Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Δ.Α.Κ.Ε Δ.Ε. ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ- ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: ΜΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Δ.Α.Κ.Ε    Δ.Ε.
ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ- ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: ΜΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ
Τον τελευταίο μήνα γίναμε μάρτυρες μιας κακόγουστης κωμωδίας στο χώρο της εκπαίδευσης. Με σκηνοθέτη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και κομπάρσους τα διορισμένα μέλη των Συμβουλίων Επιλογής παίζεται μια κακόγουστη παράσταση με τίτλο: «Αξιοκρατικές επιλογές στελεχών της εκπαίδευσης». Οι βαρύγδουπες δηλώσεις της κυρίας Υπουργού περί επιλογής των αρίστων και όχι των αρεστών έμειναν κούφια λόγια χωρίς περιεχόμενο. Οι κομματικοί εγκάθετοι, που απάρτισαν τα Συμβούλια Επιλογής, προχώρησαν σε εκκαθαρίσεις που θα ζήλευε και η χούντα του Γεωργίου Παπαδόπουλου. Όσοι δεν κρατούν ψηλά την πράσινη σημαία του ΠΑΣΟΚ σφαγιάστηκαν με επιστημονικό τρόπο. Ιδιαίτερο μένος έδειξαν οι κομματικοί εγκάθετοι σε βάρος των στελεχών και των φίλων της ΔΑΚΕ. Τα επιστημονικά προσόντα, η διοικητική εμπειρία, η προσωπικότητα και το υπαλληλικό ήθος ήταν «ψιλά» γράμματα για τους εντεταλμένους κριτές, οι οποίοι έβλεπαν τους υποψηφίους με τα πράσινα γυαλιά της εξουσίας.
Δεν δίστασαν να κουρελιάσουν το νόμο 3848/2010, που οι ίδιοι ψήφισαν καθώς και το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα. Συγκεκριμένα:
·         Προχώρησαν πρώτα σε κρίσεις Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και στη συνέχεια σε κρίσεις των Συμβούλων, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.
·         Τα Συμβούλια Επιλογής απαρτίζονταν, πέραν των αιρετών του κλάδου, από το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ένα Σχολικό Σύμβουλο και άλλα τρία μέλη που ήταν Διευθυντές Σχολικών Μονάδων και δεν επεδίωκαν την επανάκρισή τους, ή απλούς καθηγητές. Τα Συμβούλια αυτά, τα οποία συνεδρίασαν εντός του μηνός Ιουλίου, έκριναν εν ενεργεία Προϊσταμένους Γραφείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι διεκδικούσαν θέσεις Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, δεδομένης της πρόθεσης της πολιτικής ηγεσίας για κατάργηση των Γραφείων. Στην περίπτωση αυτή κατώτεροι έκριναν ανωτέρους τους, κατά παράβαση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.  Η ίδια παρανομία διαπράχθηκε στα Συμβούλια Επιλογής  που είχαν ως μέλη τους απλούς καθηγητές, οι οποίοι έκριναν εν ενεργεία Διευθυντές Σχολικών Μονάδων και Προϊσταμένους Γραφείων. Για να ήταν οι κρίσεις νόμιμες έπρεπε να γίνουν το μήνα Αύγουστο, γιατί η θητεία των Στελεχών της Εκπαίδευσης έληγε στις 31 Ιουλίου, και τα στελέχη της Εκπαίδευσης από 1η Αυγούστου θα ήταν απλοί καθηγητές.
·         Προχώρησαν στη μοριοδότηση της Πιστοποίησης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών επιπέδου Β’ (χρήση Η/Υ στη διδασκαλία της εκπαίδευσης), παρά το γεγονός ότι τα σχετικά σεμινάρια και η Πιστοποίηση απευθύνονταν μόνο στους καθηγητές ΠΕ02 (Φιλόλογοι), ΠΕ03 (Μαθηματικοί) και ΠΕ04 (Φυσικοί). Οι υπόλοιποι συνάδελφοι δε μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα σχετικά σεμινάρια, γιατί αποκλείονταν από την Υπηρεσία. Η πριμοδότηση της Πιστοποίησης Η/Υ επιπέδου Β’ είναι παράνομη και αντισυνταγματική, γιατί παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας των πολιτών.
·         Πριμοδότησαν τους καθηγητές ΠΕ19 και ΠΕ20 (καθηγητές Πληροφορικής) με τα μόρια για την πιστοποίηση Η/Υ επιπέδου Β’, παρά το γεγονός ότι η γνώση αυτή προέρχεται από το πτυχίο που χρησιμοποιήθηκε για το διορισμό τους στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, κάτι που ρητά απαγορεύεται. Δεν έπραξαν όμως το ίδιο για τους καθηγητές ξένων γλωσσών (Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής), οι οποίοι δεν πριμοδοτήθηκαν για τη γνώση ξένης γλώσσας επιπέδου Γ1, γιατί αυτό αποτελούσε προσόν διορισμού. Επίσης, δεν πριμοδοτήθηκαν οι καθηγητές Τεχνικών Ειδικοτήτων για το Παιδαγωγικό Πτυχίο της ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ, το οποίο πήραν υποχρεωτικά για να διοριστούν στην εκπαίδευση, αφού τα πανεπιστημιακά τμήματα ή τα ΤΕΙ στα οποία φοίτησαν δεν χαρακτηρίζονται «καθηγητικές σχολές». Και στην περίπτωση αυτή το παιδαγωγικό πτυχίο χαρακτηρίστηκε προσόν διορισμού. Η διακριτική μεταχείριση των καθηγητών ΠΕ19 και ΠΕ20 σαφέστατα αποτελεί παράνομη και αντισυνταγματική πράξη.
·         Εξέδωσαν εγκυκλίους στη μέση της διαδικασίας, οι οποίες άλλαζαν ουσιωδώς τους όρους της διαδικασίας, κάτι που ρητά απαγορεύεται. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση η εγκύκλιος με την οποία απαγορευόταν σε αυτούς που θα καταλάβουν θέσεις Διευθυντών Σχολικών Μονάδων να διεκδικήσουν θέσεις Σχολικών Συμβούλων, πράξη προφανέστατα παράνομη.
Επιπροσθέτως, προχώρησαν στην έκδοση εγκυκλίων, οι οποίες ήταν αλληλοσυγκρουόμενες.

