Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Πρόβλεψη - βόμβα της Goldman Sachs: ΔΝΤ στην Ελλάδα τον Απρίλιο

Αποκαλυπτική είναι η εκτίμηση του επικεφαλής οικονομολόγου της Goldman Sachs στην Ευρώπη: Εκτιμά 18μηνη εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα αρχής γενομένης από τα τέλη Απριλίου καθώς και περικοπές μισθών έως 20% στον ιδιωτικό τομέα. 18:28


Αποκαλυπτική είναι η εκτίμηση του επικεφαλής οικονομολόγου της Goldman Sachs στην Ευρώπη, την οποία απέστειλε σήμερα το πρωϊ σε άλλα κορυφαία στελέχη του ομίλου: Εκτιμά 18μηνη εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα αρχής γενομένης από τα τέλη Απριλίου καθώς και περικοπές μισθών έως 20% στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως ενημέρωσε με email τους κορυφαίους συνεργάτες του λίγες ώρες πριν από την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις δηλώσεις Τρισέ, ο Ερικ Νίλσεν εκτιμά ότι συμφωνία για εμπλοκή του ΔΝΤ είναι πολύ πιθανό να κλεισθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.


Στο εμπιστευτικό του σημείωμα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Εθνους online, ο επικεφαλής οικονομολόγος αφού "ομολογεί" ότι «δεν ήταν μια καλή εβδομάδα για την Ελλάδα» θεωρεί δεδομένη την ανάμειξη του ΔΝΤ αν και όπως λέει «παραμένουν ακόμη μερικές αβεβαιότητες όπως:

1) Εάν η ελληνική κυβέρνηση θα συμφωνήσει στους όρους και τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης από το ΔΝΤ

2) Πότε και πως θα χορηγηθεί προς την Ελλάδα το ευρωπαϊκό χρήμα και με τι επιτόκιο

3) Κατά πόσον το πακέτο ΕΕ/ΔΝΤ θα είναι αρκετά μεγάλο.

«Τα καλά νέα είναι», συνεχίζει ο Νίλσεν «ότι το ΔΝΤ έφτασε στην Αθήνα. Φαντάζομαι ότι η ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ είχαν τον πρώτο γύρο των συνομιλιών για το περίγραμμα των προϋποθέσεων για τη χρηματοδότηση εκ μέρους του ΔΝΤ η οποία θα εστιάσει στα εξής ζητήματα:

Διαρθρωτικές αλλαγές για να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα. Αυτό είναι μια πολύ δυσάρεστη δουλειά, -διότι άνευ κάποιου θαύματος παραγωγικότητας- η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα περιλαμβάνει σημαντικά χαμηλότερους ονομαστικούς μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Με τους δικούς μας υπολογισμούς ίσως χρειαστεί μια περικοπή κατά 15% έως 20%. Δεν ξέρουμε ακριβώς πως θα επιτευχθεί αυτό αλλά θα περιλαμβάνει χαμηλότερους μισθούς στο δημόσιο τομέα και ελαστικοποίηση εν γένει της αγοράς εργασίας.
Θα υπάρξουν επίσης κάποιες απαιτήσεις για μεγαλύτερο δημοσιονομικό συμμάζεμα. Τα πλάνα της κυβέρνησης για αυτή τη χρονιά είναι αρκετά καλά, αλλά ίσως χρειαστούν κάποιες πιο λεπτομερείς ρυθμίσεις. Εάν δε επιβεβαιωθεί ότι πολλά υπουργεία έχουν ήδη ξοδέψει μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού τους, τότε ίσως χρειαστούν μεγαλύτερες περικοπές στον τομέα των δαπανών. Επιπλέον το ΔΝΤ σχεδιάζει και άλλα δημοσιονομικά μέτρα για τον προϋπολογισμό του 2011.
Τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει μεγάλη σύγχυση αλλά στο τέλος πιστεύω ότι θα έχουμε ένα πρόγραμμα Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. (συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση). Η δική μου πρόβλεψη εξακολουθεί να είναι η εξής: Πρόγραμμα 18 μηνών με περίπου 25 δις ευρώ (σσ: πακέτο διάσωσης). Το ΔΝΤ θα χρεώσει κάτι παραπάνω από 3% (σ.σ επιτόκιο) ενώ οι Ευρωπαίοι πιθανώς 4% με 5%. Δυστυχώς αυτό θα καλύψει μόνο ένα μικρό μερίδιο των συνολικών χρηματοδοτικών αναγκών της κυβέρνησης για αυτούς τους 18 μήνες».
ethnos.gr