Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Λέει ψέματα το ΠΑΣΟΚ ότι «αναγκάστηκε» να προσφύγει σο ΔΝΤ

Απόσπασμα από την χθεσινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Καλαμάτα:

Λέει ψέματα το ΠΑΣΟΚ όταν υποστηρίζει ότι «αναγκάστηκε» να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν αναγκάστηκε! Το επέλεξε και το κατέστησε αναπόφευκτο.

Κι έχει απόλυτη ευθύνη για ό,τι έγινε. Όπως έχει απόλυτη ευθύνη για ό,τι θα συμβεί από δω και μπρος.

Διέπραξε όλα τα σφάλματα που μπορούσε να κάνει κι είπε όλα τα ψέματα που μπορούσε να πει.

Παρέλαβε μια κρίση ελλείμματος, παρόμοια με εκείνη που υπήρχε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Και μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να δημιουργήσει μια μοναδική σε όλο τον κόσμο κρίση δανεισμού.

Αυτή η κρίση δανεισμού που τώρα μας έφερε στον ασφυκτικό έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι «αποκλειστικό» κατόρθωμα του ΠΑΣΟΚ. Πολύ θλιβερό «κατόρθωμα»…

Το ΠΑΣΟΚ πίστεψε ότι θα άφηνε να διογκωθεί το έλλειμμα του 2009 που η προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθούσε να συγκρατήσει. Κι ύστερα θα το «φούσκωνε» κι άλλο. Για να φορτώσει τον εκτροχιασμό του ελλείμματος στην προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και να την πλήξει εκ των υστέρων.

Δεν υπολόγισε, όμως, τις διεθνείς αγορές, που αποδοκίμασαν αυτό το σχέδιο. Είδαν στην Ελλάδα πια, τον «αδύνατο κρίκο» της ευρωζώνης και οδήγησαν στο σημερινό ναυάγιο.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν κατάλαβε καν γιατί ανεβαίνουν τα spreads επί τέσσερις μήνες τώρα…

Δεν κατάλαβε γιατί ανέβηκαν, αντί να αποκλιμακωθούν, μετά την εξαγγελία του μηχανισμού στήριξης την 25η Μαρτίου. Όταν, θυμίζω, πανηγύριζε όλη η Κυβέρνηση, λες και μας είχαν σώσει από τη χρεοκοπία και τους κηδεμόνες που χθες μόνον αναγκάστηκε ξαφνικά να αναγνωρίσει ο κ. Παπανδρέου.

Ούτε κατάλαβε το ΠΑΣΟΚ γιατί εξακολούθησαν τα spreads να ανεβαίνουν μετά την διευκρίνιση του μηχανισμού στήριξης πριν δύο εβδομάδες.

Ούτε κατάλαβε γιατί το «πιστόλι στο τραπέζι των κερδοσκόπων», στράφηκε τελικά εναντίον της ίδιας της Ελλάδας και «εκπυρσοκρότησε» στα χέρια της κυβέρνησης.

Δεν κατάλαβε ποτέ ότι οι αγορές απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση. Γιατί δεν τη θεωρούν σοβαρή. Δεν τη θεωρούν αξιόπιστη. Την τιμωρούν για τα ψέματα που είπε κι εξακολουθεί να λέει. Την τιμωρούν για τα σφάλματα που διέπραξε και εξακολουθεί να διαπράττει. Την αποδοκιμάζουν κάθε μέρα, σε κάθε ευκαιρία και με πρωτοφανή τρόπο.

Δεν ήταν το έλλειμμα και το χρέος που τρόμαξε τις αγορές. Η Ιταλία έχει μεγαλύτερο χρέος από την Ελλάδα, αλλά δεν έχει υψηλά spreads. Πριν λίγα χρόνια τo Βέλγιο είχε πολύ υψηλότερο χρέος από ό,τι έχει η Ελλάδα σήμερα και κατάφερε να το μειώσει δραστικά. Η Ιρλανδία έχει σήμερα έλλειμμα πολύ κοντά στο Ελληνικό. Κι όμως τα spreads της είναι πολύ χαμηλότερα.

Δεν ήταν το έλλειμμα και το χρέος που εκτόξευσε τα spreads. Ήταν η αλλοπρόσαλλη και ανεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης που μετέτρεψε μια συνηθισμένη κρίση ελλείμματος σε μοναδική κρίση δανεισμού.

Υπάρχουν χώρες με χρέος πολύ μεγαλύτερο από το δικό μας, όπως η Ιαπωνία, με 180% του ΑΕΠ της, μιάμιση φορά μεγαλύτερο από το Ελληνικό! Που δεν αντιμετώπισαν ποτέ πρόβλημα διεθνούς δανεισμού. Γιατί είναι ανταγωνιστικές.

