Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Επτά προφυλακίσεις για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου

Μετά την κόρη του και η σύζυγός του στον Κορυδαλλό
Με την προφυλάκιση της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου κορυφώθηκε, χτες, ο δεύτερος κύκλος των απολογιών των εμπλεκομένων στην υπόθεση των παράνομων αμοιβών που φέρεται ότι δόθηκαν στον πρώην υπουργό ως μίζα από συμβάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα TOR M1 και τα υποβρύχια και «ξεπλύθηκαν» μέσω της αγοράς πολυτελών ακινήτων, που φέρονται ότι αγοράστηκαν από τον ίδιο και μέλη της οικογένειάς του.

Μετά τη διαβούλευση εισαγγελέα και ανακριτή, διατάχθηκε η προσωρινή κράτηση της Βίκυς Σταμάτη, αφού προηγουμένως το συμβούλιο Πλημμελειοδικών είχε απορρίψει το αίτημα εξαίρεσης που υπέβαλε κατά του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, καταλογίζοντάς του μεροληπτική στάση σε βάρος της.

Όπως υποστήριξε η σύζυγος του πρώην υπουργού, ο ανακριτής εξέδωσε διάταξη δέσμευσης των περιουσιακών της στοιχείων δείχνοντας έτσι βεβαιότητα -σύμφωνα με την πλευρά της- για την διάπραξη των αδικημάτων που της αποδίδονται.

Το αίτημά της ωστόσο, έπεσε στο κενό, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει κανονικά η απολογία της.

Η κυρία Σταμάτη πέρασε το κατώφλι του ανακριτή χτες το πρωί, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις τόσο για την υπόθεση της αγοράς του ακινήτου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μέσω δύο offshore εταιρειών που αποδίδονται στο σύζυγό της, όσο και για χρηματικά ποσά που λάμβανε, πριν παντρευτεί τον Άκη Τσοχατζόπουλο, από τον ξάδελφό του Νίκο Ζήγρα.

Η Βίκυ Σταμάτη αρνήθηκε τις κατηγορίες και φέρεται να υποστήριξε ότι τα οικονομικά ήταν αποκλειστική ευθύνη τού συζύγου της και ότι η ίδια δανειοδοτήθηκε για το ακίνητο της Ακρόπολης, επειδή, λόγω ηλικίας, δεν μπορούσε να λάβει δάνειο ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Στο απολογητικό υπόμνημα, που παρέδωσε στον ανακριτή, η Β. Σταμάτη επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ουδέποτε είχε συνεργαστεί η συναλλαγεί με offshore εταιρείες, πλην της Νobilis, τονίζοντας παράλληλα τόνισε ότι ουδέποτε περιήλθε σε γνώση της κάτι επιλήψιμο.

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ η Βίκυ Σταμάτη οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατείται ο σύζυγός της, η κόρη του, Αρετή Τσοχατζοπούλου και ακόμα τέσσερα άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση: η λογίστρια του Άκη Τσοχατζόπουλου, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο ξάδελφός του Νίκος Ζήγρας και οι Γιώργος Σαπχατζίδης και Αστέριος Οικονομίδης.

Αντίθετα, ο αδελφός της Βίκυς Σταμάτη, Παναγιώτης Σταμάτης, η θεία της, Αικατερίνη Σταμάτη, η οποία στο απολογητικό της υπόμνημα συνέδεσε τον κ. Τσοχατζόπουλο με την εξωχώρια εταιρία Torcaso, καθώς και οι Παντελής Ζαχαριάδης, Οράτιος Μελάς, Ευτύχιος Ατσοπαρδής και Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, που φέρονται σύμφωνα με το κατηγορητήριο ως παρένθετα πρόσωπα σε λογαριασμούς και offshore εταιρείες του πρώην υπουργού, αφέθησαν ελεύθεροι.

Το ίδιο και η δικηγόρος Μαρία Ταλίτα-Τσεκούρα, εκπρόσωπος και διαχειρίστρια της αμερικανικής εταιρείας Nobilis, η οποία αγόρασε το ακίνητο της Διονυσίου Αεροπαγίτου από την εταιρεία Torcaso.