Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Μειώσεις μισθών έως και 40% στο Δημόσιο


Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατάρτιση του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο -κατά πάσα πιθανότητα- οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα δώσουν στη δημοσιότητα την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, αφού πρώτα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο.
Κάτω από την καθημερινή πίεση της τρόικας, αφενός για μείωση του μισθολογικού κόστους του δημόσιου τομέα και αφετέρου για άμεση έναρξη ισχύος του, η κυβέρνηση φέρεται να έχει καταλήξει στο νέο μισθολόγιο, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε προσχηματικό, όπως αποκαλύπτεται, διάλογο με την ΑΔΕΔΥ.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με όσες πληροφορίες έχει καταφέρει να συλλέξει η «δημοκρατία», στόχος της κυβέρνησης με το νέο μισθολόγιο είναι να διαμορφωθεί ένα ενιαίο πλαίσιο αμοιβών, που θα συνδεθεί με την παραγωγικότητα και τη θέση ευθύνης, έτσι ώστε οι γραμματείς να μην αμείβονται με μισθούς υψηλότερους από τους γιατρούς, όπως συμβαίνει σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι περίπου 30.000 υψηλόμισθοι υπάλληλοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται έως και 40%.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης φαίνεται να καταλήγουν στη διαμόρφωση τεσσάρων μισθολογικών κατηγοριών, ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα στην οποία ανήκουν οι εργαζόμενοι: Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο, ο εισαγωγικός μισθός για τους υπαλλήλους της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης θα είναι 711 ευρώ, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 830 ευρώ, της Τεχνολογικής 938 ευρώ και της Πανεπιστημιακής 984 ευρώ.
Ο καταληκτικός μισθός αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στα 2.100 ευρώ, προκειμένου να επικρατήσει η σχέση εισαγωγικού Υ.Ε. και καταληκτικού μισθού Π.Ε. στο ένα προς τρία, όπως ισχύει στα μισθολόγια των περισσότερων χωρών της Ε.Ε. (σήμερα αυτή η σχέση είναι 1 προς 2,34). Σε περίπτωση που ενσωματωθούν επιδόματα στον βασικό μισθό, τότε θα υπάρξουν αντίστοιχες ανακατατάξεις προς τα πάνω στους εισαγωγικούς και καταληκτικούς μισθούς.
Η διαβάθμιση των θέσεων εργασίας και η αξιολόγηση, οι οποίες θα εισαχθούν στο νέο μισθολόγιο, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής αμοιβής, αφού θα καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξη του υπαλλήλου και την καταβολή των επιδομάτων θέσης, παραγωγικότητας και ειδικών συνθηκών εργασίας.
Στους βασικούς στόχους του νέου μισθολογίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα είναι η εξάλειψη των διαφορών μεταξύ υπαλλήλων του ίδιου επιπέδου, προφανώς με συμπίεση προς τα κάτω της τελικής δαπάνης που αφορά τους καλύτερα αμειβόμενους. Με βάση το σενάριο για το ενιαίο μισθολόγιο που θέλει την εξισορρόπηση των ανισοτήτων μεταξύ υπαλλήλων που διαθέτουν τα ίδια χαρακτηριστικά, οι απολαβές όλων των νεοεισερχομένων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στον στενό δημόσιο τομέα θα διαμορφωθεί περίπου στα 1.640 ευρώ μαζί με τα επιδόματα.
Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα, θα καταργηθούν τα 40 γενικά επιδόματα, που ισχύουν σήμερα, και θα ενσωματωθούν σε ένα, το οποίο θα ξεκινά από τα 140 ευρώ για τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και θα αυξάνεται ανάλογα με το κλιμάκιο. Θα διατηρηθούν μόνο τέσσερα επιδόματα: το οικογενειακό, το επίδομα θέσης, το κίνητρο απόδοσης, που θα μετατραπεί σε πριμ παραγωγικότητας και θα καταβάλλεται έπειτα από αξιολόγηση, καθώς και το επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας.
