Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Ποιός θα είναι “τσάρος” τον Μάρτιο;

18.01.2011NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ Οι σχετικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό στο εσωτερικό ΠΑΣΟΚ. Στην αρχή ήταν απλώς ένας ψίθυρος, που στη συνέχεια δυνάμωνε, και σήμερα η ηχώ του φτάνει μέχρι τις Βρυξέλλες.
Θα είναι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ο Υπουργός Οικονομικών που τον Μάρτιο θα υπογράψει για λογαριασμό της Ελλάδας την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της τρόικας, ή ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει προχωρήσει στη «μεγάλη αλλαγή», που εσχάτως του εισηγούνται σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος, καθώς και οι πολιτικοί φίλοι του;
Είναι αλήθεια ότι ο Πρωθυπουργός στήριξε στα δύσκολα τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Τον έκανε πρώτο μεταξύ… σχεδόν ίσων, στην  Κυβέρνηση που σχημάτισε μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, ρισκάροντας με τον πολιτικό θυμό της Λούκας Κατσέλη. Τον διατήρησε στη θέση του στον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου του 2010, και τον… απάλλαξε από τον βραχνά της κας Κατσέλη, η οποία μετακινήθηκε στο υπουργείο Εργασίας.
Κάπου εκεί όμως, η σελίδα γύρισε. Εκτός από τους ξένους συμβούλους που συνεπικουρούσαν το Μέγαρο Μαξίμου στα θέματα της οικονομίας, κυρίως εξ αποστάσεως, μέσω του τόσο φιλικού προς τον Γιώργο Παπανδρέου e-mail, εκείνος που εμφανίστηκε στον προθάλαμο του imperium, ήταν ο Λουκάς Παπαδήμος. Και όσο περνούσε ο καιρός, ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δημιουργούσε σε όλους την εντύπωση ότι εκείνος είχε τον τελευταίο λόγο στα περί της οικονομίας.
Ο Λουκάς Παπαδήμος άλλωστε, ήταν εκείνος που ανέλαβε τη δύσκολη δουλειά στις Βρυξέλλες, στο Eurogroup και το Eco/Fin, ενώ «καθάρισε», έστω κι αν του ήταν σχετικά εύκολο, και με το μέτωπο της Φρανκφούρτης, δηλαδή με την ΕΚΤ και τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Στο ΠΑΣΟΚ βάζουν στοιχήματα ότι αν ο Γιώργος Παπανδρέου επιλέξει να αναβάλει για μερικούς μήνες τις πρόωρες εκλογές, και τον Μάρτιο απαιτείται… κανονικός, και όχι υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών, για να συμβολίσει το νέο ξεκίνημα της ελληνικής οικονομίας, με την εξασφάλιση της 4ης δόσης, την επιμήκυνση της αποπληρωμής, και μάλλον της έκδοσης του ευρωομολόγου, τότε πιθανότατα αυτός δεν θα είναι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Και θα είναι δύσκολο… να μην είναι ο Λουκάς Παπαδήμος, ο τεχνοκράτης που για τους Ευρωπαίους ήταν από τους λίγους της ομάδας Σημίτη, που δεν «έπαιξε» με τα στοιχεία για την ένταξη στην ΟΝΕ.

Του ίδιου αρθρογράφου: