίζει συνεχή κοινοβουλευτική αντίδραση στη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις».



«Προκειμένου να επιτευχθεί η πολιτική νομιμοποίηση της εκλεγείσας κυβέρνησης η διαφορά υποστήριξης πρέπει να είναι ισχυρή» σχολίασε η Χιούιν.


«Η ψηφοφορία όμως αναμένεται να είναι κλειστή, με την υποστήριξη για τα μειοψηφούντα κόμματα να κρατά» συμπλήρωσε.


Σύμφωνα με τη συντάκτρια του άρθρου, οι Έλληνες ουσιαστικά βρίσκονται διχασμένοι ανάμεσα στην επιθυμία τους να παραμείνουν στο κοινό νόμισμα και την εξάντλησή που βιώνουν λόγω των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί κατά την τελευταία τετραετία.


Παρά τις θυσίες, η ελληνική οικονομία προβλέπεται ότι θα υποστεί ύφεση για πέμπτο διαδοχικό έτος κατά το 2012, με τη συρρίκνωση να πλησιάζει το 5% του ΑΕΠ. Η ανεργία κινείται στο 19%, ενώ η νεανική ανεργία ξεπερνάει πλέον το 50%.


Το κείμενο του πρακτορείου Bloomberg αντανακλά την αβεβαιότητα με την οποία αντιλαμβάνονται οι διεθνείς χρηματαγορές το άμορφο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, ιδιαίτερα δεδομένης της αποδυνάμωσης των κεντρώων κομμάτων και του ενισχυμένου ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος.
http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=42114&categories_id=69