Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Οικονομική ασφυξία στους Δήμους. Η κυβέρνηση δεν αποδίδει τους θεσμοθετημένους πόρους. Έως και 42% η παρακράτηση των ΚΑΠ. Αρχίζουν οι κινητοποιήσεις

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν από αύριο οι Δήμαρχοι του Νομού Θεσσαλονίκης. Διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στον Υπουργό Εσωτερικών για τις τις περικοπές των τακτικών πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην παράσταση θα συμμετέχουν....

και οι Δήμαρχοι της Αττικής κατόπιν σχετικών αποφάσεων που έλαβαν τα Δ.Σ. των ΤΕΔΚ. Η μείωση φθάνει ακόμη και το 43% (για παράδειγμα στο Δήμο Καλλινδοίων πιστώθηκαν το Νοέμβριο του 2009 62.840€, το Φεβρουάριο του 2010 39.230€ και το Μάρτιο του 2010 36.865€)

«Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση και μείωση των μηνιαίων θεσμοθετημένων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 35%, η μη απόδοση της ΣΑΤΑ Α’ Τριμήνου 2010, η μειωμένη επιστροφή της β’ ετήσιας δόσης των παρακρατηθέντων της δεκαετίας 1994-2004 κατά 12%, η μη απόδοση των δημοσίων εσόδων από τα τέλη διαφήμισης και το φόρο ζύθου από όλο το 2009, η μείωση των τελών κυκλοφορίας που αποδίδονται στους Δήμους από 90% σε 50% και ακόμη η διακοπή λειτουργίας και χρηματοδότησης έργων των Δήμων από το ΕΣΠΑ και το ΘΗΣΕΑ για τον οποίο συνεχίζεται η παρακράτηση πόρων των ΟΤΑ, δημιουργούν οικονομική ασφυξία στους Δήμους και οδηγούν πάνω από τους μισούς στο δανεισμό και στη χρεοκωπία», υπογραμμίζει σχετικά ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης κ.Βασ. Παπαγεωργόπουλος, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Με τα δεδομένα αυτά το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίασή του να ξεκινήσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις και συγκεκριμένα:
1. Αύριο 8 Απριλίου αναστέλλεται η άσκηση των κρατικών αρμοδιοτήτων που προβλέπονται στο άρθρο 75 του ΔΚΚ.
2. Αύριο 8 Απριλίου τα μέλη του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης και οι Δήμαρχοι του Νομού θα συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα ξεκινήσει με συνάντηση στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια μετάβαση στο Υπουργείο Εσωτερικών.

«Δεδομένου του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας σας καλούμε να συμμετέχετε στις ανωτέρω κινητοποιήσεις διεκδικώντας την εφαρμογή του Συντάγματος, των νόμων και της Ευρωπαϊκής Χάρτας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα για το έργο μας, τους εργαζόμενους στους Δήμους και για τους ίδιους τους πολίτες και την ποιότητα της ζωής τους. Τα οικονομικά προβλήματα δεν «βλέπουν» κόμματα και χρώματα. Οφείλονται στην άδικη σε έκταση παρακράτηση των θεσμοθετημένων πόρων της Τ.Α.», υπογραμμίζει ο κ.Παπαγεωργόπουλος, καλώντας τους Δημάρχους να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις.


Αναρτήθηκε από taxalia στις 10:02:00 μ.μ.


Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/04/blog-post_2513.html#ixzz0kRaxhv07