Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

«Κακό» το κλίμα στα Δημοτικά Σχολεία-Θα την πληρώσουν μαθητές και γονείς

Ρεπορτάζ:esos.gr

Οι δάσκαλοι 40 Δημοτικών Σχολείων με αποφάσεις που έλαβαν δείχνουν το «κακό» κλίμα που επικρατεί στις σχολικές μονάδες , σε σχέση με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έλαβε η πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας.

Σύμφωνα με την αποδελτίωση των αποφάσεων των 40 Δημοτικών Σχολείων , οι δάσκαλοι τάχθηκαν υπέρ των παρακάτω προτάσεων
1.Κανένα Ολοήμερο Σχολείο να μην ανοίξει στις 11 Σεπτέμβρη 2010 εάν δεν πληρούνται και δεν έχουν εξασφαλιστεί στο ακέραιο οι κείμενες διατάξεις που ορίζουν την αναλογία μαθητών –εκπαιδευτικών και το σύνολο των απαραιτήτων ειδικοτήτων εκπαιδευτικών σε σχέση με τα διδακτικά αντικείμενα

2. Να μην πραγματοποιηθούν γιορτές λήξης εκτός του ωραρίου των σχολείων. Οι εκδηλώσεις αυτές να πραγματοποιηθούν στις πρωινές ώρες λειτουργίας του σχολείου και να απευθύνονται μόνο στα παιδιά. Το Δ.Σ. του συλλόγου θα βγάλει «ανοιχτή επιστολή» προς τους γονείς και τα Μ.Μ.Ε που να αιτιολογεί την απόφαση αυτή συνδέοντας την και με την επίθεση που δέχονται οι εκπαιδευτικοί στα οικονομικά και εργασιακά τους δικαιώματα

3. Κανένας Σύλλογος Διδασκόντων να μη δεχτεί να λειτουργήσει η σχολική μονάδα ως πιλοτικό σχολείο. Κανείς εκπαιδευτικός δεν αναλαμβάνει το ρόλο του μέντορα – αξιολογητή για τους νέους συναδέλφους μας.

4. Κανένας σύλλογος διδασκόντων να μη δεχτεί να οριστεί το σχολείο ως πιλοτικό για την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης.

5. Οι Δ/ντές των σχολικών μονάδων και οι εκπαιδευτικοί να δηλώσουν αναρμόδιοι για την εγκατάσταση του προγράμματος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι καθηγητές πληροφορικής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με έγγραφο τους προς το Δελμούζο δηλώνουν ότι αρνούνται να εγκαταστήσουν το πρόγραμμα στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας γιατί δικαιολογημένα θεωρούν ότι δεν είναι κάτι που αφορά τις αρμοδιότητες τους και τα διδακτικά τους καθήκοντα

6. Κανείς εκπαιδευτικός αλλά ούτε και ο Δ/ντής του σχολείου να μην πηγαίνει στο Γραφείο ή στη Δ/νση για παραλαβή αλληλογραφίας. Από κανένα νόμο δεν προκύπτει ως αρμοδιότητα εκπαιδευτικού ή Δ/ντή η υποχρέωση να διανύει ακόμη και 70 χιλιόμετρα (πήγαινε–έλα) πληρώντας τη βενζίνη από την τσέπη του για να παραλάβει την αλληλογραφία. Το 3ο Γραφείο ως αποστολέας είναι υποχρεωμένο να στείλει την αλληλογραφία σε κάθε σχολείο ξεχωριστά (e-mail , fax ,ταχυδρομικά, courier κτλ) Οι Διευθυντές των σχολείων να αποστέλλουν τη δική τους αλληλογραφία με e-mail , fax και ταχυδρομικά.

7.Κανείς εκπαιδευτικός να μην αναμειχθεί στην διαλογή ,συσκευασία , φόρτωση ,μεταφορά και εκφόρτωση των σχολικών βιβλίων από τα κέντρα διανομής. Η όποια τους ενασχόληση με τα βιβλία της τάξης τους να γίνει αφού αυτά παραδοθούν στο σχολείο.

8.Οι Δ/ντές να περιοριστούν (αν αναγκαστούν) στη μίσθωση φορτηγού και εργατών ή στην αποστολή δημοτικού οχήματος περιορίζοντας τη συμμετοχή στην επίδοση της κατάστασης με τα απαραίτητα βιβλία στον υπεύθυνο του οχήματος . Να μη συμμετάσχουν στη διαλογή των βιβλίων.

9.Οι Δ/ντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων που θα οριστούν ως κέντρα διανομής να αρνηθούν εγγράφως την οποιαδήποτε εμπλοκή τους και υποχρέωση τους με τη διανομή των βιβλίων. Δεν μπορούν να αρνηθούν να φέρουν τα βιβλία στο σχολείο τους αλλά και κανείς δεν μπορεί να τους ορίσει αναγκαστικά ως «υπεύθυνους του κέντρου διανομής» και με ότι αυτό συνεπάγεται.

spyros blog