Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ “ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ” ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΣΤΗΝ ΓΕΥΓΕΛΗ.


Και εμείς καθόμαστε και τους κοιτάμε, την στιγμή που συνεχίζουν τις μεθοδεύσεις που ξεκίνησε ο Μουσολίνι το 1940 περί “μεγάλης μακεδονίας”, αντί να τα έχουμε κάνει λαμπόγυαλο διεθνώς.

Ο Δήμος της Γευγελής τοποθέτησε μνημείο στο κέντρο της πόλης για τους πολιτικούς κρατούμενους και διωχθέντες από την ΠΓΔΜ την περίοδο από το 1945 έως το 1990 (περίοδος ενιαίας Γιουγκοσλαβίας).
Το μνημείο, όπως αναφέρουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, τοποθετήθηκε μπροστά στην είσοδο του δημοτικού θεάτρου στη Γευγελή και σε αυτό απεικονίζεται οδεκαεξάκτινος Ήλιος της Βεργίνας σε ελαφρά παραλλαγή και χάρτης της λεγόμενης «Μεγάλης Μακεδονίας».
Στην επιγραφή του μνημείου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο Γευγελής, αναγράφεται: «Σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους που διώχθηκαν από το 1945 έως το 1990 για τις ιδέες για την αυθυπαρξία του “μακεδονικού” λαού και την κρατική του υπόσταση. — Με τη στήριξη της μονάδας τοπικής αυτοδιοίκησης του Δήμου Γευγελής».
Εξάλλου, πριν από μερικές ημέρες εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι σχολικό συγκρότημα, στα Σκόπια, το οποίο φέρει την ονομασία «Αλέξανδρος ο Μακεδών».
Το νέο σχολικό συγκρότημα βρίσκεται στην περιοχή του περιφερειακού Δήμου Άεροντρομ της πρωτεύουσας και εγκαινιάστηκε την περασμένη Δευτέρα, πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς στη χώρα.
Το κόστος κατασκευής του νέου σχολείου ανήλθε στα δύο εκατομμύρια ευρώ.
Στην κεντρική είσοδο του σχολικού συγκροτήματος έχει αναρτηθεί πινακίδα, στην οποία αναγράφεται «Δημοτικό Σχολείο – Αλέξανδρος Μακεδών» και δίπλα ως έμβλημα την κεφαλή του μακεδόνα βασιλέα, όπως απεικονίζεται σε αρχαία ελληνικά νομίσματα.
Πηγή: ΑΜΠΕ