Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Τι είπε ο Σαμαράς στη ΔΕΘ


20130907-141636.jpgΜε “σημαία” το πρωτογενές πλεόνασμα κινήθηκε η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ, προκειμένου να χτιστεί η “νέα Ελλάδα του αύριο”, σημειώνοντας ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί συμφωνούν πως το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης για τη χώρα μας.
«Για πρώτη φορά πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα», επισήμανε και πρόσθεσε πως αυτό σημαίνει ότι «καλύπτουμε μόνοι μας τις τρέχουσες ανάγκες του προϋπολογισμού πέρα από τους τόκους και τα χρεολύσια, χωρίς να ζητάμε πρόσθετα δανεικά.», ότι «η χώρα μας στέκεται στα πόδια της» και είναι «το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να βγούμε από τη μνημονιακή πολιτική».
Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να μην αναφέρθηκε καν στο e-mail της τρόικα για τις αμυντικές βιομηχανίες, αλλά προχώρησε σε μια μικρή παροχολογία.
Δεσμεύθηκε ότι το 70% από το πρωτογενές πλεόνασμα θα πάει, από τις αρχές του 2014, για ελάφρυνση των αδικιών που έχει υποστεί η κοινωνία.
«Ύψιστη προτεραιότητα είναι να δώσουμε μια ανακούφιση στους χαμηλοσυνταξιούχους. Επόμενη προτεραιότητα να δώσουμε μια ανακούφιση στους ένστολους. Χαμηλοσυνταξιούχοι, ένστολοι, πετρέλαιο, θα δούμε. Εξαρτάται από το πόσο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Να τηρήσουν και οι δανειστές τα συμφωνηθέντα»
Από το βήμα της ΔΕΘ ο κ. Σαμαράς έστειλε μήνυμα και στους δανειστές. «Η Ελλάδ τηρεί πλέον τα συμφωνηθέντα και πιάνει τους στόχους της. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα και οι δανειστές», είπε.
Αναφερόμενος στη συζήτηση περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «αυτή η συζήτηση γίνεται μεταξύ των δανειστών μας και αφορά το πώς θα μας βοηθήσουν περισσότερο, εφ’ όσον εμείς κάνουμε αυτό που έχουμε αναλάβει, δηλαδή να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. Κι εφ’ όσον συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Πράγματα που ήδη κάνουμε, έτσι κι αλλιώς».
Επισήμανε, ωστόσο, ότι «είναι μια συζήτηση που πρέπει να τελειώσει το ταχύτερο, γιατί αποτελεί την τελευταία τροχοπέδη για να υπάρξουν μεγάλες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία».
«Δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα»
Ο Πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα απ΄ ό,τι συμφωνήθηκε ήδη…μια νέα μετρολογία δεν την αντέχει πια η οικονομία μας».
«Στόχος να πληρώνουν όλοι από λίγα»
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, ο κ. Σαμαράς παραδέχτηκε ότι τα βάρη των φορολογουμένων το 2013 ήταν δυσβάσταχτα καθώς οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν υπόλοιπα φόρων από τα τρία τελευταία χρόνια, ωστόσο δεσμεύθηκε ότι «από την επόμενη χρονιά, θα πληρώνουν όλοι πολύ πιο λογικά ποσά».
«Στόχος μας είναι και παραμένει: να πληρώνουν όλοι από λίγα και ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Όχι να συνθλίβονται οι αδύναμοι και να ξεφεύγουν πάντα οι ισχυροί. Και να ελαφρύνουμε τελικά την επιβάρυνση της μεσαίας τάξης που είναι η ατμομηχανή της οικονομίας. Και η ραχοκοκαλιά και της κοινωνίας και της δημοκρατίας», εξήγησε.
Πρόθεσή του, όπως είπε, είναι ο ενίαιος συντελεστής φόρου επιχειρήσεων να μειωθεί στο 15%, αλλά και να έχουμε χαμηλότερο ΦΠΑ από το σημερινό για τα περισσότερα είδη.
Επίθεση στα «δύο άκρα»
Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην αντιπολίτευση, τονίζοντας πως «κάποιοι μέσα στην Ελλάδα επιχειρούν να αποδομήσουν την επιτυχία», γιατί «η πετυχημένη πορεία εξόδου από την κρίση καταργεί κάθε λόγο ύπαρξής τους».