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ Η ΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΡΗΤΗ ΚΑΙ ΒΡΙΘΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΩΝ.
Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΑΚΕ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ.

            ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΙΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΔΙΚΗΘΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΦΘΑΛΜΟΦΑΝΕΙΣ.

            Στην όλη διαδικασία συνέβησαν μεταξύ άλλων και τα εξής ευτράπελα περιστατικά:
·         Σε συγκεκριμένο Συμβούλιο Επιλογής, πρόεδρος ήταν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος είναι κατηγορούμενος για βαρύτατο ποινικό αδίκημα. Στο ίδιο Συμβούλιο Επιλογής μετείχε ως διορισμένος από τη Διοίκηση εν ενεργεία συνδικαλιστής της ΠΑΣΚ και μέλος του Δ.Σ της οικείας ΕΛΜΕ.
·         Σε άλλο Συμβούλιο Επιλογής, ο οικείος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης εξαίρεσε το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προφανώς γιατί δεν ήταν επαρκώς πράσινος, με την αστεία δικαιολογία ότι είχε κώλυμα, γιατί κρινόταν ως Διευθυντής Σχολικής Μονάδας ένας συνυποψήφιός του για τη θέση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πριν ένα χρόνο!!! Ο αντικαταστάτης του πρωταγωνίστησε στη σφαγή των Στελεχών και φίλων της ΔΑΚΕ στην περιοχή.
·         Σε τρίτο Συμβούλιο Επιλογής,  ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μετείχε κανονικά στις κρίσεις, παρά το γεγονός ότι είχε κώλυμα αφού κρινόταν η γυναίκα του. Αποχώρησε μόνο κατά τη διαδικασία κρίσης της συζύγου του. Όμως, τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις επιβάλλουν τη συνολική εξαίρεση από τη διαδικασία, όσων έχουν κώλυμα. Αυτός ήταν και ο λόγος που έπεσαν οι πίνακες των κρίσεων του 2007 σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
·         Σε Συμβούλιο Επιλογής της Στερεάς Ελλάδας, εν ενεργεία Προϊστάμενος  Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κάτοχος διδακτορικού τίτλου, βαθμολογήθηκε στη συνέντευξη με 9,50 και κατατάχτηκε στη συνέντευξη τελευταίος μεταξύ των υποψηφίων, χωρίς να πετύχουν τελικά οι αξιολογητές την καρατόμησή του, λόγω των αυξημένων μετρήσιμων προσόντων που είχε. Ο προτελευταίος συνυποψήφιος του έλαβε δύο βαθμούς παραπάνω. Ο εν λόγω Προϊστάμενος στις κρίσεις του 2007 ήταν επιτυχών και στους δύο γραπτούς διαγωνισμούς (για Προϊσταμένους και Συμβούλους).
·         Σε άλλο Συμβούλιο Επιλογής, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης βαθμολόγησε εν ενεργεία Διευθύντρια σχολικής μονάδας με βαθμό τέσσερα (με άριστα το 15), προφανώς διότι η συγκεκριμένη Διευθύντρια είχε προκαλέσει ΕΔΕ στον προκάτοχο της Διευθυντή και στέλεχος της ΠΑΣΚ, γιατί δεν είχε πληρώσει τις εισφορές προς το ΙΚΑ και το σχολείο είχε κληθεί να πληρώσει πρόστιμο. Η συγκεκριμένη Διευθύντρια είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών, γνώστρια τριών ξένων γλωσσών και κάτοχος Πιστοποιητικού Η/Υ επιπέδου Β’, που όμως ελάχιστη σημασία έπαιξαν στην κρίση του αξιολογητή.

Τα παραδείγματα κομματικών κρίσεων σε όλη την Ελλάδα είναι άπειρα. Ένα είναι γεγονός: ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας έδειξαν με τον καλύτερο τρόπο πως αντιλαμβάνονται την αξιοκρατία στο Δημόσιο. Ας σταματήσει λοιπόν η Υπουργός Παιδείας τα περί «αρίστων και όχι αρεστών», γιατί προκαλεί το δημόσιο αίσθημα.
Οι νέοι κομματικοί Διευθυντές Σχολικών Μονάδων θα κληθούν να εφαρμόσουν τις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και στόχο έχουν οι εκπαιδευτικοί να εργάζονται σε συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα.

Η Δ.Α.Κ.Ε ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε.  ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ  ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
ΘΑ ΣΤΑΘΕΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΔΙΩΚΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ.
ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΔΟΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ.
 Η ΛΑΪΚΗ ΟΡΓΗ ΘΑ ΣΑΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΑΥΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.



                                                                                          Δ.Α.Κ.Ε     Δ.Ε