Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

«Πόλεμος» στο Δημόσιο¨



thumb
Το πολιτικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει οδηγη­θεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Από τη μία ο «σιδερένιος» νόμος των πιστωτών, από την άλλη μια ολόκληρη κοινωνία, μεγάλα τμήματα της οποίας οδηγούνται στο περιθώριο και την ανέχεια – δί­χως, μάλιστα, ελπίδα ανάκαμψης για τα επόμενα 20-30 χρόνια. Στη μέση βρίσκεται η κυβέρνηση η οποία, ακολουθώντας κατά γράμμα τις επιταγές των πιστωτών, βλέπει το πολιτικό της κεφάλαιο να εξαντλείται, και προετοιμάζεται για σκληρές συ­γκρούσεις…
Ήδη, οι δημόσιοι υπάλληλοι ετοιμάζονται να πουν «Μολών Λαβέ» μετά την αιφνιδιαστική μεί­ωση των μισθών τους με την εφαρμογή του Μεσο­πρόθεσμου.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τις 15 Αυγούστου, η ΑΔΕΔΥ θα συνεδριάσει προκειμέ­νου να λάβει αποφάσεις για δυναμικές κινητοποι­ήσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να έχουν μακρά διάρκεια και να πραγματοποιηθούν κατά το διά­στημα της διεξαγωγής της Διεθνούς Έκθεσης Θεσ­σαλονίκης.
Στο μεταξύ, η ΑΔΕΔΥ θα μετάσχει στη διαβού­λευση που έχει ξεκινήσει για το νομοσχέδιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνεί με το περιεχόμενό του. Άλλωστε, αναμένεται και το νομοσχέδιο του ενιαίου μισθολογίου, το οποίο θα περιέχει και άλ­λες μειώσεις μισθών για τους δημοσίους υπαλλή­λους.
Ωστόσο, το σημαντικό στοιχείο που θα διέπει αυτές τις κινητοποιήσεις είναι η κοροϊδίαπου έχει υποστεί από την κυβέρνηση όλος ο δημόσιος το­μέας.
Αναλυτικά, όπως αναφέρουν στελέχη της ΑΔΕΔΥ, το συνδικαλιστικό όργανο, μέχρι σήμερα – σχεδόν δύο χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ –, στήριξε την κυβέρνηση σε βαθμό… πα­ρεξηγήσεως, λόγω της κρίσης, αλλά και λόγω των κομματικών τους δεσμών.
Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς η κυβέρνηση έδειξε ότι δεν εκτιμά το… νερό που έχει βάλει στο κρασί της η ΑΔΕΔΥ, ενώ επιπλέον δείχνει ότι δεν υπολογίζειτους συνδικαλιστές ως ισότιμους συνομιλητές της.
Τα δεδομένα αυτά οδηγούν το συνδικαλιστι­κό κίνημα σε ευθεία ρήξη με την κυβέρνηση, ενώ πολλοί είναι αυτοί που πλέον χαρακτηρίζουν διά­φορους υπουργούς ως «επικίνδυνους» για τη χώ­ρα. Σε αυτήν την περίπτωση, οι συνδικαλιστές τους υπόσχονται ένα… καυτό φθινόπωρο, εάν το νομο­σχέδιο «περάσει» ως έχει από τη Βουλή.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, το νομοσχέδιο προβλέπει οριζόντιες και δραματικές μειώσεις για όλους τους υπαλλήλους, χωρίς κανέ­να κριτήριο, επιφέροντας, έτσι, νέες απώλειες στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία έχουν μειωθεί ήδη κατά 25% το 2010. Το 2011 δε, με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και τον εφαρμοστικό του νόμο, μειώθηκαν ακόμη περισσότερο, και μάλιστα αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου, τόσο μέσω της αύξησης των εισφορών (ασφαλιστικών και υπέρ ανεργίας) όσο και της φορολογίας.
Αποτέλεσμα: οι μειώσεις στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων να προσεγγίζουν ή και να ξε­περνούν, σε πολλές περιπτώσεις, το 40%!
Δεδομένου, μάλιστα, ότι αρχίζει η επιχείρηση αναδιάρθρωσης, κατάργησης και συγχώνευσης πολλών επιχειρήσεων του Δημοσίου (με συνέπεια μια σειρά από απολύσεις), με τούτα και μ’ εκείνα, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση οδεύει προς τη με­γαλύτερη σύγκρουση με έναν κατ’ εξοχήν… «δι­κό της» κόσμο. Τώρα θα μετρηθούν στα σοβαρά οι αντοχές της…