Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Απόλυτα ορθή η απόφαση Σαμαρά για τους μελλοντικούς βουλευτές…..

Του Πέτρου Χασάπη

Είναι αλήθεια ότι, μετά τη βαριά ήττα που υπέστη στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μπήκε σε κρίση. Η κρίση αυτή επιτάθηκε από την οικονομική κρίση, αλλά και την αποτελεσματική προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ που καταφέρνει μέσα από τα ΜΜΕ της κρατικοδίαιτης ολιγαρχίας να τα φορτώσει όλα στη Νέα Δημοκρατία.

Αν δεν επακολουθούσε η έξυπνη κίνηση της εκλογής του Προέδρου από τη βάση του κόμματος, όπου από το πουθενά προσήλθαν στις κομματικές κάλπες 800.000 εκνευρισμένοι πολίτες, καθώς και η κινηματική εκλογή του Αντώνη Σαμαρά, φυσικά σήμερα δεν θα μιλούσαμε πλέον για Νέα Δημοκρατία, αλλά για κάποια κόμματα του Κεντροδεξιού χώρου.

Σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς αφενός δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα τόσο στο πολιτικό πεδίο απέναντι στο οργανωμένο (με ΜΜΕ και δημοσκοπήσεις) Σύστημα ΠΑΣΟΚ, όσο και σε κομματικό επίπεδο, προσπαθώντας να διασώσει τη Νέα Δημοκρατία από την εσωστρέφεια και την κατάρρευση.

Μέσα σε αυτή την τεράστια πολιτική και κομματική θαλασσοταραχή…. τολμάει να προχωρήσει σε Τακτικό Συνέδριο και μάλιστα με εκτεταμένες και βαθιά δημοκρατικές διαδικασίες. Και όλα αυτά, μέσα σε ένα τοπίο γενικής απαξίωσης προς τα κόμματα και την προηγούμενη κακή διοίκηση του κόμματος που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν πάρα πολλά κομματικά γραφεία σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε αυτά που υπάρχουν να οφείλονται τεράστια ποσά μόνο για ενοίκια κομματικών οργανώσεων.

Τολμάει να προχωρήσει σε ανασυγκρότηση του κόμματος. Προσπαθεί να δημιουργήσει έναν ισχυρό δημοκρατικό πυρήνα που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την Νέα Εποχή που μπαίνουμε.

Αυτό εδώ το blog, έχει τη σταθερή άποψη ότι προκειμένου να ολοκληρωθεί η εσωκομματική δημοκρατία για να μπει κυριολεκτικά η κοινωνία στην πολιτική, θα πρέπει να γίνουν τρεις ακόμα αλλαγές:

1) Οι υποψήφιοι βουλευτές να εκλέγονται με προκριματικές εκλογές από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος της αντίστοιχης περιοχής.

2) Οι υποψήφιοι τοπικοί άρχοντες, να εκλέγονται κατά τον ίδιο τρόπο και

3) Να θεσμοθετηθούν εσωκομματικά δημοψηφίσματα για σημαντικές πολιτικές αποφάσεις.

Χθες ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την απόφασή του να συστήσει ειδική επιτροπή που θα αξιολογήσει τις υποψηφιότητες βουλευτών και μάλιστα έδωσε τη δυνατότητα σε οποιοδήποτε μέλος του κόμματος θελήσει να υποβάλει σχετικό αίτημα.

Παρά τις πιο πάνω απόψεις μας πιστεύουμε ότι στη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το κόμμα, εν μέσω αυτής της γενικότερης κρίσης, απαιτούνται και έκτακτα μέτρα και ως εκ τούτου κρίνουμε απόλυτα ορθή την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά.

Σ’ αυτή την φάση πιστεύουμε ότι η ηγεσία του κόμματος έχει την ευθύνη και θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το κόμμα από παντός είδους πολιτικά λαμόγια που είχαν στήσει προσωπικούς μηχανισμούς δια βίου επαγγελματικής πολιτικής επιβίωσης.

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή, αν σήμερα, έτσι όπως είναι τα πράγματα, γίνονταν εσωκομματικές εκλογές από τη βάση, είναι βέβαιο ότι θα επανεκλέγονταν και μάλιστα άνετα τα πρόσωπα εκείνα που έχουν στήσει διαπλοκή με τα ΜΜΕ και έχουν προσωπική προβολή, έχουν μηχανισμούς, κληρονομικές πολιτικές καταβολές και πελατειακές σχέσεις με τους ψηφοφόρους.

Με τέτοιες συνθήκες όμως και με τα ίδια πρόσωπα να ξαναμπαίνουν στο τιμόνι της παράταξης, δεν υπάρχει μέλλον ούτε για τη Νέα Δημοκρατία, ούτε για τη χώρα.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι απόλυτα ορθή η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά.

Ελπίζουμε φυσικά ότι η αξιολόγηση αυτή θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της ακύρωσης του φαινομένου της οικογενειοκρατίας στην πολιτική, της διάλυσης των μηχανισμών και των πολιτικών πυραμίδων και της απελευθέρωσης από πολιτικούς πάτρωνες.

Θα πρέπει πιστεύουμε, σταθερό όραμα στο μέλλον, όταν τα πράγματα αποκατασταθούν, να είναι η ανωτέρω πλήρης εσωκομματική δημοκρατία. Άλλωστε θα μπορούσε αυτή η επιλογή που αποφασίστηκε, να οδηγούσε στη συνέχεια τους επιλεγέντες (σε ένα δεύτερο στάδιο) και σε μια κατάταξη στο ψηφοδέλτιο με συμμετοχή και της κομματικής βάσης, ιδίως όταν υπάρχει η άνεση χρόνου και όχι αιφνιδιαστικές εκλογές.