Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Οι σχέσεις του επιχειρηματία με Siemens

Του Τασου Tελλογλου

Tο έγγραφο του βοηθού του εισαγγελέα του Μονακό Ερίκ Λιοτάργια για τη ροή χρημάτων από την πρώτη εταιρεία του κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου, την Placid Blue Corporation, προς την Ελλάδα από την μητρική εταιρεία είναι σαφές: Ο κάτοχος του λογαριασμού 205173ΜV δεν είναι άλλος από τον μυστηριώδη Μάριο Κάτσικα. Σε αυτόν τον λογαριασμό στέλνονται 200.000 ευρώ στις 23 Οκτωβρίου του 2003 και από τον περασμένο Ιανουάριο (2009), όπως αποκάλυψε η χθεσινή «Ελευθεροτυπία», ο λογαριασμός είναι μπλοκαρισμένος από τις ελβετικές αρχές ύστερα από αίτημα του κ. Νίκου Ζαγοριανού.

Ο κ. Μ. Κάτσικας φαίνεται να αποτελεί τμήμα μιας ολόκληρης σειράς επιχειρηματιών που διοχέτευαν χρήματα στον κ. Μιχ. Χριστοφοράκο από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens προκειμένου να δοθούν στη συνέχεια στο ελληνικό πολιτικό προσωπικό ή στα δύο κόμματα εξουσίας.

Προσωπική γνωριμία

Ενώ όμως πολλοί άλλοι επιχειρηματίες και χρηματιστές «τοποθετήθηκαν» στην αλυσίδα ροής του μαύρου χρήματος από τον φίλο του κ. Χριστοφοράκου Α.Λ. ή άλλους χρηματιστές, ο κ. Κάτσικας φαίνεται ότι γνώριζε προσωπικά τον κ. Χριστοφοράκο (ο ίδιος πάντως επιμένει να το αρνείται κατηγορηματικά), αλλά και τον έτερο των προμηθευτών του ΟΤΕ τον κ. Σ. Κόκκαλη.

Από την εξέταση του υλικού της δικογραφίας δεν υπάρχει καμιά απολύτως αμφιβολία ότι τα χρήματα που κατευθύνθηκαν στον λογαριασμό του κ. Κάτσικα ήταν «πολιτικό χρήμα». Στο σχεδιάγραμμα της Debevoice & Plimpton LLP εμφανίζεται κάτω από την ένδειξη «Πληρωμές 2%» ένα έμβασμα 2,634 εκατ. μάρκων στις 11 Ιουλίου του 2001 από τα ταμεία της μητρικής εταιρείας, το οποίο μπαίνει στον λογαριασμό της Placid Blue στο Μονακό και στη συνέχεια διοχετεύεται σταδιακά σε διάφορους παραλήπτες στην Ελβετία καθ’ οδόν προς τον κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Μάλιστα, ο κ. Χριστοφοράκος κατά την εξέτασή του από τη Γερμανίδα εισαγγελέα Χίλντεγκαρντ Μπώυμλερ-Χέσλ αναφέρει ότι σε δύο λογαριασμούς στην Ελβετία υπάρχει συνολικά 1 εκατομμύριο ευρώ επ’ ονόματι δύο «αχυρανθρώπων» που δεν θέλει να κατονομάσει για να μην τους δημιουργήσει προβλήματα, καθώς δεν γνώριζαν την προέλευση των χρημάτων.

O λογαριασμός του κ. Μάριου Κάτσικα εστάλη στην Αθήνα από την ελβετική εισαγγελία της Βέρνης στις 14 Μαΐου του 2009 και παρεδόθη μεταφρασμένος στην εφέτη ανακρίτρια κ. Μ. Νικολακέα στις 2 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου. Από την κίνηση του λογαριασμού το ποσό των 200.000 ευρώ δεν μετακινείται από την Τράπεζα στη διάρκεια καταγραφής της κίνησης.

Εν τω μεταξύ, όπως διαβεβαίωσαν χθες τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε οι δύο εφέτες ανακριτές κυρία Μαρία Νικολακέα και κ. Ι. Φιοράκης που χειρίζονται την επίμαχη υπόθεση, το πολυσυζητημένο e mail του κ. Κάτσικα περιλαμβάνεται στη δικογραφία της υπόθεσης Siemens.

Στο εν λόγω e-mail γίνεται αναφορά σε δύο εμβάσματα ύψους 12.000 δολαρίων που αφορούσαν την αποπεράτωση του σπιτιού του κ. Ν. Κάτσικα στις ΗΠΑ και ειδικότερα την κατασκευή ντουλαπιών κουζίνας. Οι δύο εφέτες ανακριτές επισήμαναν στον κ. Τέντε ότι το εν λόγω e-mail, πλέον του ότι αποτελεί στοιχείο της δικογραφίας της Siemens, αντίγραφό του είχε διαβιβαστεί στη Βουλή. Μάλιστα χαρακτηριστικά ανέφερε η κυρία Νικολακέα ότι το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή είναι αριθμημένο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_03/06/2010_403250