Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Μυστικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για τους όρους του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδος από ΕΕ-ΔΝΤ

Παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει να οριστικοποιήσει τους όρους στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ μέσω του μηχανισμού οικονομικής βοήθειας.
Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται στις Βρυξέλλες από χθες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζαννιάς και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Παπαδάκης επίσημα για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο συνέδριο της Επιτροπής Δημοσιονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής και ανεπίσημα ώστε να έχουν επαφές ώστε να συγκεκριμενοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδος.
Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι αν ο μηχανισμός οριστικοποιηθεί δηλαδή αν η ΕΕ ανακοινώσει ότι θα δανείσει την Ελλάδα π.χ. 12 δις ευρώ με επιτόκιο 4% ή 5% η αγορά θα έχει να αντιμετωπίσει μια συγκεκριμένη κατάσταση και πιθανών να μειωθεί το spread.
H Ελλάδα θέλει να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό αποτρεπτικά και στην έσχατη ανάγκη να κάνει χρήση του μηχανισμού της ΕΕ και του ΔΝΤ καθώς υπάρχει ισχυρή προκατάληψη με τον ρόλο του ΔΝΤ.
news@bankingnews.gr