Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

H δήμαρχος Εορδαίας για τις συγχωνεύσεις σχολείων



Η δήλωση της Δημάρχου Εορδαίας Παρασκευής Βρυζίδου, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας, δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων: «Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου ζητήθηκε δημόσια διαβούλευση με τη συμμετοχή των αρμοδίων οργάνων του Δήμου Εορδαίας και των φορέων της τοπικής κοινωνίας.
Συνεπείς σε όλα αυτά διακηρύξαμε ομόφωνα και προς κάθε κατεύθυνση ότι η περιοχή μας έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και είναι ένας τόπος που έχει προσφέρει και έχει θυσιάσει πολλά για να στηρίξει την ηλεκτρική επάρκεια της χώρας. Τονίσαμε ότι δεν είναι δυνατόν να κλείσουν σχολεία και τα παιδιά να μεταφερθούν σε διπλανά χωριά ή στην Πτολεμαΐδα όπου είναι υπερπλήρεις οι σχολικές μονάδες. 
Μετά τις επαφές και την ανταλλαγή εγγράφων που δήλωναν ότι τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν, πληροφορηθήκαμε ότι όλα αυτά ελήφθησαν υπόψη και ότι θα έβγαινε η ανάλογη πρόταση από του Υπουργείο. Παράλληλα, εκφράσαμε και πάλι την έντονη αντίθεσή μας στην πιθανότητα να κλείσουν τα σχολεία και αποφασίσαμε την κάθοδο επιτροπής στην Αθήνα.
Τώρα πληροφορούμαστε την απόφαση του Υπουργείου να κλείσουν τα σχολεία Γαλάτειας και Αγίου Χριστοφόρου και να μεταφερθούν οι μαθητές σε σχολεία άλλων περιοχών. Στην ουσία, λοιπόν, καταστρατηγείται η έννοια και η ουσία της διαβούλευσης, αφού δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι ενστάσεις της τοπικής κοινωνίας.
Είμαστε πλέον σε νέες συζητήσεις, προκειμένου να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις αντίδρασης, μήπως έτσι και την τελευταία στιγμή ληφθούν όλα αυτά υπόψη και ανατραπεί η απόφαση που είναι εις βάρος της κοινωνίας μας.
Θα μεταχειριστούμε κάθε νόμιμο μέσο, ώστε να εκφράσουμε την έντονη αντίθεσή μας στις αποφάσεις αυτές».
Στο μεταξύ το απόγευμα της Τρίτης, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης εκπροσώπων των θιγόμενων περιοχών Γαλάτειας και Αγίου Χριστοφόρου στο γυμνάσιο της Γαλάτειας, λήφθηκε απόφαση για κινητοποιήσεις με τη μορφή πορείας και συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας για την Παρασκευή 18/3/2011 στις 11 το πρωί με τη συμμετοχή μαθητών, γονέων και κατοίκων.