Κι υπάρχουν χώρες με χρέος πολύ μικρότερο από τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης κι όμως χρεοκόπησαν επειδή έχαναν ταχύτατα σε ανταγωνιστικότητα. Όπως η Αργεντινή, που όταν χρεοκόπησε είχε χρέος μόλις 50% – χαμηλότερο ακόμα κι από τους στόχους του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας.

Εκείνο που οδηγεί μια χώρα σε κρίση δανεισμού, είναι πέρα από το χρέος και το έλλειμμά της, δύο ακόμα παράγοντες:

* Η ανταγωνιστικότητά της, δηλαδή η ικανότητά της να παράγει προϊόντα και να κερδίζει αγορές διεθνώς.

* Και η αξιοπιστία της, δηλαδή η ικανότητά της να διαχειρίζεται τους πόρους της, ώστε να μειώσει βαθμιαία τα ελλείμματα και να περιορίσει το χρέος.

Σήμερα το πολιτικό μας σύστημα ανακάλυψε ξαφνικά το μεγάλο χρέος και το έλλειμμα της Ελλάδας.

Τη συνεχή κατάρρευση της ανταγωνιστικότητάς της ακόμα δεν την έχει ανακαλύψει. Και κανείς δεν μιλάει γι’ αυτήν….

Ενώ τώρα μόλις ανακαλύπτουν την απόλυτη ανικανότητα που επέδειξε η σημερινή κυβέρνηση να διαχειριστεί το έλλειμμα.

Που αυτή η ανικανότητα μετέτρεψε την κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού.

Προσέξτε:

Οι αγορές δεν ανησύχησαν τον Οκτώβριο, κι ας γνώριζαν πολύ καλά την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών μας. Δεν ανησύχησαν ούτε ως τα μέσα Νοεμβρίου, όταν ανακοινώθηκε το διψήφιο έλλειμμα του 2009. Μέχρι τότε τα spreads διακυμαίνονταν ανάμεσα στους 130 και τις 170 μονάδες βάσης. Δηλαδή κάτω από το ένα τρίτο απ’ εκεί που βρίσκονται σήμερα! Όλοι γνώριζαν ότι η Ελλάδα μπορούσε ακόμα να διαχειριστεί το έλλειμμά της. Δεν είχε ακόμα κρίση δανεισμού.

Τα spreads εκτοξεύθηκαν από τις αρχές Ιανουαρίου, όταν η κυβέρνηση έδειξε ότι ούτε καταλάβαινε τι έπρεπε να κάνει, ούτε μέτρα έπαιρνε, για την ακρίβεια έκανε τα αντίθετα απ’ όσο έπρεπε να κάνει. Κι ύστερα άρχισε να φλερτάρει με το ΔΝΤ. Και οι αγορές τελικά την «έστειλαν» στο ΔΝΤ.

Ο κ. Παπανδρέου μας προκάλεσε προχθές κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία για την πρόσφατη αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009: Από το 12,7% στο 13,6%…

Απαντάω: Το ΠΑΣΟΚ ξεχνάει ότι έχει ακέραιες τις ευθύνες για τους τρείς τελευταίους μήνες του 2009. Ακούστε:

– Τα δύο τρίτα της συνολικής υστέρησης δημοσίων εσόδων για ολόκληρη την περσινή χρονιά σημειώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο, όταν κυβερνούσε πια το ΠΑΣΟΚ. Στη δική του διακυβέρνηση και εξ αιτίας του…

– Το ίδιο αυτό τελευταίο τρίμηνο ακύρωσαν εισπράξεις του δημοσίου ή τις μετέθεσαν για την επόμενη χρονιά, το 2010: Όπως συνέβη με τους ημι-υπαίθριους χώρους, τα τέλη κυκλοφορίας και τα σκάφη αναψυχής.

– Ακόμα στο ίδιο διάστημα του 2009 αύξησαν απότομα τις δαπάνες του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για να εξοικονομήσουν πληρωμές από το επόμενο χρόνο, το 2010.

– Τέλος, από τη πρώτη τους στιγμή παρέλυσαν ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό με τις απίστευτες καθυστερήσεις διορισμού Γενικών Γραμματέων στα υπουργεία. Κυρίως όμως διέλυσαν τους εισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους.

Κι ύστερα αναρωτιούνται τι τους φταίει που το έλλειμμα έκλεισε ακόμα υψηλότερα από εκεί που το είχαν αρχικά υπολογίσει…

Σίγουρα δεν τους φταίει η Νέα Δημοκρατία…

antinews.gr