Η θεσμοθέτηση του μισθολογίου θα δώσει το πράσινο φως για χιλιάδες μετατάξεις προσωπικού στον στενό δημόσιο τομέα, προκειμένου να καλυφθούν μόνιμες ή έκτακτες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα προχωρήσει αμέσως σε νομοθετική ρύθμιση που θα διευκολύνει την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ενιαίου μισθολογίου.
Οι διεκδικήσεις
Το ύψος του βασικού μισθού, οι κατηγορίες των επιδομάτων που θα διατηρηθούν και οι συνολικές αποδοχές που τελικά θα λάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι σε σχέση με τις σημερινές απολαβές αποτελούν τα σημεία αιχμής στον διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και δημοσίων υπαλλήλων για το ενιαίο μισθολόγιο, αν και οι συνδικαλιστές χαρακτηρίζουν προσχηματικό τον συγκεκριμένο διάλογο.
Η ΑΔΕΔΥ ζητά να προσδιοριστεί ο βασικός μισθός νεοεισερχόμενου υπαλλήλου στα 1.300 ευρώ και να ενσωματωθούν σε αυτόν όλα τα γενικά επιδόματα. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, μετά τη συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Δημήτρη Ρέππα, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Σπύρος Παπασπύρος εξέφρασε επιφυλάξεις για τις προτάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το ενιαίο μισθολόγιο, αναγνωρίζοντας όμως την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσει τον διάλογο.
Τρομακτικές οι απώλειες στις αμοιβές των υπαλλήλων
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα μάλιστα με μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΑΔΕΔΥ, η οποία τέθηκε υπόψη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με το προεδρείο και το διοικητικό συμβούλιο της συνδικαλιστικής ένωσης, έως το 2015 οι απώλειες στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα πλησιαστούν και ενδεχομένως να αγγίξουν το 50% των μισθών που είχαν το 2009.
Συγκεκριμένα, το 2010 έχασαν δύο μισθούς, δηλαδή περίπου 2.500 ευρώ. Με το ενιαίο μισθολόγιο θα χάσουν στην περίοδο 2011-2015 επιπλέον έως τέσσερις μισθούς. Δηλαδή φέτος κατά μέσο όρο οι απώλειες για κάθε δημόσιο υπάλληλο αγγίζουν τα 1.250 ευρώ και μέσα στην τετραετία συνολικά θα χάσουν 5.000 ευρώ, ενώ οι υψηλόμισθοι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται έως και 8.000 ευρώ!
Την ίδια στιγμή, με τη μισθοδοσία του Αυγούστου, κατά πάσα πιθανότητα, θα δουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και πάλι τις αποδοχές τους να μειώνονται με τη νέα παρακράτηση 3% υπέρ του Ταμείου Ανεργίας και του Ταμείου Πρόνοιας που δίνει το εφάπαξ.
Η ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, μετά τους δύο μισθούς που έχασαν το 2010, θα χάσουν φέτος έναν ακόμη μισθό από τη μείωση του αφορολόγητου, τις έκτακτες εισφορές και τις περικοπές σε τρία βασικά επιδόματα: ειδικής απασχόλησης των εκπαιδευτικών (απώλειες έως και 110 ευρώ τον μήνα), κίνητρο απόδοσης (50 ευρώ τον μήνα) και ταχύτερης διεκπεραίωσης δικαστικών (έως 404 ευρώ τον μήνα).
Εκτός από τις σημαντικές απώλειες στους μισθούς τους, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στους οργανισμούς του θα υποστούν σοβαρές ανατροπές και στις εργασιακές τους σχέσεις, όπως την κατάργηση τουλάχιστον 27 οργανισμών που απασχολούν περίπου 7.000 εργαζομένους και η οποία θα ψηφιστεί έως τις 5 Αυγούστου, την αύξηση των ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα, την καθιέρωση μερικής απασχόλησης, τις άδειες άνευ αποδοχών και τη σταδιακή μείωση των υπαλλήλων κατά 150.000 μέσω της συνταξιοδότησης, της μη ανανέωσης συμβάσεων, της εργασιακής εφεδρείας, πιθανώς και απολύσεων. Στόχος, από 727.000 που είναι σήμερα να μείνουν 577.000 έως το 2015!
Μακάριος Β. Λαζαρίδης
ΠΗΓΗ: www.dimokratianews.gr