Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Μείωση εφάπαξ ή αύξηση εισφορών σε 21 Ταμεία

Μειώσεις των ποσών εφάπαξ και εναλλακτικά ή συμπληρωματικά – αυξήσεις και των εισφορών που καταβάλλουν οι παλαιοί (πριν από τις 31/12/92) ασφαλισμένοι τουλάχιστον για τα 6 στα 10 Ταμεία Πρόνοιας, έρχονται έως τον Ιούνιο.

Σχετική μελέτη, την οποία αποκαλύπτει η «Ημερησία», εντοπίζει τη σχέση ανταποδοτικότητας, δηλαδή τη ....
διαφορά μεταξύ των εισφορών των ασφαλισμένων και των ποσών εφάπαξ που αποδίδει κάθε Ταμείο Πρόνοιας (ή τομέας στους ενοποιημένους φορείς – ΝΠΔΔ) που βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας. Και με βάση τα στοιχεία όσων συνταξιοδοτήθηκαν μέσα στην τελευταία διετία, εντοπίζει σε σύνολο 35 τομέων (όσα απέστειλαν στοιχεία):

Είκοσι ένα ταμεία ή τομείς Πρόνοιας (ποσοστό 60%) που χορηγούν ποσά εφάπαξ μεγαλύτερα κατά 2% – 83% σε σχέση με τις εισφορές που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Δεκατέσσερα ταμεία ή τομείς Πρόνοιας (ποσοστό 40%) που αποδίδουν χαμηλότερα, σε σχέση με τις εισφορές, ποσά εφάπαξ (απόκλιση από 5,25% έως 126%).

Ανάμεσά τους είναι και το Ταμείο της Εμπορικής Τράπεζας (μετά τις μειώσεις που έγιναν, τα στοιχεία δείχνουν ότι το εφάπαξ που χορηγείται είναι οριακά μικρότερο κατά 2,31%).

Με βάση το νόμο 4046/12 του Μνημονίου που έχει ψηφίσει η Βουλή, τα ποσά των εφάπαξ θα πρέπει να είναι πλήρως ανταποδοτικά σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλονται. Οι προσαρμογές, ωστόσο, θα γίνουν και με βάση την οικονομική κατάσταση των επιμέρους τομέων – πρώην ταμείων πρόνοιας που έχουν συγχωνευτεί στα 7 Ενιαία Ταμεία (ΤΑΠΙΤ, ΤΠΔΥ, ΙΚΑ, ΕΤΑΠ ? ΜΜΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ και ΤΕΑΠΑΣΑ).
http://www.prionokordela.gr
http://ksipnistere.blogspot.com/2012/04/21_24.html