Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Το ψήφισμα – σταθμός του Δήμου Πειραιά ενάντια στις καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.


Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά στην 9η/ 14.3.2011 συνεδρίασή του σχετικά με τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, ομόφωνα ψηφίζει και εκδίδει το πιο κάτω ψήφισμα:
Η Κυβέρνηση ημέρα Κυριακή έσπευσε να λάβει τις αποφάσεις της για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων, περιφρονώντας τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές και δημοτικά συμβούλια όλης της χώρας.
Με πρόσχημα δήθεν παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά κριτήρια προχωράει μόνη της στην υλοποίηση σχεδίων, που <<εξορθολογούν>> το χώρο της εκπαίδευσης αποκλειστικά με κριτήρια οικονομικά, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας.
Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της για δημοσιονομική προσαρμογή στις επιταγές του μνημονίου περικόπτει από παντού.
Όμως, ο ευαίσθητος χώρος της παιδείας μας δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους πειραματισμούς.
Οι μικρές ευέλικτες και λειτουργικές σχολικές μονάδες γίνονται απρόσωπες, πολυπληθείς, σε χώρους ακατάλληλους, που καθίστανται κι επικίνδυνοι, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε στο δήμο Πειραιά θα έχουμε σχολεία με μ.ο 400 μαθητές ανά σχολική μονάδα.
Συγκεκριμένα για το Δήμο Πειραιά προτείνονται από την Κυβέρνηση:

  • Για μεν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση επτά καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων και απώλεια 50 οργανικών θέσεων δασκάλων.

  • Για δε την δευτεροβάθμια έξι καταργήσεις – συγχωνεύσεις γυμνασίων και λυκείων και απώλεια 48 οργανικών θέσεων.

Είναι φανερό ότι η κατάργηση και τροποποίηση των οργανικών θέσεων γίνεται αποκλειστικά για οικονομικούς λόγους.
Αυτό, όμως, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία, αφού παράλληλα δεν προβλέπεται ο τρόπος λειτουργίας του θεσμού του ολοήμερου σχολείου και το πώς θα λειτουργήσουν οι τάξεις ενισχυτικής διδασκαλίας.
Ιδιαίτερη μνεία απαιτείται για την περίπτωση του 57ου δημοτικού σχολείου.
Ενώ δεν προκύπτει από πουθενά, ούτε από τις προτάσεις της πρωτοβάθμιας διεύθυνσης, ούτε από τις προτάσεις της περιφερειακής διεύθυνσης, όπως μας ανακοινώθηκαν, πληροφορούμεθα ότι σχεδιάζεται από το Υπουργείο η οριστική του κατάργηση.
Αυτή η μεθόδευση είναι ύποπτη και δεν πρόκειται να την αποδεχτούμε.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους συλλόγους γονέων και τους μαθητές, όχι μόνο θα αντιταχθεί στις μεθοδεύσεις του Υπουργείου, αλλά με άξονα το ομόφωνο ψήφισμά του στις 9-3-2011 θα το υποχρεώσει να μην εφαρμόσει καμιά κατάργηση, καμιά συγχώνευση σχολείων.
Στον Πειραιά ο αυταρχισμός δεν θα περάσει.


  • Το παρόν ψήφισμα : Να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.



Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Δ.Σ                                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ                        ΚΟΥΒΑΤΣΟΣ Σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΤΑ ΜΕΛΗ