Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Τα "ψιλά" γράμματα στις περικοπές μισθών και επιδομάτων

Του Στέλιου Κράλογλου

Κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα μπορεί πλέον να έχει αποδοχές μεγαλύτερες από 5.981 ευρώ τον μήνα (που είναι ο νέος μισθός των γενικών γραμματέων) εκτός εάν είναι δικαστικός γιατρός.

Στην εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών για την εισοδηματική πολιτική προβλέπεται ότι το ανώτατο ύψος των αμοιβών ισχύει πλέον για όλους, ενώ όσοι παίρνουν περισσότερα ή έχουν αμοιβές από δύο δουλειές του Δημοσίου θα χάσουν τα επιπλέον χρήματα. Για τους δικαστικούς τίθεται πλαφόν αμοιβών στις 8.594,4 ευρώ και για τους γιατρούς του ΕΣΥ πλαφόν στις 6.196,9 ευρώ.

Στο πλαφόν δεν συνυπολογίζονται επίδομα αλλοδαπής, αλλά λαμβάνονται υπόψη αποζημιώσεις από υπερωριακή απασχόληση, συμμετοχή σε συλλογικά όργανα ή συντάξιμες αποδοχές.

Οι περικοπές αφορούν 700.000 υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η περιοριστική εισοδηματική πολιτική θα φέρει στα δημόσια ταμεία 1.858 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ψαλιδίζονται:

* Κατά 12% τα πάσης φύσεως επιδόματα και αποζημιώσεις

* Κατά 30% τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας

* Κατά 20% το επίδομα των δικαστικών και των μελών του ΝΣΚ για ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων

* Κατά 50% οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν τα μέλη των συλλογικών οργάνων διοίκησης των ΝΠΔΔ και τα μέλη των δ.σ. των ΝΠΙΔ για τη συμμετοχή τους σε αυτά

Ποίοι θίγονται και ποίοι εξαιρούνται

Οι μειώσεις επιδομάτων έχουν εφαρμογή και για τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ, τους διοικητές, υποδιοικητές, προέδρους και αντιπροέδρους των ΝΠΔΔ, τους προέδρους, αντιπροέδρους και τα μέλη των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, καθώς και τους προέδρους, αντιπροέδρους, διευθύνοντες συμβούλους και εκτελεστικά μέλη ΔΣ των ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος, σε ΝΠΔΔ και σε ΟΤΑ ή επιχορηγούνται, σύμφωνα με τον οργανισμό τους, τακτικά από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του προϋπολογισμού τους.

Των περικοπών εξαιρούνται οικογενειακά και προνοιακά επιδόματα, ειδικών συνθηκών κ.λπ., τα οποία καταβάλλονται στο ύψος που ήταν στις 31.12.2009. Οι μειώσεις αφορούν τις μεικτές ακαθάριστες αποδοχές, ενώ αν οι περικοπές δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα, θα πραγματοποιηθούν υποχρεωτικά με την επόμενη μισθοδοσία, δηλαδή στα τέλη Απριλίου.

Οι περικοπές δεν αφορούν εταιρείες στις οποίες το Δημόσιο κατέχει μόνο του ή από κοινού με νομικά πρόσωπα κάτω του 50% του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και τις τράπεζες.

Επειδή οι μειωμένες αποδοχές γίνονται από τον Μάρτιο και μετά, η διαφορά που προκύπτει για το διάστημα από την αρχή του έτους θα κρατηθεί το πολύ μέχρι 8 μήνες και αναλόγως του ποσού αυτής (αφορά μεικτές αποδοχές μετά την αφαίρεση των κρατήσεων) και το αργότερο μέχρι 31.12.2010.

Αν ο δημόσιος υπάλληλος έτυχε και πήρε σύνταξη στο διάστημα αυτό, τότε η διαφορά λόγω της μείωσης των αποδοχών θα παρακρατηθεί από τη σύνταξή του ή σε περίπτωση μεταβίβασης από τη σύνταξη των μελών της οικογένειάς του.

Πόσο μειώνεται κάθε επίδομα

Οι πρόσθετες μηνιαίες αποδοχές δεν μπορεί να ξεπερνούν το 25% από 50% των συνολικών μηνιαίων αποδοχών της οργανικής θέσης του υπαλλήλου μαζί με τα επιδόματα.

Μειώνεται 12% και το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης εκπαιδευτικών από 15.3.2010, το οποίο για τους πρώτους δυόμισι μήνες του έτους ορίστηκε σε 316,96 ευρώ. Σταθερά στα 440-624 ευρώ το επίδομα αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης και 700,48 ευρώ πάγιας αποζημίωσης των δικαστικών, ενώ για το ΝΣΚ είναι 440-880 ευρώ και 700,48 έως 836 ευρώ αντίστοιχα.

Μειωμένη 12% στα 374,08 ευρώ είναι η μηνιαία αποζημίωση όσων εργάζονται σε γραφεία βουλευτών και κομμάτων.

Στα 394,24 ευρώ το ειδικό επίδομα αντικατάστασης οργάνων των μουσικών, 63,29 ευρώ των ειδικών συνθηκών, 516,74 -723,01 ευρώ επιφυλακής γιατρών ΕΣΥ.

Στις 40 ώρες από 60 ορίστηκε το ανώτατο όριο υπερωριακής εργασίας από 1.3.2010. Οι υπερωρίες (εξαιρέσιμες και νυχτερινά) θα φτάνουν μέχρι 60 ώρες από 90 για γραφεία Προέδρου Δημοκρατίας, προέδρου και αντιπροέδρου κυβέρνησης, υπουργών και αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, γενικής γραμματείας κυβέρνησης, γραφείων βουλευτών και ευρωβουλευτών, πολιτικών κομμάτων, επιτρόπου στην ΕΕ.

Στις 50 από 70 οι ώρες για γραφεία γενικών και ειδικών γραμματέων, διοικητών και υποδιοικητών Ασφαλιστικών Οργανισμών.

Τα συλλογικά όργανα θα συνεδριάζουν εντός του κανονικού ωραρίου και δεν θα παίρνουν καμιά πρόσθετη αμοιβή. Ορίζεται στα 50 ευρώ ανά συνεδρίαση η αποζημίωση και μέχρι 50 συνεδριάσεις μηνιαίως για ιδιώτες μέλη συλλογικών οργάνων.

Στις 60 οι ημέρες εκτός έδρας, στα 500 (300 για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και πόλεις κάτω των 100.000 κατοίκων) χιλιόμετρα οι μετακινήσεις, 160 (από 120) και 120 (από 80) χιλιόμετρα οι διανυκτερεύσεις, 50 χιλιόμετρα για αιρετούς κ.λπ.
Από capital.gr