Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Να γιατί η Θεσσαλονίκη τιμά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή


Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Όλο το προηγούμενο διάστημα, μέχρι και σήμερα, πολύ προσπάθησαν να περιγράψουν με λόγια τους ισχυρούς δεσμούς του Κωνσταντίνου Καραμανλή με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Το έκανε ο ίδιος, με τον καλύτερο τρόπο πριν από 20 ολόκληρα χρόνια, τον Οκτώβριο του 1991. «Με τη Θεσσαλονίκη με συνδέει μια αγάπη κι ένα μόνιμο πάθος...που είχα και έχω για την πολύπλευρη ανάπτυξή της και ιδιαίτερα στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα» είχε πει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, κατά την τελετή αγόρευσής του ως επίτιμου διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ο Καραμανλής είχε μιλήσει για την ευνοϊκή θέση της πόλης ήδη από την εποχή που ήταν Υπουργός Δημοσίων έργων και πρωθυπουργός. Με δική του πρωτοβουλία προωθήθηκε μια σειρά μεγάλων έργων υποδομής τα οποία ως και σήμερα αποτελούν σύμβολα της πόλης. Μεταξύ αυτών, ο Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Νέα Παραλία, η επέκταση ΔΕΘ και ΑΠΘ, οι Εργατικές Κατοικίες στο Φοίνικα και η διάνοιξη κεντρικών οδικών αξόνων όπως η Τσιμισκή, η Μοναστηρίου, η Λαγκαδά και η Βασιλίσσης Όλγας.


Ωστόσο, ο ισχυρός άντρας δέχτηκε και κριτική για ορισμένες ενέργειές του, όπως το «ξήλωμα» των γραμμών του τραμ το 1955, αλλά και η προώθηση του συστήματος της αντιπαροχής. Απαντώντας στους επικριτές του, ο ίδιος είχε πει: “Βρήκα μια τουρκόπολη με στραμμένο τον πισινό της θάλασσα και έφερα το πρόσωπό της στη θάλασσα. Την έκανα ευρωπαϊκή πόλη. Έπρεπε να στεγάσω δεκάδες χιλιάδες ανταρτόπληκτους που άφηναν την ύπαιθρο και συγκεντρώνονταν στη Θεσσαλονίκη. Έπρεπε να φτιάξω πολλά πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα”.


Ένα από τα γεγονότα- σταθμός που σημάδεψε τον στενό δεσμό του Καραμανλή με την πόλη ήταν η μεγαλειώδης υποδοχή που του επιφυλάχτηκε μπροστά στην παραλία της Θεσσαλονίκης, λίγες ημέρες μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στις 31 Αυγούστου του 1974. Ωστόσο, η χαρακτηριστικότερη εικόνα του εθνάρχη που έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη ακόμη και των επικριτών του, ήταν η στιγμή που δάκρυσε στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στους Σκοπιανούς: “Υπάρχει μόνο μια Μακεδονία και αυτή είναι ελληνική”.


Για όλους τους παραπάνω λόγους και ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, πιστεύουμε ότι αξίζει τιμή στο πρόσωπο του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή για την προσφορά του στην χώρα αλλά και τα έργα που άφησε προίκα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.


thestival.blogspot.com