Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Με «κόκκινες γραμμές» και κοινωνική ατζέντα στη ΔΕΘ ο Σαμαράς F

me-kokkines-grammes-kai-koinwnikh-atzenta-sth-deth-o-samaras
Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου
Στο ίδιο έργο θεατές! Σε μια ακόμα κρίσιμη διαπραγμάτευση μετατρέπεται η επίσκεψη της τρόικας για την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, αν και αφορά την έγκριση εκταμίευσης μόλις 1 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, ωστόσο αποτελεί το πρώτο επεισόδιο στην τελική φάση της σκληρής μάχης Βερολίνου-ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους.  
Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών δεν είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά και μπορεί να αφορά το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών αλλά ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο  power game ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό είναι θέμα συζήτησης σε όλον τον κόσμο με παρεμβάσεις του ισχυρού άνδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αλλά  και του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί και ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, αποκλείουν το κούρεμα, όχι, όμως και τα νέα μέτρα.   
Ωστόσο, η ελληνική πλευρά τονίζει ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει μια τέτοια συζήτηση, καθώς όπως δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας το ζήτημα θα τεθεί τον Ιούλιο του 2014. Τέτοιες δηλώσεις πάντως θεωρούνται από τα κυβερνητικά στελέχη αναμενόμενες και μάλιστα εκτιμάται ότι θα πυκνώσουν όσο πλησιάζει η ημερομηνία των γερμανικών εκλογών.
Ο Αντώνης Σαμαράς σήμερα από τη ΔΕΘ, θα επιχειρήσει να δώσει το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά απέναντι σε όλα αυτά, παρουσιάζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλάνο εξόδου της χώρας από το μνημόνιο και επιστροφής στις αγορές το 2014, θα ξεκαθαρίσει ότι οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί και πως ο ίδιος δεν πρόκειται να υιοθετήσει νέα μέτρα.
Για να γίνει αυτό εφικτό, όμως, θα πρέπει να προχωρήσουν τα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και να επιτευχθούν τα οικονομικά μεγέθη για τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος που θα είναι και το βασικό όπλο της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγματευτική διαδικασία.
Ο πρωθυπουργός θα παρουσιαστεί με κοινωνική ατζέντα και με σαφή μηνύματα προς την τρόικα αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.
Οι εισηγήσεις που δέχεται είναι, ότι  μετά και το e- mail της τρόικας που ζητούσε το λουκέτο και στις τρεις αμυντικές βιομηχανίες, να θέσει όρια στις απαιτήσεις των δανειστών. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να αφήσει για πρώτη φορά αιχμές και για τα λάθη των δανειστών στο πρώτο μνημόνιο, τα οποία ο ίδιος και η ΝΔ είχαν επισημάνει.  Για τις αμυντικές βιομηχανίες -ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ θα τονίσει ότι η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές αποφάσεις.
Επίσης θα επιχειρηθεί η δημιουργία ελπίδας προς τους πολίτες με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος επαναφέροντας το succes story. Θα δεσμευθεί ότι το πρώτο του μέλημα είναι η στήριξη των οικονομικά αδυνάτων και η αποκατάσταση των αδικιών που έχουν προκληθεί από τη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών. Στην ενίσχυση τους θα κατευθυνθεί το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Θα αναφερθεί στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και θα αφήσει να εννοηθεί ότι θα δοθεί μάχη και για αλλαγές σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης και την παροχή επιδόματος.


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/270615/me-kokkines-grammes-kai-koinwnikh-atzenta-sth-deth-o-samaras#ixzz2eBa5AdC6