Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Κατοχική δεκαετία











Γενιά νεόπτωχων Ελλήνων, με ορίζοντα δεκαετίας, εκκολάπτει η οικονομική κατοχή που επιβάλλεται με τη βούλα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Κατά παραδοχή ακόμη και κυβερνητικών παραγόντων, όπως ο Γιώργος Πεταλωτής, η λήψη επιπρόσθετων σκληρών μέτρων επιβάλλεται ως αντιστάθμισμα της οικονομικής «ένεσης» που θα δεχθεί η ελληνική οικονομία για να αποφύγει τις δαγκάνες των διεθνών κερδοσκόπων.

Τα μέτρα έρχονται μέσα στις επόμενες ώρες

Η εργατική Πρωτομαγιά του 2010 (που τα περασμένα χρόνια είχε εξελιχθεί σε μέρα αργίας και όχι απεργίας) θα είναι η σημαδιακή ημερομηνία για την ανατροπή των πάντων στην Ελλάδα. Η διαδικασία του διαλόγου με την διεθνή «τρόικα» ολοκληρώνεται (αν δεν έχει ήδη, επί της ουσίας, ολοκληρωθεί) και το μόνο που απομένει είναι η ανακοίνωση των μέτρων που θα ανατρέψουν κεκτημένα ετών και θα επιφέρουν, εν μέσω άνοιξης, τον «χειμώνα» στα ατομικά οικονομικά των Ελλήνων πολιτών.

Η Αθήνα, κατ’ αρχάς, αποποιείται κάθε είδους «κόκκινης γραμμής» δηλώνοντας ότι, εν μέσω αδυναμίας και οικονομικής δυσπραγίας, δεν μπορείς να θέτεις «κόκκινες γραμμές». Η κυβέρνηση, δηλαδή, μέσα σε λίγες μέρες παίρνει πίσω αυτό που μέχρι χθες έλεγε, ότι αφενός υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» και αφετέρου ότι μέσα στο 2010 δεν θα ληφθούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα, διότι έχει, μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), προβλέψει αυτά να μην χρειαστούν.

Όμως, το περίφημο ΠΣΑ κατέπεσε εν ριπή οφθαλμού, και τώρα η κυβέρνηση υπογράφει το δανειοδοτικό συμβόλαιο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποχρεούμενη να λάβει μια σειρά από νέα μέτρα, τα οποία ζητά μετ’ επιτάσεως η «τρόικα».

Ποια είναι τα μέτρα

- Νέες μειώσεις μισθών και επιδομάτων στον Δημόσιο τομέα, που θα φτάσουν το 10%
- Νέα σημαντική αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) κατά δύο μονάδες, στο 23%. Μέτρο που, αυτομάτως, θα ρίξει την αγοραστική ικανότητα του Έλληνα στα «τάρταρα»
- Νέα αύξηση των έμμεσων φόρων (ποτά, τσιγάρα, ενδεχομένως και καύσιμα)
- Περικοπές στα δώρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα
- Τουλάχιστον τρία χρόνια πάγωμα στις συμβάσεις εργασίας
- Πλήρης ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις με την χαλάρωση του καθεστώτος των απολύσεων
- «Σφαγή των αμνών» στον Δημόσιο τομέα, καθώς δεν θα ανανεωθούν χιλιάδες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μείνουν οι απολύτως απαραίτητοι υπάλληλοι, οι οποίοι είναι άγνωστο το πώς θα κριθούν
- Κατάργηση θέσεων στους οργανισμούς που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν. Σύμφωνα με την πρόσφατη δήλωση Πάγκαλου, ότι «σύμφωνα με το Σύνταγμα η μονιμότητα στο Δημόσιο δεν ισχύει όταν δεν υπάρχει η θέση», ενδεχομένως να απολυθούν και οι αποκαλούμενοι μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου
- Κατάργηση των αργιών -εκτός ελαχίστων- και μη μεταφορά τους

Η διαδικασία

Ο πρωθυπουργός, που γνωρίζει ήδη τις λεπτομέρειες του δανειοδοτικού συμβολαίου, το μεταφέρει στους κοινωνικούς εταίρους κατά την συνάντηση που θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί εξηγεί την κατάσταση μιλώντας με αριθμούς (για ελλείμματα – χρέος - δάνειο) και ζητά την συστράτευση των συνδικαλιστικών φορέων για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Ο πρωθυπουργός αναλύει την κατάσταση των τελευταίων μηνών και εξηγεί ότι τα μέτρα είναι αναγκαία για να πάει η χώρα μπροστά. Η αντίδραση των συνδικαλιστών είναι «γνωστή», μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά… πλέον alea jacta est.

Ο κ. Παπανδρέου, ταυτόχρονα, ενημερώνει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπου εξηγεί τις πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση, και ζητά στήριξη, την οποία προφανώς λαμβάνει. Το κείμενο της συμφωνίας θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, πιθανότατα στις 6 Μαΐου, βάσει των όσων προβλέπουν οι συνταγματικές διαδικασίες. Πρώτα, βεβαίως, θα έχουν ενημερωθεί οι πολιτικοί αρχηγοί από τον πρωθυπουργό. Μένει απλώς να δούμε τη στάση που θα κρατήσουν τα κόμματα στη Βουλή. Ποιοι θα βάλουν πλάτη και ποιοι όχι, με δεδομένη την στάση της ευρύτερης αριστεράς.
zougla.gr