Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις δημοτικές εκλογές

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις δημοτικές εκλογές
-Πού αποβλέπει η αλλαγή του εκλογικού συστήματος. -Τι παζαρεύει το ΠΑΣΟΚ για να συναινέσει.
Δεν ήταν και τόσο αιφνίδια η πρόθεση της κυβέρνησης να δημοσιοποιήσει τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου με τον οποίο θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές.
Εδώ και πολύ καιρό στο Μαξίμου έχει ξεκινήσει μια ευρεία συζήτηση για να μην μετατραπούν οι δημοτικές εκλογές αλλά και οι ευρωεκλογές σε εφ' όλης της ύλης πολιτική αναμέτρηση ανάμεσα στα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αποπολιτικοποιήσει ουσιαστικά τις δημοτικές εκλογές και ο εκλογικός νόμος που σχεδιάζεται συντείνει προς αυτή την κατεύθυνση.
Για πρώτη φορά δεν θα έχουμε συνδυασμούς που θα κατέβουν αυτόνομα και θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών. Τυπικά οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι θα δηλώνουν ή θα ανακοινώνεται ποιόν υποστηρίζουν αλλά θα υπάρχουν ενιαία ψηφοδέλτια.
Θα υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο στο οποίο θα είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και ο ψηφοφόρος θα καλείται να επιλέξει έναν από αυτούς. Υπάρχει μάλιστα η σκέψη, στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, εφόσον οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι πάνω από 6 , ο ψηφοφόρος να μπορεί να επιλέξει δύο.
Στο δεύτερο γύρο θα επιλέγει έναν εκ των δύο που κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις στις εκλογές του πρώτου γύρου.
Έχει επίσης κλειδώσει και η επαναφορά του ορίου του 42% για την εκλογή Δημάρχου στον πρώτο γύρο.
Με ενιαίο ψηφοδέλτιο θα εκλέγονται και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.
Υπάρχει περίπτωση βέβαια κάποιος να εκλεγεί Δήμαρχος αλλά να μην διαθέτει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, αφού δεν θα έχουν εκλεγεί οι προσκείμενοι στον ίδιο.
Για αυτή την περίπτωση το Υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών του Δημάρχου, με διατάξεις και ρυθμίσεις που θα συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που θα κατατεθεί μέσα στο Νοέμβριο.
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση θέλει να διαμορφωθεί ένα πεδίο, που δεν θα επιτρέπει σε κανένα κόμμα να θριαμβολογεί το βράδυ των δημοτικών εκλογών αλλά και να εξαχθούν ασφαλή και σαφή πολιτικά συμπεράσματα, που δεν θα την ευνοούν.
Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, για τις δημοτικές εκλογές, που θα παρουσιαστεί ως κορυφαία μεταρρύθμιση και απεξάρτηση της αυτοδιοίκησης από τα κόμματα, χρειάζεται για να περάσει από τη Βουλή, τις ψήφους των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Επισήμως το ΠΑΣΟΚ δηλώνει άγνοια για τις προθέσεις του Μαξίμου και του Υπουργείου Εσωτερικών για αυτή την αλλαγή.
Στην πραγματικότητα όμως ο κ.Βενιζέλος έχει ενημερωθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και έχει αποδεχθεί τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης.
''Παζαρεύει'' όμως τη συναίνεσή και τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ με τον αριθμό των δήμων και των περιφερειών, στους οποίους οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ θα υποστηριχθούν από τη Νέα Δημοκρατία.
Το ΠΑΣΟΚ ζητά να υποστηριχθούν από τη Ν.Δ, 5 δικοί του Υποψήφιοι Περιφερειάρχες αλλά και ένας Υποψήφιος Δήμαρχος, που θα προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, σε έναν από τους τρεις μεγάλους δήμους.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/342483/ti-shediazei-i-kyvernisi-gia-tis-dimotikes-ekloges#ixzz2dw8EoHNb