«Οραματίζονται την καταστροφή της χώρας. Είναι προσκολλημένοι στο παρελθόν. Εγιναν ένα με το χθες…Δεν στενοχωριούνται αλλά επιδιώκουν να μην πάμε καλά για να κερδοσκοπίσουν κομματικά…έχουν χάσει την ψυχή τους, έχουν χάσει το φιλότιμο, θα χάσουν σε όλα», τόνισε.
Καταλόγισε ακόμη στην αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς να την κατονομάζει, ότι συμπεριφέρεται σαν «προφήτης της καταστροφής, αμφισβητεί τα πραγματικά στοιχεία και επικαλείται ψεύτικα. «Δεν βλέπω την ανεργία, δεν νιώθω τον πόνο;», είπε. «Ακριβώς αυτό είναι που πολεμώ, ανεργία λέγεται, φτώχεια λέγεται, ανασφάλεια».
Ο Πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του και κατά της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζοντας ότι αντιπροσωπεύει «τους χειρότερους εφιάλτες που γνώρισε η Ευρώπη».
Έκανε λόγο για «νεοναζί», οι οποίοι «καταγγέλλουν τις ακρότητες της Αριστεράς και απαντούν κι εκείνοι με ακρότητες. Χώρια που ψηφίζουν μαζί με την άκρα Αριστερά, εναντίον κάθε μεταρρύθμισης. Μιλάνε για “Ελλάδα” κι εκφράζουν ό,τι πιο αντίθετο με την ελληνική σκέψη, με το Ελληνικό Πνεύμα. Μιλάνε για “Πατρίδα” και θαυμάζουν προκλητικά τους χειρότερους τυράννους που γνώρισε ποτέ αυτή η Πατρίδα. Μιλάνε για “εθνικό συμφέρον” κι αποδυναμώνουν τη χώρα όσο κανείς».
Κατηγόρησε παράλληλα τα «δύο άκρα» ότι «επαγγέλλονται την καταστροφή της χώρας, ίσα-ίσα τη στιγμή που οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο», «καταψηφίζουν κάθε μεταρρύθμιση που ανοίγει την πόρτα στο αύριο. Και μένουν γαντζωμένα στο χθες», «κηρύσσουν το μίσος μέσα στην Ελλάδα, διχάζουν τον ελληνικό λαό και κάνουν ό,τι μπορούν για να απομονώσουν τη χώρα στο εξωτερικό».
Υποστήριξε ακόμη ότι «περιφρονούν τη δημοκρατία, περιφρονούν το νόμο και καλλιεργούν την αυθαιρεσία», ενώ, όπως είπε, «δεν έχουν προτάσεις για το αύριο, γιατί δεν τους ενδιαφέρει το αύριο»
«Δεν θα τους περάσει», διεμήνυσε και πρόσθεσε ότι «κανείς τους δεν θα κυβερνήσει, γιατί κανείς τους δεν μπορεί να κυβερνήσει. Το μόνο που θέλουν είναι να συγκρουστούν μεταξύ τους πάνω στα ερείπια της χώρας».
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η χώρα γυρίζει σελίδα, βγαίνει σιγά-σιγά από την κρίση και βάζει στο περιθώριο τα άκρα και τις ακρότητες», σημειώνοντας ότι «όσο βελτιώνεται η κατάσταση – και στην οικονομία και στη δημόσια ασφάλεια – τόσο θα μπαίνουν οι ακραίοι στο περιθώριο.Όσο η Ελλάδα θα αναδεικνύεται ως δύναμη σταθερότητας σε μια όλο και πιο ασταθή περιοχή, τόσο ο ελληνικός λαός θα αφήνει στο περιθώριο δυνάμεις αποσταθεροποίησης και εξτρεμισμού».

«Αυτή η Πατρίδα ανήκει σε όλους και όλοι μαζί θα τη σώσουμε. Εκτός από εκείνους που δεν θέλουν να σωθεί, που θέλουν το λαό διχασμένο και τη χώρα απομονωμένη», είπε.