Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Νταβούτογλου: «Το Καστελόριζο ανήκει στη Μεσόγειο»


Πρόκληση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών λίγες ημέρες πριν την επίσκεψή του στην Ελλάδα

Picture 0 for Νταβούτογλου: «Το Καστελόριζο ανήκει στη Μεσόγειο»

Προκλητικός εμφανίζεται με δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών λίγες ημέρες πριν την επίσκεψή του στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι το Καστελόριζο «δεν είναι μέρος του Αιγαίου, αλλά της Μεσογείου».
«Το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο. Σ' ότι αφορά το νησί του Καστελόριζου, η Τουρκία έχει βάσιμες νομικές και πολιτικές θέσεις, σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο και τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένης και της Χάγης. Και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία διαφωνούν σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο»,είπε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Νταβούτογλου.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπερασπίζεται, παράλληλα, το δικαίωμα των τουρκικών πολεμικών πλοίων να πραγματοποιούν «αβλαβείς διελεύσεις» στα ελληνικά χωρικά ύδατα, σε απόσταση αναπνοής από τη στεριά, διαμηνύοντας ότι και τα ελληνικά πολεμικά πλοία είναι ευπρόσδεκτα να κάνουν το ίδιο.
Πάντως, δηλώνει αισιόδοξος για την επίτευξη συνολικής λύσης στο Αιγαίο, αφήνοντας εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη και διαβεβαιώνει ότι η προσήλωση της Τουρκίας στη βελτίωση των σχέσεων της με την Ελλάδα παραμένει αταλάντευτη.