Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

"Δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας"

Δεν υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, τονίζει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, J. Trichet, σημειώνοντας ότι το σχέδιο στήριξης της χώρας είναι "βιώσιμη λύση".

Ο κεντρικός τραπεζίτης, ερωτηθείς σχετικά, υπογράμμισε ότι η χρεοκοπία δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα, ενώ απαντώντας για το εάν πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα ο μηχανισμός στήριξης της χώρας, υπογράμμισε ότι ή ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι στο χέρι της Ελλάδας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης δήλωσε επίσης ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό σχέδιο αρωγής της Ελλάδας, αποτελεί «λειτουργικά βιώσιμη λύση.»

"Η θέση μας ήταν πάντοτε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους", υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας πάντως ότι δεν τίθεται ζήτημα απεμπλοκής του ΔΝΤ από το μηχανισμό.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος μιας ενδεχόμενης δανειοδότησης της Ελλάδας με βάση το μηχανισμό που αποφάσισε το Eurogroup, υπογράμμισε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το κόστος αναχρηματοδότησης των εμπλεκόμενων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Ο κ. Τρισέ τόνισε ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι η υλοποίηση των μέτρων για τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει την εκτίναξη των spreads.
euro2day